Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Klusējošā epidēmija - osteoporoze

Mūsdienās mediķi mudina par kaulu veselību rūpēties jau bērnībā - ar atbilstošu fizisko slodzi, saules gaismu, sabalansētu un veselīgu uzturu, un nodrošinot organismam nepieciešamo vitamīnu uzņemšanu. Vecvecākiem, bet jo īpaši vecmāmiņām, šo it kā vienkāršo padomu derētu lieku reizi atgādināt saviem bērniem, audzinot viņu bērnus, jo tāda saslimšana kā osteoporoze vecumdienās piezogas nemanot. Diemžēl būtiski ietekmējot dzīves kvalitāti.

Atcerieties - kaulu izturības pamati tiek ielikti tieši bērnībā un jaunībā! Tuvojoties vecumdienām, atliek gādāt par kaulu veselības profilakses pasākumiem, taču bieži vien seniora slieksni pārkāpušie attopas par vēlu, kad skarbā diagnoze - osteoporoze - tiek diagnosticēta jau pēc kaulu lūzuma. Kas jau agrīnā senioru vecumā būtu jāzina par šo saslimšanu, stāsta Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas prezidents, endokrinologs Ingvars Rasa.

Ietekmējošie faktori

Osteoporoze ir hroniska un progresējoša kaulu slimība, kurai raksturīgs pazemināts kaulu minerālais blīvums. Vēl to sauc arī par trauslo kaulu slimību.

Kā skaidro ārsts Ingvars Rasa, nav viena konkrēta slimības izraisītāja. Visbiežāk kaulu trausluma cēlonis ir dzimumhormonu izdales samazināšanās sievietēm pēc 50 gadiem un vīriešiem pēc 70 gadu vecuma sasniegšanas. Taču nozīme ir arī ģenētiskajiem faktoriem - nosliece uz šo saslimšanu var tikt pārmantota, tāpēc pacienti parasti tiek iztaujāti, vai osteoporoze bijusi diagnosticēta pirmās pakāpes radiniekiem. Jāatzīmē, ka svarīga nozīme ir dzīvesveidam.

Osteoporozi sekmē tādi nelāgi paradumi kā smēķēšana, kafijas lietošana. Arī atsevišķu medikamentu lietošana var jūtami pasliktināt kaulu blīvumu - piemēram, glikokortikosteroīdu lietošana, ko nozīmē dažādu, piemēram, reimatoloģisku slimību, bronhiālās astmas ārstēšanai.

«Saslimšanu gados vecākiem cilvēkiem var veicināt nepilnvērtīgs uzturs - nepietiekama olbaltumvielu, kalcija un D vitamīna uzņemšana, kā arī nepietiekama uzturēšanās saules gaismā un fiziskā slodze,» stāsta endokrinologs. Ārsts norāda, ka šajā ziņā dzīves līmeni jūtami pasliktina pensijas vecuma cilvēku ierobežotās iespējas: «Mazo pensiju dēļ cilvēki ēd nepilnvērtīgi - kartupeļus rītā, pusdienās un vakarā. Bet būtu jāēd gaļas produkti - taču ne desas! -, treknās jūras zivis, piena produkti.»

Piemēram, D vitamīnu var uzņemt gan ar pārtiku, gan ar sauli. Bagātīgs D vitamīna avots ir treknās jūras zivis, treknie sieri vai, piemēram, saulē kaltētas šitaki sēnes. Par holesterīna līmeni raizēties nevajadzētu, ja vien uzturs ir sabalansēts un ir pietiekama fiziskā slodze, piebilst ārsts.

D vitamīns ādā veidojas arī saules ultravioleto staru ietekmē. Taču jaunākie Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu veikto pētījumu dati liecina, ka ziemā, kad saules gaismas nav pietiekami, Latvijas iedzīvotājiem ir ļoti zems D vitamīna līmenis. Pētījumā tika izmeklēti gandrīz 8000 cilvēku, no kuriem 89% sieviešu ar vidējo vecumu 59 gadi un 11% vīriešu ar vidējo vecumu 54 gadi. Atklāts, ka diemžēl arī vasarā šī vitamīna līmenis nav pietiekams. Ģeogrāfiskajai atrašanās vietai šajā ziņā ir nozīme, un, taujāts, vai saslimstības ar osteoporozi rādītāji Latvijā būtiski atšķiras no citām Eiropas valstīm, I. Rasa norāda - Baltijas valstīs tie ir līdzīgi kā Skandināvijā, piemēram, Zviedrijā.

