Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Slido ātri un bez žēlastības

Krāšņa gaismas šova un skaļas mūzikas pavadījumā Zviedrijas kalnu kūrortpilsētā Orē tika aizvadīts pasaules čempionāta slidošanas krosa nobrauciena jeb Red Bull Crashed Ice 3. posms. Sarežģītajā trasē un nepateicīgajos sniegotos laikapstākļos uzvaru svinēja kanādietis Skots Kroksels. Labākais no Latvijas sportistiem bija Armands Tripāns, kurš ieņēma 58. vietu.

Princis troni neieņēma

Ņemot vērā, ka Orē ir tikai nepilni 1500 iedzīvotāju, apmeklētāju skaits bija iespaidīgs, jo sasniedza pāris tūkstošu. Galvenajām sacensībām notiekot tumsas stundās, īpaši efektīgi izskatījās gaismas tehnikas izmantošana. Katru sportistu sadursmi trasē līdzjutēji sagaidīja ar ovācijām, smagus kritienus un triecienus apmalēs - ar šausmām acīs un smagām nopūtām. Pasaules elites braucējiem un vietējiem sportistiem pēc finiša neklājās viegli atkauties no autogrāfu tīkotājiem.

Pirmajos divos sezonas posmos triumfēja kanādietis Kails Kroksels. Arī Orē viņš bija viens no galvenajiem favorītiem. Uzvaras gadījumā Kroksels priekšlaikus nodrošinātu sev pirmo vietu kopvērtējumā, taču kārtējo reizi pierādījās, ka šajā sporta veidā izteikt prognozes ir gandrīz neiespējami. Sešpadsmitdaļfināla barjeru nepārvarēja kopvērtējuma otrās vietas īpašnieks vācietis Fābians Melss, pusfinālā krita līdz šim neuzvarētais K. Kroksels, taču brāļa neveiksmi izmantoja Skots Kroksels. Pēdējo divu gadu čempions soms Artu Pihlainens pārliecinoši uzvarēja visos savos braucienos un bija līderis finālbraucienā, taču īsi pirms finiša zaudēja līdzsvaru un palika otrais.

Latvieši kā pa kalniem

Latvijai gan ir tikai viena dalībnieka kvota, bet Orē pasaules čempionāta posmu debiju piedzīvoja Viesturs Rauza, kurš saņēma wild card jeb īpašo ielūgumu. Apbrīnu par to, cik ātri visu apgūst Rauza, neslēpa arī nu jau ilggadējais Latvijas līderis Armands Tripāns. «Čalim ir iekšās. Viņš krīt un gāžas, bet nekad nepadodas un cīnās līdz galam. Turklāt viņam ir labs starta ātrums,» Rauzas trumpjus nosauca Tripāns. Starta ātrums Zviedrijas trasē bija ļoti svarīgs labākas pozīcijas izkarošanai pirmajā virāžā, pēc kuras sekoja trases ātrākais posms. Ja kāds sportists Orē pēc pirmajām divām virāžām izvirzījās kaut vai divu trīs metru vadībā, panākt un apsteigt viņu vairs nebija iespējams un atlika vien cerēt uz brauciena līdera kļūdu.

Savā 1/32 finālbraucienā Rauza startēja labi, taču pieredzes trūkums lika sevi manīt. Individuālajos braucienos sīkstais latvietis jau bija piešāvis kājas, bet cīņa par vietu trasē vēl ar trim sportistiem bija jaunums. Divi klupieni, un pēdējā vieta braucienā. Tripāns savā braucienā bija nomināli otrais spēcīgākais, taču starta ātrums bijušajam hokeja aizsargam nav tas labākais, tāpēc pēc sākuma virāžām viņš noslīdēja uz pēdējo vietu. Šķita, ka nākamajā kārtā vairs neizdosies iekļūt, taču divi no priekšā braucošajiem konkurentiem vienlaikus nokrita, un Armands to izmantoja, atlikušajā trases daļā braucot droši un neriskējot ar otro vietu. Otrajā kārtā viņš zaudēja konkurentiem jau startā - bez variantiem trasē kādu apdzīt.

Drošāk nebremzējot

«Sniega dēļ neizdevās realizēt iecerēto - Zviedrijas posma trasei teorētiski vajadzēja kļūt par visu laiku ātrāko, bet praksē redzam, ka tā ir lēnāka nekā iepriekšējā posmā Nīderlandē. Snigšana apgrūtina ledus kvalitātes uzturēšanu,» Ores trasi novērtēja sacensību testētājs Klaudio Kalouri. Taču lēnāk nebūt nenozīmē vieglāk. Taisni otrādi - sportistiem uz slikta ledus neklājās viegli noturēties kājās. Galu galā arī 60 kilometru stundā ir gana pieklājīgs ātrums, ja esi uz slidām. Kalouri atklāja, ka lielākajā daļā trases drošāka braukšana ir nebremzējot. Pieņemts uzskatīt, ka vislabāk piemēroti šīm sacensībām ir hokejisti, taču Kalouri to kategoriski noliedz. «Daudz bijušo un esošo hokejistu ir mēģinājuši nobraucienu, taču visai reti ar tūlītējiem rezultātiem. Nesen nobraucienu pamēģināja kanādiešu kalnu slēpotājs, kurš, kā jau kanādietis, prot arī slidot. Man viņam nekas nebija jāskaidro - viņš pats visu uzreiz saprata! Te nepietiek tikai ar slidotāja vai tikai ar slēpotāja iemaņām, te nepieciešams vairāku dažādu iemaņu komplekss.»

Dāniju pārstāvošais latvietis Dāvis Paipa, uzzinājis savus pretiniekus pirmajā izslēgšanas turnīra kārtā, atklāja, ka plāno iesaistīties fiziskā cīņā ar konkurentiem. «Mēģināšu noteikumu robežās cīnīties par labāku trajektoriju, jo uz labāku ātrumu nevaru cerēt.» Tiesa, kvalifikācijā uzrādītie rezultāti lika šaubīties, vai Paipam maz būs iespēja nonākt plecu pie pleca ar kādu no brauciena konkurentiem. Jau no pirmajiem metriem tie aizmuka no Paipas. Vadošā trijnieka savstarpējā cīņa un kritieni ļāva latvietim uz brīdi pat izvirzīties otrajā vietā, taču viņam nelīdzēja arī kontakta cīņa, un jau trases vidusdaļā Paipa bija spiests izkārt balto karogu - ķiveres aizsargrežģis atvērās, un ar tādu sacīkstes turpināt nedrīkstēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Red Bull Crashed Ice

PČ slidošanas krosa nobrauciens,
3. posms Orē Zviedrijā
1. A. Horsts Kanāda
2. A. Pihlainens Somija
3. S. Kroksels Kanāda
58. A. Tripāns Latvija
90. V. Rauza Latvija
Kopvērtējums
1. K. Kroksels Kanāda 2200
2. A. Pihlainens Somija 1960
3. S. Kroksels Kanāda 1700
53. A. Tripāns Latvija 39,3
170.V. Rauza Latvija 3,5

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?