Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kopības izjūtu iedot bērniem

Skrējienā Sirdspuksti Baltijai un ar ziedojumu kultūrvēsturiskajai piemiņas vietai Likteņdārzs vai praktisku palīdzību tās izveidošanai Koknesē tūkstošiem cilvēku svētdien visā Latvijā apliecināja, ka šī valsts viņiem ir svarīga. Dienā, kad visā Baltijā ļaudis atcerējās Baltijas ceļa 20.gadadienu, arī tā cilvēki motivēja savu dalību kādā no šiem pasākumiem.

Ne mazāk svarīgi esot būt kopā ar visiem šīs dienas galvenajos notikumos un izbaudīt tās īpašās noskaņas. Līdzīgi kā tagad daudzi atceras vietas, kur sadevušies rokās Baltijas ceļā, pēc gadiem varēšot atcerēties ceļa posmu, kurā skriets - kopā skrējienā piedalījās ap 50 000 dalībnieku.

«Man ir liels gandarījums, ka tās sajūtas, kas pirms divdesmit gadiem bija mums, kad mēs sev noticējām, viens otru jutām un stiprinājām, tagad ir mūsu bērniem,» pie Brīvības pieminekļa, kur svētdien astoņos vakarā noslēdzās skrējiens Sirdspuksti Baltijai, sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers. Viņš teica uzrunu pēc noskrietā pēdējā posma pāri Akmens tiltam līdz Brīvības piemineklim. Kopā ar prezidentu skrēja arī viņa dzīvesbiedre Lilita Zatlere. Pusdienlaikā Valsts prezidents kā Likteņdārza patrons ieradās Koknesē iedvesmot talciniekus, kurus topošajā represēto piemiņas vietā bija pulcējusi Latvijas Televīzija. Prezidents ar kundzi iesaistījās ābelīšu alejas darbos un veidoja ugunskuru vietas LTV vakara pasākuma daļai, kā arī dziedāja kopā ar Renāru Kauperu.

Maijā Meža dienu rīkotajā Likteņdārza talkā piedalījās arī LTV darbinieki. Tad arī radusies iecere vienu dienu veltīt Likteņdārzam. Tā veidošanas idejas autors Vilis Vītols Dienai šo televīzijas informatīvo palīdzību vērtē ļoti augstu - akcijas mērķis ir rosināt cilvēkus ziedot telefonakcijā. Pašu spēkiem tādus līdzekļus savākt būtu neiespējami, atzina V.Vītols. Kopā ar viņu talciniekus sagaidīja arī Kokneses novada mērs Viesturs Cīrulis, kura dēls Bruno Cīrulis organizēja talciniekus. Vietā, kur vēl nesen bija brikšņi, jau būs izveidots pastaigu ceļš, iesēta jauna zālīte. Koknesietis Aleksandrs Čevers, noskatījies pirmo Latvijas Televīzijas tiešraidi no LTV akcijas Top Latvijas Likteņdārzs!, mudinājis savu ģimeni doties turp. Viņš Dienai atzina, ka jau vairākus mēnešus ir bez darba, tāpēc esot priecīgs, ka varot pastrādāt. Uz talku cilvēki bija braukuši no daudzām Latvijas vietām, Ādažu represēto apvienība bija lūgusi novada domei autobusu, jo ar personiskajām automašīnām būtu pārāk dārgs ceļš. Apvienības priekšsēdis Ivans Graudiņš priecājas par prezidentu, bet baidās, vai šo labo ideju politiķi priekšvēlēšanu gaisotnē nesabojās ar savu klātbūtni.

Ne Lietuvā, ne Igaunijā skrējiens nebija pulcējis tik daudz dalībnieku, kā Latvijā, kur to skaits bija vismaz četras reizes lielāks, nekā skrējienam reģistrējās. Tā liecināja rīkotāju sniegtā informācija. Kaimiņvalstīs skrējiens sākās sestdien un notika arī naktī. Siguldā, kur Diena sekoja tam līdzi, vienlaikus ceļā devušies ap 1000 skrējiena dalībnieku. Vēl vairāk sveicēju bija ceļa malās. Skrējēji tika sagaidīti Siguldas pagasta pūtēju orķestra pavadībā. Katrā krustojumā bija kāds no Siguldas pašdarbības kolektīviem. Radīt piederības izjūtu 20 gadu senam notikumam, kurā piedalījušies vecāki, - ar šādu motivāciju ceļā devās jaunieši, kas paši vēl nebija dzimuši tajā laikā. Vienu posmu veikuši arī šīs dienas gaviļnieki, kuri dzimuši 1989.gada 23.augustā. «Baigi labi, kad visi sanāk kopā bez naida un ķildām, tad aizmirstas arī ķibeles,» tā pēc noskrieta kilometra sacīja Zane Krauze. Ivars Zariņš šo ceļa posmu mēroja ar bērnu uz pleciem. Bijis mazliet grūtāk, bet šīs dienas vārdā var noskriet - ja būtu uz veikalu jāskrien, tad diez vai skrietu, viņš atzīst.

Skrējienā piedalījās visu paaudžu cilvēki, sākot ar dažu mēnešu veciem bērniņiem, kurus vecāki stūma ratiņos, un beidzot ar astoņdesmitgadīgiem sirmgalvjiem. Dažām ģimenēm līdzi bija arī suņi - arī Evijai Avotiņai no sporta kluba Siguldas bebri, kura savu dalību motivēja īsi: «Mēs esam Latvijas fani, un prom braukt mēs arī netaisāmies.» Lūcijai Uškenekai gadi vairs neļaujot skriet, televīzijā uzzinājusi, ka skrējiena dalībnieki jau tuvojas Līgatnei, viņa devusies dārzā saplūkt puķes, lai sagaidītu skrējējus uz Siguldas robežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?