Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Stingrāk pret smēķētājiem

Pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, tapis likumprojekts, kas rezultēsies Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā. Pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas (SDLK) aplēsēm, tas varētu tikt pabeigts jau nākamnedēļ un stāties spēkā maija otrajā pusē.

Likumprojektā noteiktas papildu prasības tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm. Veselības ministrijā (VM) Diena uzzināja, ka plāno arī aizliegt izplatīt tabakas izstrādājumus ar aromātu, piemēram, augļu vai konfekšu garšu un smaržu, un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam piemīt kancerogēnas un cilvēka reproduktīvajai sistēmai toksiskas īpašības. SDLK pārstāvis Einārs Cilinskis (NA) stāsta, ka nu uz elektroniskajām cigaretēm attieksies tie paši ierobežojumi, kas uz tabakas izstrādājumiem. Plāno arī neatļaut smēķēt grūtnieču klātbūtnē.

Bez atbalsta palicis deputāta Imanta Parādnieka (NA) priekšlikums aizliegt smēķēt pašām grūtniecēm. Viņš vēlreiz šo ideju nevirzīs, taču esot vīlies kolēģos: «Neloģiski, ka bērns smēķēt nedrīkst, bet caur nabassaiti drīkst.»

Līdz ar jauno likumu paredzēti labojumi arī jau esošajos likumos. Piemēram, vakar valsts sekretāru sanāksmē izskatīja VM rosinātos grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības un Reklāmas likumā. «Bērns nedrīkst atrasties un ir aizsargājams arī no augu smēķēšanas produktu dūmu un elektronisko smēķēšanas ierīču tvaika. Tāpat rosinātas izmaiņas Reklāmas likumā, nosakot, ka līdzās alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai ir aizliegts izmantot bērnus arī augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu reklāmā, kā arī adresēt iepriekšminēto produktu reklāmu bērniem,» paskaidro VM pārstāve Agnese Gusarova.

Lai gan smēķēt nepilngadīgo klātbūtnē nav atļauts jau kopš 2013. gada, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa uzsver, ka problēma joprojām nav izskausta: «Tas ir redzams uz ielas, un, runājot ar sociālo dienestu pārstāvjiem, kas veic dzīves apstākļu pārbaudes, viņi nereti saskaras ar to, ka telpas ir piesmēķētas, kaut tajās uzturas bērni. Likumā tas ir definēts kā sodāma vardarbība pret bērnu, protams, sākumā ir brīdinājums.» Viņa piebilda, ka, lai labotu situāciju, jāiesaistās arī līdzcilvēkiem un jāziņo policijai, kad redzams, ka bērns tiek pakļauts cigarešu dūmu iedarbībai.

Tāpat likumā paredzēts iekļaut arī jaunas prasības cigarešu iepakojumam, izmaiņas tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un uzpildes flakonu laišanai tirgū, kā arī to reklāmas un sponsorēšanas ierobežojumus. Taču SDLK vadītāja Aija Barča atklāj, ka visu pagaidām realizēt nesanāks: «Šobrīd ir jāatdala tehniskie jautājumi, kuri būs jāiekļauj likuma grozījumos jau pēc tam, kad tas stāsies spēkā. Piemēram, tas, kā izskatīsies cigarešu paciņas, tabakas izstrādājumu stendi un citas lietas. Tāda situācija radusies, jo likumam jāstājas spēkā līdz 20. maijam, bet tehniskie risinājumi jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, un tas prasa no trim līdz sešiem mēnešiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?