Laika ziņas
Šodien
Migla

Veiksmes stāsts reemigrācijā

Laikā, kad joprojām turpinās tendence gados jauniem augsta līmeņa speciālistiem pamest Latviju, tūlīt noslēgsies pirmais mēģinājums uz dzimteni atsaukt jauniešus, piedāvājot viņiem konkrētu darbu valsts pārvaldē. Šāda iespēja šogad bija sešiem ārzemēs augstāko izglītību ieguvušiem jauniešiem. Lai gan visi programmā vairs nepiedalās, šis savā ziņā varētu būt veiksmes stāsts - viņi gatavi palikt un strādāt te arī turpmāk. Tomēr pētījumi rāda, ka darba iespējas vien nebūs iemesls, lai nodrošinātu reemigrāciju.

Ir vērts palikt

Uz jauniešiem vērstā programma Darbs valsts pārvaldē šogad ieviesta reemigrācijas plāna ietvaros, un, kā Dienai atzīmē Valsts pārvaldes attīstības departamenta konsultante Sigita Ķirse, projekts ir izdevies. Latvija ieguvusi augsti kvalificētus speciālistus, un līdz šim atsauksmes bijušas tikai pozitīvas.

Vēl maijā, diskutējot par vēlamajiem rezultātiem, bijušas šaubas, vai atbraukušie jaunieši būs gatavi turpināt strādāt piedāvātajos darbos arī tad, kad algas vairs nebūs tik lielas kā programmas ietvaros, taču tas nav izrādījies šķērslis. Darbu, piemēram, vēlas turpināt Lelde Caune, kura strādā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA). Pirms atgriešanās Latvijā viņa četrus gadus pavadījusi Nīderlandē, studējot maģistra programmā biznesa vadību, kā arī strādājot gan starptautiskā finanšu kompānijā, gan Nīderlandes lielāko investoru asociācijā. Dienai viņa norāda, ka ļoti ātri izdevies iejusties darba vidē un izveidojusies laba sadarbība ar kolēģiem. Šobrīd arī saņemts piedāvājums darbu LIAA turpināt, ko meitene plāno pieņemt. Taču, kā jau iepriekš prognozēts, darba samaksa kritīsies. Latiņu, ko šogad noturēja Valsts kanceleja, piedāvājot 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas mēnesī, valsts pārvaldē nav iespējams saglabāt. Cik lielu algu Lelde saņems, viņa vēl nezina, taču tas neesot iemesls, lai darbu nepieņemtu. Viņai svarīgāka ir pieredze un kontakti, ko iegūst. Šī ir arī joma, kur Lelde sevi redz ilgtermiņā.

Darba piedāvājumus saņēmuši arī Emīls Ķīlis un Aleksejs Čepuļskis, ar kuriem Diena tikās jau iepriekš. Abi puiši atgriezušies no Lielbritānijas, kur Emīls ieguvis doktora, bet Aleksejs - maģistra grādu. Tagad Emīls atzīmē, ka darbs ir tik interesants, ka viņš turpinās strādāt Fiskālās disciplīnas padomē. Noslēgts arī līgums. Darba gan būs vairāk, jo šajos mēnešos uzkrāta nozīmīga pieredze. Savukārt atalgojums būtiski nemainīsies.

Runājot par atalgojumu, S. Ķirse Dienai atzīmē, ka jau sākumā, kad ziņu virsrakstos tika uzsvērts dāsnais piedāvājums, pašiem jauniešiem norādīts, ka tas varētu mainīties. Kritums varēja būt apmēram 20%. Taču tajā pašā laikā gan Dienai, gan programmas koordinatoriem jaunieši atzīmējuši, ka tā nav bijusi galvenā motivācija strādāt.

Darba piedāvājumu nav saņēmusi tikai viena programmas dalībniece, kura darbu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā (VTMEC) pārtraukusi. VTMEC direktore Aija Mežsarga Dienai stāsta, ka meitene bijusi ļoti perspektīva, augstāko izglītību ieguvusi Lielbritānijā un viņu apmierinājis darbs centrā, taču Latvija neesot attaisnojusi viņas cerības. Viņa aizbraukusi atpakaļ uz Angliju. Tāpēc, ņemot vērā šīgada pieredzi un redzot, ka pērn nebija pieteikušies centram atbilstoši kandidāti, šogad izlemts programmā vairs nepiedalīties.

Stingrāk, tāpēc mazāk

Šis gadījums, kā arī pašu jauniešu ieteikumi arī bijis iemesls, kāpēc šogad atlase būs stingrāka - pilnveidoti gan pieteikuma kritēriji, gan stingrāk tiks vērtēta motivācija. Tas ietekmējis pieteikumu skaitu. Pirmo reizi izsludinot konkursu, pieteikušies 143 jaunieši, šogad ir tikai 42 pieteikumi. Pēc S. Ķirses domām, tas gan nav slikts rādītājs. Pagājušajā reizē daudzi pieteikumi nav bijuši kvalitatīvi, bet šogad notikušas intensīvākas konsultācijas vēl pirms konkursa. Līdz ar to daudzi secinājuši, ka neatbilst prasībām vai piedāvājums nav piemērots viņiem. Jaunieši saņemtajos piedāvājumos kā savu galveno motivāciju norāda vēlmi ārzemēs gūto pieredzi izmantot Latvijā. Darbu februārī valsts institūcijās varēs sākt seši jaunieši. Šobrīd turpinās atlase, un tiek meklētas atbilstošākās darba vietas.

Ar darbu vien nepietiks

Domājot ilgtermiņā, ar darba iespējām vien varētu nepietikt, lai uz Latviju atvilinātu gudros prātus. Nesen veiktā pētījumā secināts, ka faktoru, kas kavē atgriezties, ir daudz. Kā atzīmē Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans, atrisinot tikai vienu jautājumu, nav iespējams veicināt cilvēku atgriešanos Latvijā. Proti, aptuveni 80% norādījuši, ka atgriešanos kavē piemērota darba trūkums, bet vienlaicīgi min arī vāju sociālo aizsardzību, profesionālās izaugsmes perspektīvas trūkumu, kā arī iedzīvošanos un to, ka ir vīlušies Latvijā kā valstī. Turklāt ievērojams skaits cilvēku jau paspējuši jaunajā vietā atrast dzīvesbiedru - tādu ir 50 000. Kā veicinošo faktoru, lai brauktu atpakaļ uz Latviju, aptaujātie visbiežāk min ģimeni, draugus, kā arī nostalģiskas lietas. Labas darba iespējas atzīmē tikai 40%.

M. Hazans arī apstiprina bēdīgu faktu - jaunā diaspora kopumā ir labāk izglītota nekā šeit palikušie līdzīga vecuma cilvēki. Tas ir ne tikai tāpēc, ka aizbrauc augstas kvalitātes speciālisti, bet arī tāpēc, ka cilvēki labu izglītību iegūst uz vietas ārvalstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ar mūzikas pedagoga gēnu

Jebkurš bērns var dziedāt! – uzsver bērnu vokālās studijas Siguldiņa vadītāja Elīna Gruzniņa (42). Viņai izdodas organizēt gan sadarbību ar pazīstamiem mūziķiem, ļaujot bērniem uzstāties kopā ar zva...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?