Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Gaismai jābūt ērtai

Labākais apgaismojums, lai strādātu un justos moži, protams, ir dabiska dienas gaisma, un ideāli, ja diena izdevusies saulaina - itin bieži tas iedarbojas uz garastāvokli un pat pašsajūtu. Taču neizbēgami pienāks rudens un ziema, kad lielāko diennakts daļu nāksies samierināties ar dabiskas gaismas trūkumu, to aizstājot ar mākslīgo apgaismojumu. Lai justos gan fiziski, gan emocionāli komfortabli, ir svarīgi izvēlēties gaismas ķermeņus pareizi un izvietot tos telpā atbilstoši funkcionalitātei.

Saudzīgi veselībai

Gaismas avotus būtu nepieciešams izvietot tā, lai tie netraucētu veikt nepieciešamo uzdevumu un gaisma netiktu aizsegta, piemēram, galda lampa spīd tieši sejā vai labrocim rakstot gaismas avots ir labajā pusē. Telpu apgaismojumam paliekošai ietekmei uz redzi nevajadzētu būt, bet pārāk spilgts vai pārāk vājš apgaismojums var radīt pārejošas sūdzības kā redzes miglošanās, nogurums, sausuma sajūta acīs un galvassāpes - uzskata redzes speciālisti. Svarīgi nodrošināt pareizu, ergonomisku apgaismojumu būtu jebkurā vecumā, bet bērnu un skolnieku gados it īpaši. Nepietiekams apgaismojums var samazināt kontrastu, un, lai skaidri redzētu, distance starp acīm un aplūkojamo objektu tiek samazināta, un tas ir riska faktors tuvredzības attīstībai. Tāpēc pareiza apgaisnojuma izvēlei pastiprināta uzmanība jāpievērš cilvēkiem, kas daudz lasa, raksta, strādā pie datora vai dara citus darbus, kur nepieciešama ilgstoša un intensīva redzes koncentrēšana, piemēram, šujot, adot un veicot tamlīdzīgas aktivitātes.

Katrai zonai savu lampu

Primārais gaismas avots telpā parasti ir augšējais apgaismojums jeb griestu lampas, kas rada dienas gaismas efektu ar baltu un siltu gaismu. Taču nepieciešams arī papildu apgaismojums atsevišķām telpas zonām, gan darbam, gan atpūtai. Lielāks komforts būs, ja gaisma telpā būs izkliedēta, nevis virzīta stara vai gaismas laukuma veidā - tā radīs vienmērīgāku apgaismojumu un neveidos atspīdumus. Protams, katras telpas apgaismošana ir jāpielāgo tai paredzētajam mērķim.

Darba galdu ieteicams novietot pie loga pretskatā, tā to iespējami ilgi un efektīvi apspīdēs dabiska gaisma. Ja tas nav iespējams, jāraugās, lai gaisma tomēr nekrīt no kādas puses tā, ka veido ēnas, kuras traucē strādāt. Galda lampa labrocim jānovieto darba virsmas kreisajā pusē - lai vadošā roka neveidotu ēnu. Kreilim - otrādi. Ja iespējams, darba galdam izvēlieties lampu ar lokanu statīvu, lai gaismu varētu virzīt atbilstoši vajadzībām. Raugieties, lai gaisma nespīd acīs, kā arī nemet tumšas ēnas uz darba virsmas un viss nepieciešamais ir skaidri saskatāms, ko nodrošinās no augšas nākošs gaismas kūlis, kas tiks izkliedēts pa visu virsmu.

Vannas istabas gaismai arī jābūt gana gaišai un vienmērīgai. Arī te vērts padomāt par papildu apgaismojumu, piemēram, izgaismojot spoguli ar lampu, kas dod gaismu no augšas, vai papildu lampām spoguļa abās pusēs.

Guļamistabā mierīgu noskaņu palīdzēs radīt stāvlampas vai sienas lampas ar abažūru, kas gaismu padara maigu. Ja esat iecienījuši gultā lasīt, tad novietojiet naktslampiņas tā, lai tās apgaismo noteiktu zonu, bet netraucē kopējai harmoniskai noskaņai. Arī dzīvojamajā istabā noder zonēts apgaismojums. Šeit nozīme ir arī gaismas ķermeņu dizainam un dekorativitātei, ne tikai to funkcionalitātei. Atkarībā no dzīvesveida padomājiet, kāds apgaismojums dažādās zonās dos vēlamo noskaņu. Iespējams, vēlaties papildus izgaismot grāmatplauktu, kādu interjera objektu vai mākslas darbu.

Virtuvē ļoti svarīga ir darba virsmu izgaismošana - plīts, lete, izlietne. Gaismas ķermeņus varat iestrādāt skapīšos vai pie sienas regulējamu lampiņu veidā. Noskaņas radīšanai iekariet skaistu lampu virs ēdamgalda! Iespējams, ērtības labad jums noder arī virtuves skapīšu satura izgaismošana. Līdzīgi kā ledusskapī, šīs lampiņas var pieslēgt pie sensora, lai ieslēgtos tikai tad, kad tiek atvērts konkrētais skapītis. Lai taupītu naudu un rūpētos par vidi, kvēldiegu spuldzes aizstājiet ar ekonomiskajām. LED apgaismojums ir ērts un ilgtermiņā noteikti atmaksājas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Īstā spuldze

Telpu apgaismojumam būtisks ne tikai apgaismes ķermeņu izkārtojums, bet arī spuldzīšu veids. Tām pieejama ne tikai atšķirīga forma un jauda, bet arī gaismas nokrāsu variācija - no siltiem līdz aukstiem toņiem, no spoži baltas līdz zilganai un dzeltenīgai gaismai. Krāsu temperatūru mēra Kelvina grādos (K). Jo mazāk šādu grādu, jo dzeltenīgāka gaisma, jo vairāk - jo apgaismojums kļūst zilganīgāks. Balta gaisma parasti ir pie 3500-4100 K.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: LOK prezidenta amata kandidātu diskusija

Otrdien, 28. maijā, notika žurnāla Sporta Avīze rīkotā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatu kandidātu tiešraides diskusija, kuru vadīja sporta žurnālists Normunds Melderis.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?