Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Jāizšķir pasta nākotne

600 tūkstoši latu - tik lieli bijuši a/s Latvijas pasts (LP) zaudējumi pirmajā pusgadā. Arī citi LP finanšu rādītāji ir kritiski, tādēļ, ja uzņēmums nespēs pārkreditēties vai valsts nespēs tam palīdzēt ar dotācijām, LP būs tikai divi ceļi - privatizācija vai maksātnespējas atzīšana. Pasta nākotne tā akcionāram Satiksmes ministrijai (SM) jāiezīmē LP attīstības plānā, ko SM valdībā plāno iesniegt šodien.

Par spīti LP drūmajai finanšu situācijai, tas spēs pildīt savas saistības pret preses abonentiem un joprojām ir stabils partneris, pārliecināts Preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis. Kas attiecas uz citu iedzīvotājiem svarīgu LP funkciju - pensiju izmaksu -, tā no pasta kļūst arvien mazāk atkarīga, uzsver Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Šogad LP zaudējumi varētu būt ap miljonu latu, taču kāds uzņēmumam tuvu stāvošs avots pieļāva, ka jau deviņu mēnešu zaudējumi ir lielāki - līdz pat 1,8 miljoniem latu. Vai šie skaitļi atbilst patiesībai, LP atbildi nesniedz, uzsverot, ka visa informācija tiks sniegta pēc tam, kad biznesa plāns būs iesniegts valdībai. Ja zaudējumi pārsniegs miljonu latu, šogad LP paša kapitāls var būt negatīvs. Formāli tā ir viena no maksātnespējas pazīmēm, jo aktīvi ir mazāki par parādiem, - ja visi kreditori prasītu atmaksāt aizdevumu, uzņēmums to nespētu izdarīt, skaidro finanšu kompānijas Laika stars eksperts Jānis Pinnis. Tādējādi pastam būs jāaizņemas - šajā ziņā LP iespējas atkarīgas no valsts atbalsta vai galvojuma. Nākamgad LP būs jāatdod Parex bankā ņemts 21 miljona eiro aizdevums.

SM ir pārliecināta, ka LP maksātspējas patlaban nav, tāpēc ne par kādām dotācijām LP darbības nodrošināšanai nevar būt ne runas, pauda satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) padomniece Inga Spriņķe. Šī gada oktobrī K.Gerhards intervijā Dienas Biznesam pieļāva iespēju, ka LP nākotnē varētu tikt privatizēts, taču patlaban šis jautājums neesot darba kārtībā.

Kā viens no iespējamiem privatizētājiem aizkulisēs tiek piesaukta kompānija Itella Corporation. Par LP interesi 2005.gadā pauda Somijas pasts, kurš tagad pārtapis par Itella Corporation. Uzņēmums šo pieļāvumu nekomentē.

Pasta biznesa eksperts Dereks Osborns pauž pārliecību, ka LP joprojām ir daudz iespēju uzlabot darbību, piesaistīt jaunus klientus un finanšu avotus. Salīdzinājumā ar citu Eiropas valstu pastiem LP ir krietni sliktākā stāvoklī, jo nav spējis modernizēt darbību un padarīt pakalpojumus ērtākus, viņš vērtē.

Alternatīvas iespējas pensiju piegādei VSAA meklēja jau tad, kad iestādei tika nogriezts finansējums, tādēļ plāns B pasta teorētisko problēmu gadījumā ir, teica aģentūras pārstāve Edīte Olupe. Jau tagad gandrīz puse pensionāru naudu saņem bankas kontā. Kas attiecas uz lauku cilvēkiem, ar pašvaldībām pārrunāta iespēja pensiju piegādi uzticēt sociālajiem darbiniekiem. E.Olupe arī noraidīja bažas, ka pasta finansiālās problēmas varētu pavilkt sev līdzi pensiju naudu. «Tā nauda nevar pazust, jo katru dienu viņiem pārskaitām tik, cik nepieciešams šodienai,» skaidroja VSAA pārstāve.

Tikmēr G.Līcis no Preses izdevēju asociācijas runas par pasta nedienām uzskata par spekulācijām, jo valstij saskaņā ar likumu ir jāsedz tie pasta zaudējumi, kas radušies no likumā atrunāto pakalpojumu sniegšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?