Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā Zoja ar pagastu karo

Skultes pagasta iedzīvotāji tuvākajā laikā plāno vērsties ar iesniegumu Limbažu novada domē saistībā ar nerimstošo konfliktu Rožu ielā. Iesniegumā viņi raksta, ka ielas iedzīvotāja Zoja Zuzane, kurai pieder Smilškalni, gadiem ilgi fiziski ierobežo gājēju un transporta kustību ielas posmā, kas iet caur viņas īpašumu, piemēslo to ar sadzīves atkritumiem, kā arī pakāpeniski sašaurina brauktuvi ar akmeņiem un balķiem.

Iedzīvotāji aicina domi atgriezt minēto Rožu ielas posmu tā sākotnējās koordinātās un atbrīvot ceļa aizsargjoslu. Viņi vēlas, lai dome vērtētu Z.Zuzanes atbildību šajos pārkāpumos.

Strīds starp Z.Zuzani un Skultes iedzīvotājiem ilgst kopš 2004.gada, kad viņas dēls Nauris Indāns viņai īpašumu atdāvināja. Īpašums jau sākotnēji sastāv no divām daļām - uz vienas, lielākās, ir dzīvojamā māja, uz otras pāri ielai ir saimniecības ēka, pa vidu iet Rožu iela, kas ved uz daudzām privātamājām.

Tiesājās nesekmīgi

No sākuma pats N.Indāns, vēlāk arī Z.Zuzane mēģināja Skultes pagasta padomē panākt ceļa privatizāciju un abu īpašuma daļu apvienošanu, taču pašvaldība atteica. Vēlāk viņa jau vērsās tiesā ar prasību uzlikt (toreizējai) Skultes pagasta padomei par pienākumu slēgt Rožu ielas posmu, kas iet caur viņas īpašumiem, un piedzīt no padomes kaitējuma atlīdzinājumu 300 000 latu apmērā. Dzīvojot tuvu ielai, viņai esot pasliktinājusies veselība, viņa ciešot no putekļiem, trokšņa un izplūdes gāzēm. Pērn vasarā pēdējā tiesas instance nosprieda, ka Z.Zu-zanei nav taisnība un ceļš pieder pagastam. Valsts zemes dienesta Kadastra un reģistra departaments secinājis, ka īpašniece zinājusi, kādā sastāvā pērk īpašumu, tāpēc nevar pieprasīt tiesības uz ceļu. Spriedumā arī teikts, ka ielas tuvums nav noteicošais faktors pieteicējas norādītajos veselības kaitējumos, arī satiksme gar Z.Zuzanes māju nav tik intensīva, lai apgrūtinātu viņas iespēju nokļūt savā saimniecības ēkā otrpus ielai. «Transporta plūsma gar pieteicējas māju pēdējā laikā ir samazinājusies, jo 2007.gadā pabeidza būvēt Via Baltica ceļa posmu pieteicējas mājas tuvumā. Turklāt uz ielas uzstādīta ātrumu ierobežojoša zīme,» rakstīts spriedumā.

Tomēr Z.Zuzane nav padevusies un, pēc pagasta iedzīvotāju teiktā, sākušies seriāla cienīgi notikumi. Viņa bērusi uz ceļa naglas, citreiz pārvilkusi pāri ceļam žogu un mēģinājusi ielas vidū uzstādīt vārtus, esot situsi arī kādai garāmejošai iedzīvotājai, izteikusi draudus, kā arī cenšas sašaurināt ceļu, gar malu novietojot akmeņus, kokus un stalažas. Sauktā policija šādai rīcībai nav pievērsusi uzmanību. Pēdējais incidents noticis pirmdien - laikā, kad kaimiņš Kārlis Dobrājs mēģinājis novelt akmeņus no ceļa, Z.Zuzane izskrējusi no mājas un sākusi viņu spārdīt. Viņš plāno kundzi iesūdzēt tiesā.