Pazīmju var arī nebūt

Osteoporoze norit nemanāmi, līdz notiek kaulu lūzums. No citām saslimšanām osteoporoze atšķiras ar to, ka piezogas pakāpeniski, nemanāmi - ne velti mediķi to mēdz dēvēt par klusējošo epidēmiju. «Pazīmes var būt un var nebūt. Viena no tām, bieži vērojama pēc 60 gadu vecuma - cilvēks ar gadiem sarūk augumā vai pamazām sāk veidoties kupris. Auguma izmaiņas ir trīs četri centimetri gadā. Tas nozīmē, ka muguras skriemeļi samazinājušies augstumā. Atsevišķos gadījumos var būt arī sāpes mugurā, locītavās vai citās ķermeņa daļās, bet tās novērojamas daudz retāk,» skaidro I. Rasa. Vienam slimība var progresēt straujāk, citam lēnāk.

Kā liecina pētījumi, pasaulē katrai trešajai sievietei pēc 50 gadiem osteoporozes rezultātā var attīstīties kaulu lūzums un, ja osteoporoze netiek ārstēta, pirmā gada laikā lūzumi atkārtojas. Visbiežāk lūst apakšdelms, turklāt lūzums var rasties niecīgas traumas rezultātā vai pat vispār bez tās. «Tas ir signāls, ka kaut kas nav kārtībā,» brīdina I. Rasa. Viņa pacientu vidū klasiski ir stāsti par mugurkaula skriemeļu lūzumiem, kas rodas, stipri klepojot, nošķaudoties, miegā gultā pagriežoties uz otriem sāniem. Uz ielas paklūpot - pat nenokrītot -, var būt apakšdelma lūzums, tāpat grābjot lapas vai pastaigas laikā ar sunīti, tam paraujot pavadu. Biežākais lūzumu veids ir mugurkaula skriemeļu lūzumi, taču, kā norāda I. Rasa, 70% šādu gadījumu pacientam pat nav sāpju.

Vissmagākais ir gūžas kaula kakliņa lūzums, te statistika ir skarba: 50% gadījumu ar šādu lūzumu pacients mirst gada laikā. Vīriešiem šis mirstības procents ir vēl lielāks. Tā iemesls ir komplikāciju attīstīšanās - pneimonija, urīna nesaturēšana u. c. Atkal piesaucot statistiku, ārsts I. Rasa min 33% - šis cipars atspoguļo to pacientu skaitu, kas pēc gūžas kaula kakliņa lūzuma kļūst atkarīgi vai nu no pārvietošanās palīglīdzekļiem, vai citu cilvēku aprūpes.

Mudina veikt pārbaudes

Osteoporozi diagnosticēt ir vienkārši - viens no precīzākajiem izmeklējumiem, kas ļauj kontrolēt kaulu masas zudumu, ir osteodensitometrija.

«Kaulu minerālā blīvuma pārbaudi nepieciešams veikt visām sievietēm pēc 50 un vīriešiem pēc 70 gadu vecuma sasniegšanas. Gan Rīgā, gan ārpus tās kaulu blīvuma mēraparāti pieejami dažādās medicīnas iestādēs. Nepieciešams vienīgi ģimenes ārsta nosūtījums. Izmeklējums nav ilgs - apmēram 30 minūtes, un nav sāpīgs,» veikt pārbaudes mudina Latvijas Osteoporozes asociācijas prezidents. Slimības ārstēšanai mediķi izvēlas katram individuālu medikamentu veidu - tablešu vai injekciju veidā, kas var atšķirties pēc lietošanas biežuma atkarībā no pacienta dzimuma, vecuma, osteoporozes izraisītājiem, blakus saslimšanām.

«Zāļu izvēli ietekmē daudzi faktori, bet šī kaite ir labi ārstējama - kaulu blīvumu iespējams atjaunot, neskatoties uz faktoriem, kas sekmējuši tā samazināšanos,» uzskata endokrinologs Ingvars Rasa. Jāpiebilst - ja osteodensitometrijas izmeklējumā diagnosticēta osteoporoze, ārstiem ir iespēja izrakstīt valsts kompensējamos medikamentus tās ārstēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?