Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Statistika ar cilvēcīgiem vaibstiem

Slaveno Berlīnes trupu Rimini Protokoll nebūtu pārspīlēti dēvēt par Rīgas draugiem. 2005. gadā režisoru trio tagadējā Ārlietu ministrijas ēkā, ar saviem atmiņu stāstiem piedaloties Rīgas iedzīvotājiem, iestudēja izrādi par varu un birokrātiju Cameriga, bet 2007. gadā, skatītājus vizinot pa Rīgu, fūrē ierīkotā teātra «zālē» izrādē ļāva ieskatīties tālbraucēju šoferu pasaulē.

2007. gadā vienlaicīgi ar režisoru Alvi Hermani Rimini Protokoll Salonikos Grieķijā tika apbalvots ar Eiropas teātra balvu par ieguldījumu jaunā teātra valodā. Rimini Protokoll metodes būtība ir dokumentālās dzīves antropoloģiska pētniecība teātra izteiksmes līdzekļiem. Patlaban tas nešķiet nekas oriģināls un tā strādā teju vai visi režijas divdesmitgadnieki trīsdesmitgadnieki (izrādes - lekcijas), tomēr jāatceras, ka Rimini Protokoll savu darbību sāka jau XX gadsimta 90. gados, kad studenti - vācieši Helgarda Hauga, Daniels Vecels un šveicietis Stefans Kegi - satikās Gīsenes Universitātē.

Nesen Rīgas kinostudijā bija skatāms viņu vardarbības un skatītāju atvērtības pētījums Situāciju telpas. Bet šonedēļ Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmu forte forte noslēgs unikāls iestudējums 100% Rīga, kuru trupa veido sadarbībā ar 100 rīdziniekiem un Latvijas Jaunā teātra institūtu. Izrādes notiks VEF Kultūras pilī 4. un 6. decembrī plkst. 19 un 7. decembrī plkst. 17. Biļetes (10 eiro, ar atlaidi - 7 eiro) Biļešu paradīzē, www.bilesuparadize.lv.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2014. gada sākumā Rīgā dzīvoja 643 368 cilvēki. Visapdzīvotākais Rīgas rajons ir Purvciems, katra rīdzinieka dzīves telpa ir vidēji 23,2 kvadrātmetri, bet trīs meitenes Latvijā ir nosauktas Rīgas vārdā. Tie ir cilvēki, kas veido mūsu pilsētu, cilvēki, kuri ir satikušies pirmo reizi un citos apstākļos, visticamāk, nekad nesatiktos.

Pusgadu izrādes veidotāji ir tikušies un runājušies ar 100 rīdziniekiem, uzzinājuši, kas Rīgā sajūsmina vai kaitina tos, kuri šeit ir piedzimuši, un tos, kuri ir pārcēlušies uz dzīvi pavisam nesen, kādēļ daži sapņo par došanos prom, bet citi ir atgriezušies uz palikšanu, kur Rīgā apēst labāko krēmu brilē, kur ir labākās sēņu vietas un kur vislabāk trenēties ielu vingrošanā. Viss sākās ar pirmo 100% Rīga dalībnieci, pirmo procentu 100% ķēdē - Centrālās statistikas pārvaldes priekšnieci Aiju Žīguri. Viņa uzaicināja nākamo dalībnieku jeb otro procentu, kurš savukārt uzaicināja nākamo…, un tā - līdz simtajam. Katrs 100% Rīga dalībnieks pārstāv 1% no Rīgas iedzīvotājiem, bet visi kopā ir Rīgas sabiedrības šķērsgriezums, jo atbilst pilsētas statistikai pēc dzimuma, vecuma, tautības, rajona un mājsaimniecības veida. «Tomēr neviena pilsēta nav izmērāma vai izsakāma tikai skaitļos. Katrai ir savas īpatnības, specifika, tēls, ko veido tās iedzīvotāji. Tādēļ svarīgi, lai izrādē piedalās cilvēki ar noteiktu profesiju, aizraušanos vai piederību, kas raksturīga konkrētajai pilsētai. Sandjego tas bija taksists, Melburnā - sērfotājs, Rīgā uz skatuves būs gan hokeja kluba Dinamo fans, gan hipsters, gan zemledus makšķernieks,» izrādes būtību atklāj Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa.

5., 6. decembrī Ģertrūdes ielas teātrī notiks starptautisks forums par labas pilsētas veidošanas stratēģijām 100% CITY, ko rīko Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Latvijas radošo industriju dizaina platformu FOLD. Forumā piedalīsies mākslinieki, aktīvisti, teorētiķi, dizaineri, arhitekti, pilsētu pētnieki un plānotāji, lai diskutētu par stratēģijām un praksēm, kas ļauj ikvienam pieredzēt un veidot labu un līdzsvarotu pilsētu. Foruma darba valoda ir angļu, dalība - bez maksas, iepriekš reģistrējoties pa e-pastu: [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: LOK prezidenta amata kandidātu diskusija

Otrdien, 28. maijā, notika žurnāla Sporta Avīze rīkotā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatu kandidātu tiešraides diskusija, kuru vadīja sporta žurnālists Normunds Melderis.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?