Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Iekavējušās jau sen plānotās reformas

Eiropas Komisijas (EK) ikgadējās rekomendācijas katrai valstij tiek formulētas tā, lai to izpilde būtu iespējama 12-18 mēnešu laikā, tomēr redzams, ka gadu no gada ieteikumos Latvijai saglabājas vienas un tās pašas problēmas. Eksperti uzskata, ka šis fakts norāda gan uz kūtro rekomendāciju pildīšanu, gan to, ka tās sevī neiekļauj visus sasāpējušo jautājumu aspektus.

Jaunākajās rekomendācijas Latvijai EK atkārtoti uzsver, ka jāsamazina nodokļu slogs zemu atalgotajiem darba ņēmējiem, jāpalielina sociālie pabalsti, jāpaātrina profesionālās izglītības reformas, jāuzlabo veselības aprūpes sistēmas pieejamība, jāstiprina interešu konflikta novēršanas pasākumi, jāpalielina maksātnespējas administratoru publiskā pārraudzība un jāveic vēl citas reformas.

«Tas, ko EK saka un norāda, ir vietā, taču netiek skatītas būtiskas detaļas. Piemēram, akcīzes nodokļa paaugstināšana mūsu ģeogrāfisko īpatnību dēļ nes līdzi lielu risku kontrabandas uzplaukumam. Cilvēki ir gatavi doties uz Krieviju pēc lētākas degvielas, alkohola, cigaretēm,» uzskata ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš uzsver, ka EK neņem vērā arī nemitīgo iedzīvotāju skaita kritumu valstī: «Apskatot ieteikumus, neredzu, kur ir idejas, kā to apturēt. EK rekomendācijās iesaka samazināt nodokļu slogu zemu atalgotajiem iedzīvotājiem, tas ir populāri - piedāvājiet samazināt nodokļu slogu jebkurai iedzīvotāju grupai, visi, protams, to uztvers ar sajūsmu. Bet kā tas atrisinās lielo emigrāciju?»

V. Dombrovskis uzskata, ka šādu nepilnību galvenais iemesls meklējams tur, ka nav iespējams attālināti saredzēt detaļas: «Es gan negribu nevienam pārmest, tomēr tās rekomendācijas raksta cilvēki, kuri lielākoties nedzīvo vai maz uzturas Latvijā un valstis redz caur datubāzēm. Tā vairāk ir mūsu iekšējā problēma, ka mēs nevaram dialoga veidā izveidot izpratni.»

Arī bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzsver, ka, lai gan Eiropas Komisijas ieteikumi ir būtiski, tie neizsmeļ visus mums svarīgos jautājumus. Tomēr, viņaprāt, nebūtu pareizi arī uzskatīt, ka rekomendācijas atlasītas pavirši: «Nav tā, ka tās vienkārši ir lietas, kas aktuālas visā Eiropā, nevis katrai atsevišķai valstij. Viņi ņem vērā citu iestāžu teikto, piemēram, Pasaules Bankas ziņojumus. EK perspektīva vienmēr ir arī tas, kādus mērķus pati valsts izvirzījusi. Viņi uzmanīgi seko lokālajām diskusijām un darba kārtībai, atlasot būtiskos jautājumus.» Sekošanu Latvijas aktualitātēm uzsver arī EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka: «Rekomendācijas ir balstītas uz rūpīgu analīzi un regulāru dialogu ar valsts iestādēm un nozaru iesaistītajām pusēm Latvijā. Tās nav tapušas, tikai sēžot pie datora un pētot tabulas ar skaitļiem kādā birojā Briselē.»

Jau iepriekš minēts, ka ieteikumus formulē tā, lai tos samērā ātri varētu realizēt, tas liek jautāt, kāpēc daudzi no punktiem jau gadiem ir nemainīgi. Ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, atbildot uz šo jautājumu, ir kodolīgs: «Tas nozīmē, ka šīs rekomendācijas netiek ņemtas vērā.» I. Šteinbuka gan norāda, ka šāda situācija novērojama arī citur: «Reformas ir aizkavējušās, un problēmas nav atrisinātas. Ja cilvēks katru gadu dodas pie ārsta, kurš viņam norāda uz lieko svaru, visdrīzāk, tas nozīmē, ka šim cilvēkam patiešām ir liekais svars. Tā tas ir ne tikai Latvijas gadījumā, arī citām valstīm sniegtās rekomendācijas gadu no gada var norādīt uz līdzīgām problēmām.»

Nebūtu gan pareizi apgalvot, ka virzība uz pārmaiņām nav novērojama vispār. Gan eksperti, gan EK apgalvo, ka vairākās jomās, piemēram, izglītībā un medicīnā, soļi pareizajā virzienā tiek sperti, taču tie vēl nav pietiekami. Tāpat, par spīti tam, ka ieteikumi nav pilnīgi, R. Ķīlis uzsver to nozīmi: «Tas mehānisms būtībā ir tāds - mēs jums pasakām šīs lietas, kas ir svarīgas, un jūs saprotat, ka šajā virzienā vajadzētu strādāt. Tas varētu būt jums arī pamats, kā plānot līdzekļus. EK nostājas noteiktā pusē, tā apmēram varētu raksturot, ko viņi dara. Nacionālu debašu situācijā par lietām, kas ir svarīgas, EK ar savām rekomendācijām dod atbalstu vienai pusei.»

Eiropas Komisijas ziņojumi, kas iekļauj katrai dalībvalstij adresētas rekomendācijas, ir daļa no desmitgades izaugsmes stratēģijas Eiropa 2020. Latvija konkrētus ieteikumus saņem kopš 2012. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?