Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Ar sāpēm pie sertificēta ārsta

Dzirdot par masāžām un ūdens procedūrām, sākotnēji gribas domāt par spa centriem un grezniem saloniem, taču, ja cilvēkam nepieciešams ne tikai relaksēties no ikdienas darbiem, bet arī risināt veselības problēmas, ieteicams vērsties iestādēs, kur šos pakalpojumus sniedz ārstniecības personas, un tieši tur biežāk sastopami cilvēki ar sūdzībām par sāpēm.

Ar masāžu pret sāpēm

Dienai stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Fizikālās medicīnas un rehabilitācijas centra vadītāja Inese Kokare, masāžās un ūdens procedūras visbiežāk izvēlas biroja darbinieki, kuriem nereti ir sūdzības par spranda, plecu joslas un muguras sāpēm. Vēl viena apmeklētāju grupa ir fiziskā darba strādnieki, kas ieguvuši muguras sāpes. Savukārt vecāki cilvēki bieži nāk ar virkni izmeklējumu un meklē sev piemērotākās procedūras. Būtībā masāžu un ūdens procedūru mērķis ir mazināt muskuļu sasprindzinājumu, uzlabot zemādas audu vielmaiņu un mazināt stresu. Tāpēc pacienti, kuri cieš no sāpēm, izvēlas šādas procedūras, bet cita pacientu grupa ir tādi cilvēki, kuri vienkārši vēlas relaksāciju un, iespējams, nāk tikai un vienīgi uz masāžu vai tikai uz ūdens procedūrām, nekādas citas terapijas arī ārsti vairāk neiesaka. Savukārt, esot veselības problēmām, piemēram, muskuļu disbalansam, muskuļu sasprindzinājumam un sāpēm, ļoti bieži procedūras tiek kombinētas, lai sasniegtu labāku rezultātu. Turklāt rehabilitācijas garums var sasniegt pat desmit dienu, jo no vienreizējas procedūras labums ir vien retos gadījumos, uzsver I. Kokare.

Ja vērtē specifiskāk, visbiežāk masāža un ūdensdziedniecība tiek izmantota cilvēkiem ar muskuļu un skeleta sistēmas slimībām. Attiecīgi nespecifiskas muguras sāpes, sāpes sprandā, plecu joslā - tie ir visbiežākie gadījumi. Tāpat procedūras piemērotas pacientiem ar locītavu sāpēm. Klientu vidū ir arī cilvēki ar neiroloģiskām saslimšanām, spriedzes un saspringuma galvassāpēm. Šādos gadījumos relaksācija palīdz mazināt galvassāpes. Diagnožu vidū ir arī reimatoloģiskas saslimšanas. Taču jāatceras, ka cilvēks vispirms jāizmeklē un jābūt skaidrībai par diagnozi un ārstēšanu.

Diagnostika un ārsta padoms nepieciešams arī tāpēc, ka ne vienmēr šāda veida procedūras ir ieteicamas visiem. Tās nevajadzētu veikt, ja ir saaukstēšanās vai dažādas infekcijas slimības. Tāpat uzmanīgiem jābūt onkoloģijas pacientiem.

Ar problēmām pie ārsta

Tikai tad, ja cilvēkam ir skaidrība par sāpju cēloni un pacients ir bijis pie ģimenes ārsta vai citas ārstniecības personas, viņš var justies samērā droši par konkrēto procedūru nepieciešamību. Taču, ja sāpes radušās pirmo reizi, noteikti sākumā jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai veiktu kaut vai visvienkāršāko izmeklēšanu un nepalaistu garām kādas nopietnas slimības sākumu.

Tāpēc I. Kokare uzsver, ka uz spa centriem un dažādām dziedinātavām, kur pakalpojumus nesniedz ārstniecības personas, iet var tikai tāds cilvēks, kurš ļoti labi visu zina par savu veselības stāvokli. Savukārt tiem cilvēkiem, kuriem ir veselības problēmās, ieteicams apmeklēt masāžas un ūdens procedūras nevis spa centros, bet pēc ārsta apskates un ieteikuma ārstniecības iestādēs. Tieši tur šīs procedūras veiks ārstniecības personas - apmācīti speciālisti, ko apliecina sertifikāts. Tas nozīmē, ka cilvēks mācījies gan medicīnu, gan, piemēram, masāžu un viņš zina, kādu slimību gadījumā var palīdzēt, lai pacientam nesagādātu vēl lielākas veselības problēmas. Relaksācijai un atpūtai, piemēram, nedēļas nogalē, spa ir laba izvēle.

Tam, ka ļoti nozīmīgi ir procedūras saņemt pie ārstniecības speciālista, piekrīt arī kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri stacionāra vadītāja Elīna Malkiela un uzsver, ka ir liela starpība starp spa un medicīnas iestādi. Attiecīgi spa salonos cilvēkam nejautās, vai viņam bijis, piemēram, insults, jo cilvēks pats atbild par sevi. Savukārt ārstniecības iestādē juridiski par pacientu atbildīgs ir mediķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kam var palīdzēt

Masāža labvēlīgi iedarbojas uz nervu un sirds asinsvadu sistēmu, locītavām un muskuļiem, veicina limfas cirkulāciju un asinsriti, tā rezultātā uzlabojas vielmaiņas process, mazinās muskuļu sāpes, tiek veicināta organisma atjaunošanās pēc fiziskas un garīgas slodzes, tiek nostiprināta imūnsistēma.
Ūdens dziedniecība sniedz labsajūtu, spēku, veldzi un veselību, kā arī rada ārstējošu iedarbību, regulē imūnsistēmas darbību, veicina organisma norūdīšanos. Ūdensdziedniecības procedūras veic arī skaistumkopšanas nolūkā, tās palīdz atbrīvoties no liekā svara un celulīta, jo tās uzlabo asinsriti un aktivizē vielmaiņu.
Avots: Fizikālās medicīnas un rehabilitācijas centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Karstā laika ēdienkarte

Maija beigās šogad valda īsts karstuma koncentrāts, kad cept un vārīt ir pēdējais, ko gribētos darīt. Tomēr jāēd ir, tāpēc olu mēnesi noslēgsim ar vieglām, vēsām un ātri pagatavojamām receptē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?