Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Briseles latvieši tikuši cauri ar izbīli

«Vai tu esi drošībā?» šie bija vārdi, kas vakar atskanēja neskaitāmās telefonsarunās Beļģijā un citviet Eiropā. 22. marta rīts Briselē sākās saulaini, bet ikdienas ritējumu ap pulksten astoņiem pārtrauca sprādzieni Zaventemas lidostā, kas sev līdzi aiznesa vairākus desmitus cilvēku dzīvību. Aculiecinieki stāsta, ka pilsētu pārņēma lidostas virzienā traucošos palīdzības dienestu mašīnu sirēnas, tās pavisam drīz bija spiestas mainīt virzienu un doties atpakaļ uz centru, kur nogranda vēl viens sprādziens.

Pēc tam dzīve Briselē gluži vai apstājās, drošības iestādes apturēja sabiedriskā transporta satiksmi un ieteica cilvēkiem neatstāt telpas.

Lelde Čukure, kura atradās pavisam netālu no otrā sprādziena vietas, saka - sākotnēji nekas neesot bijis skaidrs: «Es strādāju paralēlajā ielā. Kad pamodos, saņēmu ziņu no kolēģes lidostā, viņa tur atradās ar bērniem. Viņa prasīja, vai varu uzzināt, kas noticis, jo visapkārt ir haoss. Savācu informāciju, tobrīd vēl nebija ziņu par cietušajiem un bojāgājušajiem, nodomāju, ka viss ir kārtībā, un devos uz darbu. Kad biju jau pavisam netālu, kāds svešs cilvēks uz ielas man prasīja, vai zinu, kas ir noticis. Atbildēju, ka zinu par lidostu. Viņš teica, nē, nē, sprādziens bijis arī tepat Mālbēkas metro stacijā. Tas bija noticis neilgajā brīdī, kamēr mēroju ceļu uz darbu.» Kopš Parīzes terora aktiem pilsētā ir paaugstināts drošības līmenis, tāpēc policisti tur redzami vienmēr, taču nu skats esot bijis citāds: «Pāri visām sirēnām var redzēt raudošus cilvēkus. Es nezinu, kāpēc viņi raud. Varbūt tas ir šoks un panika. Bet varbūt viņiem pašiem vai tuviniekiem kaut kas noticis. Redzams arī, ka cilvēki pārvietojas ātri, skrien prom, lai nokļūtu tālāk no epicentra.»

To, ka gaisā valdīja bailes un neizpratne, Dienai apstiprināja arī citi Briselē esošie. Uz darbu atnākušie cilvēki nesāka strādāt, sekoja līdzi jaunumiem, apzvanīja paziņas un gaidīja, kas sekos tālāk. Dažās iestādēs arī pastiprināja drošības kontroli. Piemēram, Agnese Krivade netika darbā, jo papildus ierastajai caurlaidei bija jāuzrāda arī pase. Savukārt Inga Serensena jau pēc ziņām par lidostu sapratusi, ka jāpaliek mājās: «Mēs pēc iepriekšējiem notikumiem zinām - ja tiek pacelts draudu līmenis, labāk palikt mājās.» Taču vīrs ar meitu bija devies ceļā vēl pirms informācijas par traģiskajiem notikumiem. Lai gan bijusi satraukuma un baiļu pārņemta, Inga atzina, ka jūtas droši: «Esmu pateicīga Briseles drošības dienestiem. Viņu darbu var redzēt arī ikdienā, un, manuprāt, viņi ir ļoti labi trenēti šādām situācijām. Policija ļoti ātri nobloķēja ielas un satiksmi. Protams, gandrīz visur tagad cilvēki sēž un gaida, vai būs vēl kaut kas vai spridzinātājiem ir gana.»

Dienas laikā ielas kļuva arvien tukšākas, karogi pie Eiropas Parlamenta tika nolaisti pusmastā, un apkārtējās kafejnīcas, kuras ierasti piepilda pusdienotāju čalas, slīga klusumā.

Pēc Ārlietu ministrijas aplēsēm, Beļģijā kopumā atrodas aptuveni divi tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, un līdz šim nav saņemtas ziņas, ka kāds no tiem būtu cietis. Arī zvani no Latvijas informācijas tālruņus īpaši nenoslogoja, jo informācijas plūsma medijos bija pietiekami skaidra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?