Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kalvītis vakariņo ar Putinu

Par bijušā premjera Aigara Kalvīša (TP) nedēļas sākumā notikušo tikšanos ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājam, ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL) nekas nebija zināms. Tāpēc viņš vēlētos saņemt vismaz TP vadības skaidrojumu, kādā statusā A.Kalvītis Maskavā ir runājis par starpvalstu attiecībām, kas, viņaprāt, ir premjera un ārlietu ministra kompetencē. Ar V. Putinu bijušais premjers apspriedis arī starpvaldību komisijas jautājumus par starpvalstu līgumiem.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) savukārt bijis informēts par sava partijas biedra, bijušā premjera A. Kalvīša līdzdalību investīciju piesaistei veltītajā forumā Krievijā, kurā A.Kalvītis arī uzstājies. Ārlietu ministrs Dienai sacīja, ka A.Kalvītis pirms došanās uz Maskavu ir ieminējies, ka, «iespējams, varēšot pārrunāt kādu vārdu arī ar Krievijas premjeru». Laikraksts Čas trešdien ziņoja, ka A.Kalvītis ar V.Putinu ir ticies darba pusdienās, pats A.Kalvītis Dienai šo tikšanos raksturoja kā «privātas vakariņas». Taču, tāpat kā krievu valodā iznākošajam laikrakstam, arī Dienai A.Kalvītis apstiprināja, ka sarunā ir apspriestas Latvijas un Krievijas attiecības un secināts, ka jāattīsta ekonomiskā sadarbība un starpvaldību komisijai jāturpina līgumu sagatavošana.

Runa galvenokārt ir par abpusējo investīciju veicināšanas un aizsardzības līgumu, kā arī par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanas līgumu. M.Riekstiņš vērtē pozitīvi to, ka A.Kalvītis kā bijušais premjers ir runājis par šiem diviem svarīgajiem līgumiem. A.Kampars skaidroja, ka starpvaldību komisijā notiek to sagatavošana. A.Kalvītim arī nešķita, ka iepriekš būtu bijis ar kādu jāsaskaņo sarunā apspriežamo jautājumu loks, jo šo divu līgumu parakstīšana viņam esot svarīga kā uzņēmējam, un, lai par to apspriestos ar Krievijas premjeru, viņam nevajagot nekādu pilnvarojumu. Ekspremjers ar V.Putinu esot labi pazīstams jau no laika, kad A.Kalvītis vadījis valdību, un viņi vairākkārt esot tikušies jau iepriekš. Pirmajā tikšanās reizē ekonomikas forumā Sanktpēterburgā jau esot izveidojies «divpusējo attiecību rāmis», vienojoties neaktualizēt nacionālos jautājumus. «Vladimiram Putinam bija ļoti pozitīva attieksme pret Latviju,» šīsnedēļas tikšanās gaisotni raksturoja A.Kalvītis.

Viņš uz Maskavu devās kopā ar uzņēmēju Vasiliju Melņiku, kurš no Latvijas puses vada Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas Lietišķo padomi. No Krievijas puses to vada Alfa bankas prezidents Pjotrs Avens, kurš savulaik bija izrādījis interesi arī par Parex bankas pirkšanu. No sarunas ar A. Kalvīti varēja noprast, ka P.Avenam bijusi zināma loma, lai notiktu A.Kalvīša un V.Putina tikšanās. Ekspremjers gan to saista ar faktu, ka pasākumā nav piedalījušies daudz bijušo politiķu, ar to arī viņš varēja būt interesants. M.Riekstiņš domā līdzīgi un atgādina, ka A.Kalvītis varētu būt vienīgais no Latvijas premjeriem, ar ko V.Putins bija iepriekš ticies. M.Riekstiņš atzina, ka tagadējam premjeram Valdim Dombrovskim (JL) nav paredzēta tikšanās ar Krievijas kolēģi. V.Dombrovska viedokli Dienai uzzināt neizdevās. M.Riekstiņam arī nešķita neparasti tas, ka A.Kalvītis kā privātpersona atveda ziņu, ka Latvijā varētu ierasties Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, un pauda cerību, ka šīs vizītes laikā varētu izdoties parakstīt arī vairākus līgumus. M.Riekstiņš nesen ir pārrunājis ar S.Lavrovu gaidāmo vizīti Latvijā, kas varētu notikt novembra beigās, ja Krievijas kolēģim būs iespējams pieņemt jau pērn izteikto ielūgumu Latvijas puses piedāvātajā laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?