Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Kā kopt Ziemassvētku egli?

Tuvojas Ziemassvētki, un drīz katrā mājā tiks rotāta egle. Egļu audzētāji un tirgotāji gan prognozē, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem pieprasījums saruks uz pusi. Tomēr mājās ģimenes lokā svētki bez egles nav iedomājami. Daudzi egles meklējumos uz mežu dosies paši. Atliek atgādināt, ka vienu Ziemassvētku eglīti ģimene drīkst nocirst tikai Latvijas valsts mežu apsaimniekotajos mežos.

Eglītes nedrīkst cirst Rīgas pašvaldībai piederošajos mežos un privātajos mežos, arī jaunaudzēs. Cērtot eglīti valsts mežā, jāievēro, ka celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem, kas parasti atbilst divus līdz trīs metrus garai eglei.

Savukārt citi egli iegādāsies podiņā, lai pavasarī to izstādītu dārzā. Ko darīt, lai Ziemassvētkos mežā cirstā egle ilgāk būtu zaļa un nebirdinātu skujas? Kā rūpēties par egli podiņā? Padomus jautājām Latvijas Universitātes (LU) un Salaspils Botāniskā dārza dendroloģēm Ārijai Galeniecei un Dzintrai Knapei.

Siltumā pakāpeniski

Eglei esot tāds raksturs, līdz ko siltās telpās tā sāk kalst - zūd arī zaļā rota. Lai eglei skujas nenobirtu līdz pat Zvaigznes dienai, 6.janvārim, nocirstā egle jāliek ūdenī vai mitrās smiltīs, iesaka LU Botāniskā dārza dendroloģe Ārija Galeniece. Egle ilgāk zaļos vēsākā istabā. Ikdienā egles sakalšanu var mazināt, zarus laiku pa laikam rasinot - apsmidzinot ar ūdeni. Ā.Galeniece stāsta, ka visātrāk nobirs tā egle, kura sasalušiem zariem no meža vai āra uzreiz tiks ienesta karstā istabā. Pareizāk būtu ļaut eglei pakāpeniskā atlaisties.

Egle podā

Podiņos tirgotās egles būs ilgāk zaļas, stāsta Salaspils Botāniskā dārza dendroloģe Dzintra Knape. Arī šādai eglei izkalšanu aizkavēs zaru rasināšana un regulāra laistīšana. Dendrologi gan atzīst, ka egle podiņā nav domāta, lai augtu istabas temperatūrā. Tāpēc ieteicams to ienest istabā tikai svētkos. Ja egli ieplānots stādīt laukā, koks tūlīt pēc svinībām jāiznes vēsākā vietā - verandā vai ārā -, lai istabas temperatūrā nesazaļo un nesaaug jaunie dzinumi. Egli dārzā vai kur citur dabā stāda tikai pavasarī. Protams, ja zeme atlaidusies, nav sasalusi, to var likt zemē arī ziemā, saknes pierokot.

Vai egle, kas no podiņa pārstādīta dārzā, augs? Dendrologi ir skeptiski un saka - lai no podiņa pārstādīta egle augtu dārzā, tā jāsagatavo jau laikus pavasarī. Visticamāk, egle, kas iegādāta pirms Ziemassvētkiem un pēc svētkiem pārstādīta ārā, nemaz neieaugšot, jo tai podiņā ir apcirptas saknes, bet eglei sakņu sistēma ir ļoti sazarota, tādēļ ārā tā var neiesakņoties un ar laiku pat podiņā nonīkt. Bet, ja sakņu sistēma ir laba, egle var sākt zaļot, pārstādīta dārzā arī pēc divu vai triju gadu nīkuļošanas, stāsta Dz.Knape. Viss atkarīgs no sakņu sistēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?