Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Bailes liek mainīt galamērķus

Drošības situācijas maiņa kādā valstī jau sen nav tikai lokāla problēma. Savā ikdienā to izjūt dažādu jomu pārstāvji visā pasaulē, tajā skaitā arī tūroperatori, kam nākas sastapties ar klientu atteikumiem doties uz jau sen iecienītiem galamērķiem. Pēdējās pārmaiņas nākušas līdz ar militārā apvērsuma mēģinājumu Turcijā, taču katrs nozares pārstāvis situāciju raksturo citādi - vieni saka, ka darbs rit kā līdz šim, bet otri jūt klientu kritumu.

Ceļojumu aģentūras Impro vadītājs Vilnis Klinovičs atklāj, ka jebkurš liels, negatīva rakstura notikums valstī atspoguļojas viņa biznesā, piemēram, pēc terora akta kādā no valstīm pieprasījums pēc ceļojumiem uz to nekavējoties krasi samazinās. Viņš gan nekomentēja jaunākos notikumus - aģentūrai šogad visi ceļojumi uz Turciju tika atcelti vēl pēc pērnajiem terora aktiem. «Taču tas nenozīmē, ka šie klienti pazuda vispār, viņi lielākoties izvēlējās citus galamērķus,» piebilst V. Klinovičs.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca uzskata, ka jaunākie notikumi nav sev līdzi nesuši iedzīvotāju bailes, jo «tie, kas ir izlēmuši ceļot, tie tāpat ceļos, bet tiem, kam bail, to sapratuši vēl pēc pagājušā gada terora aktiem». Citādās domās gan ir Dienas uzrunātie tūristi, kas pēc ilgām pārdomām tomēr atmetuši domu par viesošanos Turcijā, kādam pārim pat izjucis plānotais medusmēnesis pieczvaigžņu viesnīcā. Arī aģentūras Latvia Tours pārstāve Inga Freiberga jau iepriekš norādīja, ka interese doties atpūtas ceļojumā uz Turciju ir krietni mazinājusies un droši vien kādu laiku būs vērojama nogaidoša attieksme.

«Biju nopirkusi sev un meitai lidojumu caur Stambulu septembrī, taču, ņemot vērā politisko situāciju, sapratu, ka caur Stambulu tuvākajos mēnešos labāk nelidot, tāpēc nopirku citas biļetes,» stāsta Līva, kura ir viena no tiem, ko apvērsuma mēģinājums netieši ietekmējis. Viņa atzīst, ka satraukums, iespējams, būtu mazāks, ja ceļotu viena, bez četrus gadus veca bērna, jo tas uzliek papildu rūpes un samazina rīcībspēju ārkārtas situācijā.

Bez ievērības nav palikuši arī asiņainie slaktiņi Francijā, aģentūras saņēmušas klientu atteikumus doties uz šo valsti, taču savu romantisko šarmu tā joprojām neesot zaudējusi. Turklāt, salīdzinot ar Turciju, turp krietni biežāk lido darba vajadzībās, un to terora akti nevar izmainīt. Līdzīgi domā arī Līva, viņa joprojām būtu gatava doties uz Franciju, jo «terorakts ir citādi, tev jānonāk neīstajā laikā un vietā, taču neparedzama politiskā situācija ir spēcīgāka, piemēram, vienā brīdī var slēgt gaisa telpu vai robežas». Neskatoties uz to, ka cilvēku satraukumu jūt, V. Klinovičs nedomā, ka nozarē gaidāms liels satricinājums: «Manuprāt, to skaits, kam bail un kas vispār nebrauks ārpus Latvijas terora aktu dēļ, ir mazs. Domāju, ka tie varētu būt ne vairāk kā 10% no potenciālajiem ceļotājiem, visi pārējie ceļos tāpat, tikai izvērtēs, uz kurieni.»

Savukārt Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Raimonds Jansons pašlaik iesaka nopietni izvērtēt nepieciešamību ceļot uz Turciju. Tāpat ĀM atgādina - neatkarīgi no valsts, kurā esat, ievērojiet īpašu piesardzību un modrību, atrodoties sabiedriskās vietās, tūristu iecienītos objektos un citviet, kur pulcējas daudz cilvēku.

Arī paši tūroperatori norāda, ka jebkura galamērķa viens no galvenajiem kritērijiem ir drošība, tāpēc tie nemitīgi seko līdzi jaunākajai informācijai un rūpējas, lai klientus nesūtītu briesmās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?