Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pēc svētkiem iestājās paģiras

Pasaka mums ir beigusies - pēc negaidīti smagā zaudējuma Euro 2012 kvalifikācijas play-off spēlē rūgti atzina Igaunijas izlases kapteinis Rajo Pīroja. «Ir ļoti grūti raksturot savas pašreizējās sajūtas, jo pirms spēles mums bija augsti mērķi,» piebilda Pīroja. Pēc mača vairāki desmiti Igaunijas fanu gaidīja no stadiona labirintiem izejam savus favorītus, taču sagaidīja tikai Konstantīnu Vasiļjevu.

Solīdais fanu mīlulis izgāja pie līdzjutējiem uzvalkā, paspieda roku, pateicās par atbalstu un paziņoja, lai fani viņus negaida… Uz igauņu skandēto «Kosti! Kosti!» [tā viņi sauc Vasiļjevu, aut.] pussargs vien pamāja roku atvadām ar drūmu smaidu sejā.

Pirms mača vaicājot īru faniem prognozes, atbildē saņēmu tikai neizšķirtus vai «zaļo» uzvaru ar vienu vārtu starpību. Lai arī šajā pārī Īrija bija izteikts favorīts, viņu galvenā trenera Džovanni Trapatoni, kurš pazīstams ar savu pārmērīgo piesardzību laukumā un arī ārpus tā, piezemētība laikam piemetusies arī īru futbola faniem. Spēles saturs liecina, ka tai bija pamats.

Individuālā meistarība viesu komandas spēlētājiem bija krietni augstāka nekā mājiniekiem. Ne velti Igaunijas izlases galvenais treneris Tarmo Rītli pirmsspēles konferencē atklāja, ka ar skaudību vērojis un analizējis Īrijas futbola izlases spēlētājus. Taču laukumā Trapatoni padotie neskrēja pa galvu, pa kaklu uzbrukumā, bet gan gaidīja kļūdāmies igauņus. Vienā no saviem pirmajiem patiešām nopietnajiem uzbrukumiem īri arī izvirzījās vadībā. «Zinājām, ka šajā mačā svarīgākais ir pēc iespējas ātrāk apklusināt mājinieku fanus,» pēc mača lūzuma brīdi nosauca īru uzbrucējs Kīts Endrūss.

Viens no Igaunijas negaidītā panākuma iemesliem ir Rītli propagandētais futbola stils, ka igauņiem nav jābaidās pieturēt bumbu un spēlēt skaistu futbolu, aktīvi meklējot uzbrukuma risinājumus pašiem, nevis cerēt uz pretinieka kļūdām. Zaudējuši vārtus, igauņi lūkoja atspēlēties, un vienreiz pēc Vasiļjeva tālsitiena gar pašu vārtu stabu bija pat ļoti tuvu tam, taču viena nevērīga piespēle atpakaļ aizsargam noveda pie palikšanas mazākumā - veterāns Andrejs Stepanovs, lai liegtu Robijam Kīnam iziet viens pret vienu ar igauņu vārtsargu Pareiko, pārkāpa noteikumus, nopelnot otro brīdinājumu un sarkano kartīti. Paliekot mazākumā, igauņu centieni atspēlēties kļuva vēl riskantāki, un īri to izmantoja.

Igauņu līdzjutēji gan neapklusa ne pie 0:1, ne pie 0:3, bet pēc ungāru tiesneša Viktora Kasai apšaubāmi piešķirtā 11 metru soda sitiena uz Igaunijas izlases vārtiem tribīnēs gan iestājās klusums. Daži fani turpināja kliegt «Eesti! Eesti!», taču vienīgie saucieni, kas tribīnēs atrada atbalstītājus, bija rupjības angļu mēlē, kas veltītas mača galvenajam arbitram. Vairāki tiesneša lēmumi tiešām bija interesanti, un ne bez iemesla portālā Facebook izvietotajai «Kasai nīdēju lapai» svētdienas rītā bija teju 28 000 sekotāju, taču jāpiekrīt Rītli sacītajam pēcspēles konferencē, ka uzvarēja stiprākais un ka pirmie divi vārti un pirmā sarkanā kartīte ir uz Igaunijas futbolistu, nevis tiesneša sirdsapziņas.

Tiesneša lēmumu apstrīdēšanas ēnā palikušas runas par Kīna tuvošanos rekordam. Mačā ar Igauniju viņš izšķīra spēles likteni ne tikai ar diviem gūtiem vārtiem un rezultatīvu piespēli, bet arī ar to, ka abas sarkanās kartītes nopelnītas, pateicoties viņa aktivitātei. 31 gadu vecais Kīns tagad ar 18 gūtiem vārtiem ir dalītā otrajā vietā visu laiku rezultatīvāko futbolistu sarakstā EČ kvalifikācijā. Šo godu viņš dala ar čehu Janu Koleru un spāni Raulu, bet tikai par vieniem vairāk ir guvis turks Hakans Šukurs un dānis Jons Dāls Tomasons. Iespējams, jau atbildes spēlē otrdien Dublinā Kīns kļūs par visu laiku rezultatīvāko futbolistu EČ kvalifikācijā.

Uzvarētājs divu spēļu summā gandrīz droši zināms, jo diez vai Igaunija Dublinā spēs uzvarēt ar 5:1 vai vismaz 4:0, kas liks spēlēt papildlaiku. Ar zaudējumu divu spēļu summā samierinājušies arī paši Igaunijas futbolisti, atzīstot, ka sapnis ir izsapņots. Igauņi cer parādīt labāku sniegumu Dublinā, bet tas nebūs viegli, jo nevarēs palīdzēt abi noraidītie centra aizsargi un diskvalificētais vārtsargs Sergejs Pareiko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Igaunija 0
Īrija 4

Euro 2012 kvalifikācijas play-off pirmā spēle
(0:1, 0:3)
Vārti: Endrūss 13., Volterss 67., Kīns 71., (11 m) 88.
Brīdinājumi: Stepanovs 17., 35., Ahjupera 41., Pīroja 70., 76., Pareiko 88.
Noraidījumi: Stepanovs 35., Pīroja 76.
Igaunija: Pareiko, Pīroja, Kruglovs, Dmitrijevs, Kinks (Purje 67.), Vunks (Lindpere 61.), Vasiļjevs, Klavans, Jēgers, Ahjupera (Voskoboiņikovs 55.), Stepanovs
Īrija: Givens, Kellijs, Vards, Saintledžers, Dans, Velans (Fahejs 78.), Makgīdijs, Endrūss, Volterss (Kokss 83.), Kīns, Dafs (Hants 73.)
Skatītāji: 10 500
Tiesnesis: Viktors Kasai (Ungārija)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?