Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Dāvanas - mežā zem egles

Pēdējos gados Latvijā arvien populārāka kļūst Ziemassvētku svinēšana brīvā dabā. Svaigāks gaiss un eglīte, lielāka iespēja, ka Ziemassvētku vecītis, ziemeļbriežu pajūgā pa gaisu laizdamies, jūs pamana un neaizbrauc garām, žagarus pelnījušajiem pietiekami politkorektas iespējas noslēpties krūmos vai kupenās, aukstuma izraisītā aktīvā kustēšanās pasargā no tradicionālās Ziemassvētku nelaimes - pārēšanās.

.. Priekšrocību šim svinēšanas veidam ir tik daudz, ka, tos uzskaitot, dažs labs var arī aizmirst, ka mežā šajā vakarā atrodas nevis daudzo bonusu dēļ, bet tāpēc, ka māju, kurā likt eglīti, viņam vairs nav.

Tiem, kuri šogad tikai sāks apgūt brīvdabas Ziemassvētku ieražas, der ielāgot dažas lietas, lai šie svētki no priecīga notikuma nepārvērstos smagā pārdzīvojumā, jo mežā ne tikai zvēri, bet arī Ziemassvētku vecītis var izturēties savādāk nekā istabā. Mežā vēlams zināt un ievērot ne tikai kristīgo un pagānisko, bet arī zvērīgo tradīciju.

Pirmais, kas jāatceras: mežā, ja vien tas nav jūsu privātais mežs, nav pieļaujama bluķa vilkšana, jo šāda izrīcība var tikt kvalificēta kā meža zagšana. Mūsu dienās, dodoties uz mežu, labāk paņemt līdzi melno atkritumu maisu, pa ceļam salasīt mēslus, kuru tagad mežos ir arvien vairāk, jo mežu, kur mest atkritumus, paliek arvien mazāk, un tad pēc rituālās vilkšanas sadedzināt to. No tikko teiktā izriet otra svarīgākā lieta, kas jāņem vērā mežā svinētgribētājiem: pirms došanās uz nolūkoto mežu jāpārliecinās, vai mežs tajā vietā vēl ir. Izcirtumos Ziemassvētku naktī mēdz pūst tik nežēlīgs vējš, ka būs grūti iededzināt svecītes un padziedāt dziesmas, nebaidoties apsaldēt kaklu.

Trešā lieta, kas jāliek aiz auss, ir laika prognoze. Istabā lielākais pārsteigums Ziemassvētku vakarā var būt elektrības pazušana, bet tā nav nekāda nelaime, jo svecītes dod nepieciešamo gaismu. Savukārt laukā var būt gan lietus, gan sniegs. Ja izdomājat svinēt svētkus Slīteres nacionālajā parkā, kur parasti sniega ir mazāk nekā citur Latvijā, jāņem vērā, ka reizi 85 gados te tomēr jūras mitrais gaiss var sadurties ar aukstumu tā, ka vienas nakts laikā sasnieg vietumis pat divarpus metru bieza sniega sega. Tātad te uz eglīti jāņem līdzi ne tikai brīnumsvecītes, bet arī signālraķetes, lai glābēji var konstatēt jūsu atrašanās vietu.

Mežazvēru paradumi Ziemassvētkos kopumā ir līdzīgi mājas suņu un kaķu paradumiem, atšķirība tikai tāda, ka lielākie zvēri centīsies nočiept ne tikai ēdienu no kopējā galda vai atsevišķas dāvaniņas, bet arī Ziemassvētku vecīti. Ja to laikus nepamana un nenovērš, vilks var pārģērbties par Vecīti un samaitāt tos bērnus, kas vēl neprot lasīt, tāpēc nezina, ka vilki tā mēdz darīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?