Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pierādījumi netieši

Iespējams, vēl šogad līdz Ziemassvētkiem tiesa pasludinās spriedumu Ellas Ivanovas slepkavības lietā, kuras izskatīšana sākta vasarā un kurā uz apsūdzēto sola sēž četras personas, to skaitā arī nošautās vīrs Igors Ivanovs, kas tiek vainots slepkavības pasūtīšanā. Analizējot lietas apstākļus un pierādījumus, Diena secina, ka, visticamāk, notiesāts tiks Ludvigs Antonovs, kuru apsūdz slepkavības izdarīšanā, taču pārējie varētu tikt atbrīvoti tiesas zālē.

Diena jau rakstījusi, ka Ellas Ivanovas slepkavība notika 2008.gada 6.janvārī, kad, ar meitām atgriezusies mājās no brīvdienām Spānijā, viņa tika nošauta Garkalnes novadā - ģimenes privātmājas pagalmā. Visiem apsūdzētajiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Neviens savu vainu neatzīst.

Vājās vietas

Visnopietnākie pierādījumi ir pret L.Antonovu, kuru aizturēja dažas stundas pēc slepkavības. Lai gan viņš pats liecībās neatzīst, ka šāvis, bet apgalvo, ka viņam kāds pēc notikušā tikai iedevis ieročus un licis pārvilkt drēbes, tomēr šaujampulvera pēdas ir konstatētas, ieroči arī ir atrasti. Savukārt pārējo dalība noziegumā turas tikai uz sakarībām, proti, Asifs Handžanovs nogādājis L.Antonovu slepkavības vakarā Baltezerā, V.Mamedovs ar abiem bijis pazīstams un neilgi pirms slepkavības abus saticis, savukārt I.Ivanovs bijis Vitālijs Mamedova darba devējs.

«Mamedovs strādāja par šoferi lielā uzņēmumā, kurš piederēja Ivanovam. Abi ir pārāk attāli pēc subordinācijas, lai būtu tuvi paziņas,» Dienai norāda V.Mamedova advokāte Indra Dogadova. To, ka V.Mamedovs labi pazinis A.Handžanovu un L.Antonovu, neviens nenoliedz, taču viņi neesot tikušies, lai plānotu slepkavību. A.Handžanova advokāts Oskars Rode apstiprina, ka viņa klients ir vedis L.Antonovu uz Baltezeru, taču viņš strādājot par taksistu un draugs palūdzis, lai viņu tur aizved. Solījis atbraukt arī pakaļ, taču Juglā pa ceļam uzņēmis mašīnā klientus, tāpēc nav ieradies.

Prokuratūras versiju par nozieguma gaitu daļēji tomēr apstiprina tiešāki pierādījumi, proti, bijis kāds liecinieks, kas spēļu zālē pārdevis V.Mamedovam mobilo tālruni, kas nodots L.Antonovam, taču izrādījies, ka liecinieks ir kāds narkomāns, kurš no liecībām atteicies. Apsūdzības rakstā minēts arī, ka I.Ivanovs suņus sazāļojis, lai netraucē, taču detalizētas analīzes nav veiktas. Prokurore Ieva Paglīte norāda, ka tās bija jāsūta uz Angliju un pārāk dārgi maksāja.

«Lieta ir slikti izmeklēta. Pirmo reizi manā praksē ir situācija, ka jāatspēko pieņēmumi, nevis pierādījumi,» tā lietas materiālus raksturo I.Ivanova advokāts Guntars Antoms. Viņš uzskata, ka E. Ivanovas slepkavību pasūtījis nevis viņas vīrs, bet gan biznesa konkurenti, kas izmantojuši L.Antonovu, lai tiesībsargi, šķetinot lietu, aizietu līdz I.Ivanovam, kā tas šobrīd noticis.

«Caur viņu Latvijā ieplūda daudz investīciju no Krievijas. Viņam nebija problēmu sarunāt bankā 20-40 miljonu vērtus kredītus. Protams, ja cilvēks darbojas tādā mērogā, viņam rodas daudz nelabvēļu un ar katru nākamo darījumu sīvāki konkurenti,» norāda G.Antoms. Arī L.Antonova advokāts Egons Rusanovs ir sašutis: «Policijai ir sava versija par notikušo, ko mēģina īstenot, ieliekot lieciniekiem mutē «vajadzīgās» liecības.»

Cits scenārijs

Par labu prokuratūras versijai tomēr runā kāda apstākļu sakritība. Degvielas uzpildes stacijā Statoil, kur L.Antonovam bija jāiekāpj A.Handžanova mašīnā, tobrīd pavisam nejauši bija iebraukusi Ceļu un pašvaldības policijas mašīnas. Ja tā nebūtu, iespējams, A.Handžanovs nebūtu nobijies un būtu L.Antonovu paņēmis. Tad policijai būtu ļoti mazas izredzes atklāt šo noziegumu un neviens uz apsūdzēto sola nesēdētu, taču arī tas ir tikai pieņēmums.

Eksprokurors Armands Stumbergs skaidro, ka praksē bieži vien līdz tiesai nonāk lietas, kurās nav tiešu pierādījumu. «Notiesājošu spriedumu tādās reizēs pieņem aptuveni vienā gadījumā no piecdesmit, jo jābūt nosacījumam - pirmstiesas izmeklēšanas speciālisti un apsūdzība visus notikumus savirknējuši ļoti loģiskā notikumu ķēdē. Ja tā ir pārliecinoša, tiesa to ņem vērā.»

Nereti notiek arī tā, ka pirmā instance apsūdzētos notiesā, taču nākamā, kas vērtē visu kritiskāk, cilvēkus atbrīvo. Tā tas bija Ludzas rajona pastnieces slepkavības lietā - viens no apsūdzētAjiem pirmajā instancē tika notiesāts uz 20 gadiem, taču Augstākā tiesa viņu atbrīvoja - pierādījumu trūkuma dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Humpalu nodoklis

No 1. jūlija Latvijā plāno ieviest dabas resursu nodokli tekstilizstrādājumiem, kas tieši ietekmēs pircējus, kas iepērkas lietoto apģērbu veikalos.

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?