Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kadru trūkums Valsts policijā

«Pirmām kārtām jau tas ir atalgojuma jautājums,» meklējot daudzo vakanču cēloni, saka Valsts policijas (VP) pārstāve Sigita Pildava. Laika gaitā tieši samaksa esot kalpojusi par iemeslu darbaspēka aizplūšanai. Taču nu esot pienācis laiks, kad vērojamas pozitīvas tendences: «Valsts ir definējusi iekšējo drošību kā prioritāti. Policijā atalgojums nav motivējošs, bet viss virzās uz labu. Piemēram, šogad darbinieki piedzīvoja no 80 līdz 150 eiro lielu algas kāpumu. Ceram, ka arī nākamgad tā varētu pieaugt.»

S. Pildava uzsver, ka nauda nav vienīgais cēlonis un VP saskaras ar līdzīgām problēmām kā armija: «Konkurss koledžā katru gadu ir arvien lielāks, taču daudzi to neiztur, piemēram, veselības problēmu, biogrāfijas vai nepietiekamas fiziskās sagatavotības dēļ. Tā latiņa, kas jāpārvar, lai iestātos policijā, ir diezgan augsta.»

Tomēr VP pārstāvji apgalvo, ka kadru trūkums darba kvalitātei šobrīd netraucē un «ar pamatfunkcijām pat visgrūtākajos laikos policija tiek galā». Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers gan pagājušajā nedēļā intervijā LTV vilka paralēles starp darbinieku neesamību un aizdomīgi straujo noziedzības samazinājumu Kurzemē un Zemgalē. Piemēram, salīdzinot ar pērno gadu, Kurzemē par 17,4% samazinājies noziedzību skaits. «Es domāju, ka nav tā, ka cilvēki būtu kļuvuši apzinīgāki. Ja paskatāmies, šāds jautājums pērn tika izvirzīts par Rīgas reģionu, kur bija ievērojams noziedzības samazinājums, tad šogad Rīgas reģionā ir noziedzības pieaugums. Kurzemē ir visvājāk nokomplektētā policija ar vislielāko darbinieku trūkumu, tamdēļ ļoti daudz varbūt paliek arī nereģistrēti [noziegumi] vai arī pieņemti lēmumi, kur atteikts uzsākt procesu,» viņš pauda, uzsverot, ka ir vairāk jākontrolē policijas lēmumi, ar kuriem tiek atteikta kriminālprocesu ierosināšana.

Kriminālpolicijas šefs Andrejs Grišins apgalvo, ka šādiem izteikumiem nav pamata: «Tiek pārbaudīts, vai lēmums atteikt ierosināt kriminālprocesu ir pamatots. Ārpus Rīgas izskata gandrīz visus šos materiālus, bet Rīgas reģionā prokuratūrai tādas kapacitātes nav, taču tiek izskatītas visas sūdzības un arī pārējie materiāli izlases kārtībā. Ja mēs runājam, vai tieši pieņemtie lēmumi par atteikumu ierosināt kriminālprocesu skaitu ir ietekmējuši Kurzemes un Zemgales reģiona, kā prokurors saka, noziedzības stāvokli, tā nebūt nav. Pašlaik man nav precīzu datu, taču abi reģioni ziņo, ka šogad četros mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, atteikumu lēmumu skaits ir samazinājies. Ja ar atteikuma materiāliem policija mēģinātu samazināt noziedzības stāvokli, tad attiecīgi atteikumu materiāliem krasi vajadzētu pieaugt.» A. Grišina rīcībā esošā informācija liecina, ka Kurzemē noziedzība samazinājusies tieši Liepājas, Ventspils un Saldus iecirkņos, bet Zemgalē - Jelgavas, Jēkabpils un Bauskas.

Jāatzīmē, ka, lūgts Dienai plašāk komentēt savus pagājušās nedēļas izteikumus, arī pats Ē. Kalnmeiers nu saka ko citu: «Attiecībā uz noziedzības straujo samazināšanos Kurzemē atbildīgajām amatpersonām vajadzētu izanalizēt un apkopot šo pozitīvo pieredzi un ieviest to citos reģionos.»

S. Pildava izsaka cerības, ka vakanču skaits samazināsies, taču atkārtoti uzsver, ka VP ar savu darbu tiek galā: «Grūtie laiki ir iemācījuši dzelžainu iekšējo resursu mobilizēšanu un plānošanu. Protams, vienmēr ir, kur tiekties.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?