Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Klenderēšana ar ēdienu

Droši vien katrs no mums dzirdējis mammu vai vecmammu sakām: «Ēd! Nespēlējies ar ēdienu!» Par šo teicienu man jādomā, lasot stāstus par ēšanu, padomus ēšanai sabiedriski un recepšu piedāvājumus, kuros pazib spēlēšanās ar vārdiem, par kuriem ir skaidrs, ka tie rakstītājam nav zināmi, nav saprotami, nav apjēgti.

Viens tāds izplatīts vārds ir saistīts ar blendera darbību, ko patlaban daži sauc par blendēšanu, citi par blenderēšanu - kā man paskaidroja, pēc analoģijas ar klenderi un klenderēšanu. Šāds skaidrojums nešķiet pamatots ar valodas ekoloģiju, jo patiesībā valodai un mums pašiem, tās runātajiem, dabisks un veselīgs ir īsākais un skaistākais vārds. Tāpēc palieku pie uzskata, ka klenderis klenderē nebeidzami, bet blenderis blendē līdz zināmai robežai. Tad nu arī būtu jāsaka ekoloģiski, ka blendējam to, ko nu blendējam.

Aizguvumi no citām valodām patiesībā ir lielākā daļa no ēdienrakstu spēļmantiņām. Man nešķiet labi, ja asprātīgs restorānu aprakstnieks savā recenzijā iecienītam žurnālam itāļu specialitātēs ieskaita gnoči, kas patiesībā ir ņjoki (itāliski gnocchi) - mazas klimpiņas no miltiem, mannas putraimiem, kartupeļiem, arī rīsiem, kukurūzas putras (polentas), ķirbjiem. Tās var nopirkt arī jau sagatavotas vārīšanai - neesmu gan paskatījusies, kā šis vārds parādās latviski uz iepakojuma paciņām. To gan redzu, ka cits itāļu vārds kaunīgi netiek latviskots nemaz. Tā ir lielveikalos svaigi ceptā maize ciabatta, kura latviski viegli uzrakstāma tieši tāpat, kā runā itāļi - čabata. Kurpei vai čībai līdzīgā klaipa nosaukums itāliski nozīmē tieši to pašu, ko čabata latviski - tupele.

Grūti teikt, kā labāk, - ja vēl vārds nav latviskots, vai, - pateicoties haltūristam tulkotājam, latviskots kļūdaini. Tā noticis ar kīnoju, ko kāds murmulis/e latviskojuši par kvinoju, nejēdzot, ka vārda uzrakstījums ir spāniski un Peru, kas ir šī izcilā sēklauga dzimtene, par to saka: kīnua. Pat angliski uzsvērti skaidro, ka vārda izruna ir keen-wa, visai precīzi rādot pareizo izrunu. Lieliski, ka tomēr ir ēdienu aprakstnieki, kas zina, kā šīs sīkās daudzu krāsu sēklas, ko lieto kā labību un rīsu aizstājēju ēdienu piedevās, sautējumos un zupās, pareizi sauc latviski. Žēl, ka sēklas, ko skaisti safasējuši bioproduktu pārdevēji, uz etiķetes latviski nosauktas kļūdaini.

Ilgstošs kļūdu avots ir plaši zināmi produkti vai ēdieni, kuros izmantoti angļu pilsētu Gloucester (karaliskais Glosteras pīrāgs ar nēģiem), Leicester (puscietais Lesteras siers) un Worcester (pikantā Vusteras mērce) vārdi. Pie mums veikalos nopērkamā Vusteras jeb Vusteršīras (Worcestershire) mērce izveidota šajā pilsētā XIX gadsimta vidū, to līdz pat šim laikam gatavo tā pati firma un pārdod visā pasaulē kā būtisku sastāvdaļu kokteilim Asiņainā Mērija un populāru galda mērci.

Nu, visas spēlītes grūti uzskaitīt, jaunākā pamanītā - šalotes, sīpolu maigās radinieces, kuras nosauktas par neesošas vietas Šalotes sīpoliem. Klenderēšana turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lukašenko medības

Baltkrievija pirmdien pasludinājusi Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju Deutsche Welle (DW) par "ekstrēmistisku" organizāciju un aizliegusi tās darbību.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?