Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 10. jūnijs
Malva, Anatols, Anatolijs

Ķermeņa fabrika un Īsais no Beļģijas

Ar ko pildīt beļģu vafeles? Iespējama arī šāda recepte.

Jau otro gadu pēc kārtas Rīgā notiks Beļģijas dienas. Ar nelielu daļu no tā, ko paši beļģi uzskata par šobrīd aktuālāko Beļģijas kultūrā un zinātnē, varēs iepazīties no 4. līdz 14. novembrim.

Spazmas un Pērsels

Beļģijas dienu kultūras programmas centrālais notikums ir flāmu horeogrāfa Alēna Platela dejas izrāde tauberbach, ko uz Rīgu Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 ietvaros laikmetīgā teātra programmā forte forte atvedis Latvijas Jaunā teātra institūts. Flāmu mākslinieks Alēns Platels jau 30 gadu vada kolektīvu les ballets C de la B, kas tiek uzskatīts par laikmetīgās skatuves mākslas fenomenu. Platels nepaguris meklē, kā kustībā iemiesot tik plašas jūtas kā mīlestību, kaisli, alkas, naidu, depresiju, spriedzi, kas valda starp indivīdu un grupu. Kustības, kas imitē spazmas, konvulsijas, krampjus, viņa dejotāju izpildījumā kļūst trauslas un brīnišķīgas. Ķermeņa valoda saplūst ar Baha, Pērsela un Monteverdi mūziku, radot spēcīgu efektu. Savā ziņā Platela ceļu horeogrāfijā var salīdzināt ar Pīnas Baušas vērtībām, jo viņu līdzīgi interesē mākslinieks - personība un arī Platels spēj neglītajā un dīvainajā ieraudzīt skaisto un vienreizējo.

Izrādes tauberbach varēs noskatīties 8. un 9. novembrī plkst. 19 Ķīpsalas Izstāžu centrā. Pēc izrādes 8. novembrī - mākslinieka saruna ar skatītājiem. Savukārt 9. novembrī plkst. 14 kinoteātrī KSuns skatāma Platela veidota dokumentālā filma par trupas māksliniekiem Les ballets de ci de la, plkst. 16 - vācu režisoru Jerga Jeshela un Brigites Krāmeres filma Pasija - pēdējā pietura Kinšasa par izrādes vsprs pasaules turneju un tās noslēgumu Kongo galvaspilsētā, savukārt 8. un 9. novembrī plkst. 18 - brazīliešu režisora Markosa Prado godalgotā filma Estamira par kādu sievieti, kas sirgst ar šizofrēniju un vairāk nekā 20 gadu dzīvo un strādā izgāztuvē Riodežaneiro pievārtē.

Briseles kāposti

Arhitektūras muzejā līdz 15. novembrim būs skatāma dizaina studijas Sampling izstāde Flāmu arhitektūra, šķērsgriezums, kas piedāvās ieskatu mūsdienu arhitektūras tendencēs. Savukārt 12. novembrī plkst. 19 koprades telpā The Mill, Brīvības un Dzirnavu ielas stūrī, notiks arhitektūras eksperta un profesionāļa Vilema-Jana Nētelingsa lekcija. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā būs apskatāma zinātniskās anatomijas pamatlicēja Andreasa Vezālija piecsimtgadei veltīta izstāde Anatoms. Cilvēka ķermeņa fabrika. Tajā tiks izstādīti arī komiksu žurnāla kuš! konkursa Ķermeņa fabrika 10 labākie darbi. Latvijas Mākslas akadēmijā būs skatāma arī pirmā Latvijas komiksu konkursa Briseles kāposti izstāde.

Pievēršoties vēstures interpretācijas tēmai, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izstādē Post War būs aplūkojama pastkaršu oriģinālu kolekcija ar stāstu par Beļģiju Pirmajā pasaules karā.

Īpaši izceļama arī ievērojamā bērnu grāmatu ilustratora Karla Knēta viesošanās Rīgā. 4. novembrī plkst. 12 notiks viņa meistardarbnīca Latvijas Mākslas akadēmijā, savukārt 5. novembrī plkst. 12 Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā (7. stāvā) mākslinieks tiksies ar liels un mazs izdotās grāmatas Ai briesmoni, neapēd mani! lasītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?