Deputāte sauc par teātri

Bijusī Skultes pagasta padomes priekšsēdētāja, tagad Limbažu novada domes deputāte Velta Puriņa atceras, ka pašvaldība savulaik gandrīz piekritusi Z.Zuzanes vēlmei slēgt ielas posmu. Apmaiņai piedāvāts ierīkot apvedceļu, tolaik par 9 tūkstošiem latu. No Z.Zuzanes pašvaldība par šo jauno ceļu prasītu maksāt 3 tūkstošus latu. Taču viņa neesot piekritusi. «Apburtais loks - Z.Zuzane nevar atrast Smilškalniem pircēju, ja īpašums ir sadalīts, savukārt to apvienot viņai neļauj. Tāpēc viņa provocē vietējos iedzīvotājus, lai piespiestu atteikties no ielas. Viņai tas teātris noder,» situāciju raksturo V.Puriņa. Pēdējo reizi domē jautājums skatīts šā gada oktobra beigās, kad Z.Zuzane piedāvājusi veikt attiecīgus grozījumus Skultes teritoriālajā plānā. Uzklausot vietējos iedzīvotājus, deputāti izmaiņas neapstiprināja, nebija neviena, kas balsotu par. K.Dobrājs uzskata - viena kundze nedrīkst privatizēt pašvaldības infrastruktūru - ielu, kas paredzēta publiskai lietošanai un vajadzīga daudziem ciema iedzīvotājiem. «Pēc mūsu domām, viņa vēlas abas īpašuma daļas abpus ielai apvienot vienā, lai īpašumu par divkāršu cenu pārdotu, un doties prom, neraizējoties par tālākām satiksmes grūtībām.»

Īpašumu pārdodot

Pati Z.Zuzane aizvien nešaubās, ka iela ir viņas pagalma sastāvdaļa. Sarunā ar Dienu viņa stāsta, ka jāiet pāri ceļam, lai apmeklētu tualeti, kas atrodas mazajā zemes gabalā, pāri ceļam vasarā jāstiepj ūdens šļūtene uz siltumnīcu, saimniecības ēkā ielas otrā pusē atrodas garāža. Saimniece kaunīgi atzīst, ka niķu viņai netrūkst, taču visur vainīgie ir vietējie, J.Dobrājs, Ēvalds Viļumsons un viņu domubiedri, kas neļauj apvienot īpašumu. Žogu pie ceļa vilkusi un akmeņus izvietojusi tāpēc, ka automašīnas braukušas pārāk nesaudzīgi, nereti arī pa pašu zemesgabalu. Viņa arī atzīst, ka īpašumu grasās pārdot. Sludinājums ielikts internetā.

Z.Zuzanei ciemā ir arī daži atbalstītāji. Piemēram, iedzīvotāja Inga Zaķe. Viņa uzskata sevi par īstenu Skultes pamatiedzīvotāju un domā, ka pašvaldībai vajadzētu nākt pretī Z.Zuzanei, atļaut savienot Smilškalnus un ierīkot apvedceļu. «Tas būtu zelta variants, tikai pieci lieki soļi būtu jāsper apkārtceļā, un Zojai būtu miers. Abpus viņas īpašumam iet divas ielas, vēl viena - pa vidu, tas ir par daudz,» saka I.Zaķe.

Top komentāri

līdzjutējs
l
Skaidras domas,raksta autors, studentiņš bez žurnālistikas pieredzes,uzklausijis tikai vienu pusi šajā strīdā(Zoju viņš nemaz nav redzējis)Par to ka visi ir pret ceļa aiztaisīšanu ir muļķības,bet to jau autors nav gribējis noskaidrot,jo tas jau ir pasūtijuma raksts,ir vairums cilvēku kuri ir par ceļa slēgšanu,un brauc pa blakus ceļu.Jautājumā par ceļu,kā tas radies pa vidu īpašumam sadalot to divos neizmantojamos trijstūros arī ir sava vēsture ,no V.Puriņas pagasta valdīšanas laikiem,kas arī ir kolorīta persona,jo viņas dēliem ar privatizāciju ir ļoti veicies.it sevišķi vienam kurš bez problēmām privatizējis ceļu Skultē un šobrīd tirgo augšā.Nabaga K.Dobrājs(divmetrīgs tēviņš)kuru Zoja (pensionāre,invalīds,represētā)saspārdijusi,pēc būtibas ir zemisks cilvēks,bijis padomju čekas pakalpiņš,kas nesodīts staigā apkārt un traucē dzīvot citiem.Viņa darbi jau ir aprakstīti Grūtupa grāmata "Observatorija".Starp citu vinš pats nemaz nav parakstijies rakstā minētajā iesniegumā,kā jau pieradis melnos darbus darīt ar citu rokām.Rakstā minētajam E.Viļumsonam vispār interesē tikai viens citēju viņa vārdus(ja ceļu aiztaisīs tā čena būs dubultīga un to nevar pieļaut)tie ir viņa vārdi domes sēde par zemes grozijumiem.Domes priekšsēdētājs bija personīgi atbraucis skatīties situāciju dabā un pats teica ka tas nav normāli,ka ejot garām īpašumam tādas pašas kategorijas ceļam braukā praktiski cauri pagalmam,tā lieta ir jāsakārto,bet pakļaujotis augstāk minēto personu spiedienam( no vienas sievietes problēmu būs mazāk )atstāja visu kā ir.Latvija vienmēr būs sūdos kamēr tajā dzivos tādi skaudīgi,nenovīdīgi,zemiski un bailīgi cilvēki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?