Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kā rūpēties par minicūku

Latvijā pagaidām ir maz informācijas par mini cūkām, bet veterinārārstiem nav iemaņu šo dzīvnieku ārstēšanā. ASV pundurcūciņas (5-20 kg smagas) ir iecienītākie mājdzīvnieki pēc kaķiem un suņiem. Pamazām arī Latvija pakļaujas modes tendencei un sāk iegādāties pundurcūciņas kā ģimenes locekli. Lai arī mazās cūciņas ir ļoti sociāli un interesanti faunas pārstāvji, tomēr ieteiktu kārtīgi apsvērt šāda dzīvnieka iegādi, it īpaši, ja domājat to turēt pilsētas dzīvoklī. Zoologi uzskata, ka pat maza izmēra cūka ne visai labi jutīsies dzīvoklī, it sevišķi, ja viņai nebūs tur ko darīt.

Pundurcūciņu emocionālo attīstības līmeni var salīdzināt ar divus, trīs gadus vecu bērnu: viņas ir prātīgas, nerātnas, rotaļīgas. Cūciņas nemet spalvu un nesmird. Viņas ir ziņkārīgas, tāpēc tās jāsargā no elektrības vadiem un sadzīves ķīmijas. Šiem dzīvniekiem ir viegli uzbudināma nervu sistēma, viņi pārdzīvo stresu, izjūt draudzību un pat greizsirdību. Pundurcūku vidējais dzīves ilgums ir 10-15 gadu. Dzīvnieku seksuālā aktivitāte iestājas jau aptuveni trīs līdz sešu mēnešu vecumā. Grūsnība ilgst vidēji 115 dienu. Mātes mazuļus zīda sešas līdz astoņas nedēļas.

Es ieteiktu pundurcūkai mājvietu izveidot ārpus cilvēku dzīves telpas. Tas var būt norobežots aploks ar nelielu mājiņu, kur dzīvniekam paslēpties sliktos laika apstākļos. Jāgādā, lai telpā nebūtu caurvēja. Cūciņām nepatīk arī aukstums. Sutīgos un karstos laika apstākļos cūciņai jānodrošina iespējas dušoties vai vārtīties dubļos. Ziemas periodā telpai, kur mitinās pundurcūka, jābūt apsildāmai. Ja dzīvnieku tomēr izvēlas turēt iekštelpās, iespējams, būs nepieciešams ilgāks laika periods, kamēr tās iemācīsies dabiskām vajadzībām izvēlēties konkrētu vietu.

Pundurcūku mazuļus līdz 10-12 nedēļu vecumam baro ar mazuļiem paredzēto komerciālo barību, kas speciāli aprēķināta šim vecumam. Pēc 12 nedēļu sasniegšanas jāpāriet uz augošiem dzīvniekiem paredzētu barību, bet sešu mēnešu vecumā jāsāk barot ar pieaugušu dzīvnieku barību. Ja pundurcūkām dod mājas pārtiku, ļoti jāpiedomā par tās atbilstību dzīvnieka vecumam. Mazuļiem nepieciešams lielāks proteīna daudzums nekā pieaugušajiem dzīvniekiem, bet, dzīvniekam kļūstot vecākam, jāsamazina gan proteīna, gan ogļhidrātu daudzums un ievērojami jāpalielina šķiedrvielu saturs.

Pundurcūkai jānodrošina pietiekamas fiziskās aktivitātes un rotaļas, jo šo dzīvnieku biežākā veselības problēma ir aptaukošanās, kas saistīta ar nepietiekamām fiziskajām aktivitātēm un pārāk lielu barības uzņemšanu. Ir novērots, ka pundurcūkām, kas regulāri dodas pastaigās ar saviem saimniekiem, daudz retāk novēro locītavu problēmas vai klibumu. Pie pastaigām pavadā cūciņas jāradina jau no agras bērnības. Reizi pusgadā cūciņai vajag apgriezt nagus. Ja dzīvnieks tiek barots ar mājas pārtiku, tad cūciņai var novērot hipokalcēmiju, caureju, ādas problēmas.

Pundurcūkas samērā bieži var saslimt ar ādas kašķi un sēnīti, taču šīs slimības labi padodas ārstēšanai.

*Rīgas Zooloģiskā dārza veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?