Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ceļotāja piedzīvojumi

Virtuālā realitāte, biznesa etiķete, steigas pilnais lielpilsētu urbānais dzīves stils un viss, kas mums saistās ar moderno pasauli un tā dēvēto cilvēces progresu, nebūt nav mūsu pasaules vērtīgākais guvums. Ir vēl arī citas - īsti dabiskas, cilvēku alkatības nesabojātas un rietumu tūrisma biznesa neskartas vērtības.

Pati dzīve un mūzika, kura vēl joprojām skan dabas vidē un ir neatņemama iezemiešu dzīvesveida daļa tālu tropiskajos džungļos, kalnu piekājēs, reti apceļotās salās un citos grūti pieejamos pasaules nostūros. To atklājis un sapratis, Tals Kravics, etnomūziķis no Izraēlas, ir apceļojis visdažādākās zemeslodes vietas, pētot un mācoties spēlēt dažādu tautu mūzikas instrumentus un dzīvi. Bez klavierēm, kuras viņš tīņa gados dzimtajā ciematā - kibucā - pamanījies slepus iepazīt tumšā šķūnītī, kurā ciemata iedzīvotāji glabāja nederīgus krāmus, Tals spēlē arfu, ģitāru, dažādas dūdas, muzikālo zāģi, mutes ērģeles un Āfrikas sitaminstrumentus. Viņš sev līdzi paņēmis tikai nelielu daļu no savas etnisko skaņurīku kolekcijas, kā pats saka - kādus «nieka 120 kilogramus» bagāžas.

Tals ir antropologs, taču nevis profesors teoretizētājs un sistematizētājs, bet gan pētnieks praktiķis, kurš viens dodas tālos un dzīvībai riskantos ceļojumos, nebēdājot, ka varētu apmaldīties vai sastapt savā ceļā bīstamus zvērus vai rāpuļus. Kad viņš par šiem ceļojumiem stāsta, rādot paša safotografētos attēlus un spēlējot eksotiskus, retus mūzikas instrumentus no dažādām zemes malām, to var salīdzināt ar populārajiem televīzijas žurnāliem National Geographic, taču nevis dāsni finansētas un iespaidīgi, moderni aprīkotas televīzijas filmētāju komandas, bet viena, pozitīvi apsēsta cilvēka izpildījumā. Kā par tādu kļūst? «Es izaugu kibucā un līdz pat skolas beigšanai neko citu nebiju redzējis. Ne reizi nebiju pat pilsētā. Man bija kādi seši gadi, kad mums kibuca bērnu novietnē reiz parādīja filmiņu par Jaungvinejas papuasu dzīvi. Tas bija kaut kas pārsteidzošs, pavisam citāds nekā dzīve, ļaudis un skaņas man apkārt. Kopš tā brīža es kvēli sapņoju tur aizbraukt,» stāsta T.Kravics. Pabeidzis skolu, viņš vienkārši aizbēdzis no kibuca. Vispirms uz Jeruzalemi, pēc tam uz Nīderlandi un vēl tālāk uz Austrāliju. Tur, strādādams dažādus gadījuma darbus, viņš krājis naudu, līdz pieticis aviobiļetei uz Jaungvineju. Kas notika tālāk - par to var uzrakstīt veselu romānu. Tala Kravica interese joprojām ir īpaši saistīta ar Papua-Jaungvineju un Austrumāfriku. Tur viņš atgriezies vairākkārt, fotografēdams tradicionālo cilšu dzīvesveidu, apgūstot un ierakstot mūziku, kas nemainīga saglabājusies tūkstošiem gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mūzika

Pasaules mūzikas festivāls Porta

Latvijas, Izraēlas, Baltkrievijas, Spānijas, Itālijas etnomūziķi Lielajā ģilde 5.XI plkst.19

Tals Kravics (Izraēla), Antichi Suoni (Itālija), Puerto Flamenco (Spānija) Lielajā ģildē 6.XI plkst.19 Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 7-9

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?