Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Horoskopi

Dažkārt atliek nomainīt nelielu daļu interjera elementu, un mājoklis iegūst pavisam citu izskatu, netērējot naudu lielam remontam vai jaunām mēbelēm. Nomainīt dekorācijas īpaši aktuāli ir divreiz gadā - tuvojoties pavasarim un rudenī. Visvieglāk noskaņu telpā pamainīt, ietērpjot citās dekorācijās logus.

Var arī neslēpties

Vasarā aktuālāks ir telpu aptumšošanas jautājums, ja jums saulīte logos ir agri no rīta, taču vienlaikus gribas ko rotaļīgu, vieglu, gaišu. Savukārt ziemā satumst agri un gribas it kā noslēpties no apkārtējās vides, ierušināties mājīgā vidē. Aizkariem jāpasargā arī mājokļa iemītnieki no nelūgtiem skatieniem, ja pretī ir vēl viens nams ar kaimiņiem vai iela tādā augstumā, kas ļauj garāmgājējiem ielūkoties logos.

Arvien aktuālāka kļūst skandināviskā pieeja - neslēpties aiz necaurredzamiem aizkariem, bet logos iedegt lampiņu virtenes, sveces vai novietot nelielas lampas, nedaudz eksponējot gan interjeru, gan ļaujot ārpasaulei ienākt mājas dzīvē. Šādā gadījumā var izlīdzēties ar viegliem tilla aizkariem vai žalūzijām - rullo vai romiešu. Aizkaru stanga tad var būt kā atsevišķs dizaina objekts vai arī tikt paslēpta. Tendence gan ir aizkaru stangām kļūt arvien lakoniskākām, kā arī aktuāls ir metāls, koks pamazām aiziet no pilsētnieciska interjera.

Šādi vienrindu aizkari var būt arī no vienkrāsaina plāna lina gan dabas toņos, gan košāka, kas stiprinās pie stangas āķīšiem, veidojot specifiskas ieloces, vai arī karājas tā paša materiāla cilpiņās. Caurdurtie riņķi pamazām savu dizainisko aktualitāti zaudē, kaut arī nenoliedzami ir praktiski.

Aizkaru garums - līdz grīdai un pat mazliet garāki. Tumšajiem aizkariem tendence būt mazliet garākiem nekā dekoratīvie. Pušķi, kas tos satur, joprojām ir aktuāli, taču risinājumi ir dažādi, tāpēc jāļauj vaļa fantāzijai un jāraugās, kāds ir interjers kopumā.

No greznības līdz absolūtam lakonismam

Aizkaru materiālu klāstā dominē dabiskie audumi, un lins ir topa augšgalā, taču, pateicoties tehnoloģijām, ir dažādas iespējas variēt, piemēram, rakstus reljefā, uz zīda imitācijas pamata izaužot samtainus musturus, ziedu kontūras un tamlīdzīgi. Aktuāli ir aizkari ar smagnējiem, bagātīgiem ziedu rakstiem - ne tikai pavasara sezonā, kad dominē gaišākas krāsas un vieglāki motīvi, rudens laikam piestāv barokāli raksti, rozes, plūmju violetie, smaragda un piesātināti zilie toņi. No modes iziet krokotie aizkari ar spīduma efektu un metāliskiem diegiem, kā arī tilla aizkari ar necaurspīdīgām apdrukām. Rudens, ziemas sezonā modē ir arī rūtaini aizkari, jā, tādās hipsteru rūtoto kreklu bagātīgajās krāsās. Šādi raksti ir modē arī žalūzijās. Svītras lai paliek vasaras sezonai un Provansas gaisotnes imitēšanai, ja esat Vidusjūras zemju fani. Arī austrumnieciskie raksti no dizaina modes skatuves atkāpjas, bet drosmīgajiem tā vietā ieteicams izvēlēties optiski interesantas grafikas. Arī vintage puķes un mežģīņu apmales no modes pamazām aiziet. Aktuāli arī aizkari, kas nosedz visu sienu, kur ir logs, un tos var kombinēt kā dažādus paneļus no atšķirīgiem audumiem.

Ja pa dienu gribat baudīt skatu aiz loga, izvēlieties tikai tumšos aizkarus vai žalūzijas. Arī tad, ja uz palodzes bagātīgi kuplo zaļie augi, labāk tos padarīt baudāmus acij, jo augi piešķir mājoklim dzīvīgumu, spirgtumu gan ziemā, gan vasarā. Jāpievērš uzmanība žalūziju mehānismam, lai tās ilgāk kalpotu un būtu viegli kopjamas. Laiku pa laikam tām nepieciešama apkope, un vislabāk žalūzijas iztīrīt varēs ķīmiskajā tīrītavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Praktiski sīkumi

Sintētiskie aizkari mēdz būt apstrādāti ar materiālu, kas tos pasargā no aizdegšanās.
Ja ir nepieciešams nakts stundās telpas pasargāt no gaismas, piemēram, aiz loga ir laternas, vai arī vasaras laikā no agras saules stariem, var izmantot nakts aizkaru audumu - tā saukto blackout, kas speciāli apstrādāts, lai būtu gaismas necaurlaidīgs. Līdzīgi materiāli pieejami arī žalūzijām.
Aktuālas ir drosmīgas idejas, it kā nesavienojami materiāli dažādās kombinācijās, piemēram, samts ar linu.
Aizkarus mēdz kombinēt ar dīvānu pārklājiem un spilveniem, bet tikpat labi tie var būt kā atšķirīgs, neatkarīgs dizaina objekts.
Izvēloties aizkaru krāsu un dizainu, raugieties, kāds ir interjers, lai objekti nekonkurē cits ar citu intensitātes un kiča ziņā, bet gan izceļ un papildina.
Aizkari ir gana viegli nomaināms un cenas ziņā demokrātisks elements, ar ko paspēlēties, veidojot interjerā dažādas noskaņas.
Lielā telpā gari, tumši aizkari samazinās telpas izmēru sajūtu ziņā un piešķirs omulību.
Mazā telpā atklāti logi to padarīs vizuāli plašāku, tāpēc labāk izvēlēties žalūzijas vai atstāt logus neaizsegtus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: LOK prezidenta amata kandidātu diskusija

Otrdien, 28. maijā, notika žurnāla Sporta Avīze rīkotā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatu kandidātu tiešraides diskusija, kuru vadīja sporta žurnālists Normunds Melderis.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?