Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Lampu dizaina likumi

Jauna sezona, jauna mode. Bet kas gan šogad ir modē?! Gluži tāpat kā apģērbu dizaina jomā, arī interjerā tendences mainās. Ir klasika, kas paliek, un tomēr… Vienotas receptes par aktuālāko nav, tomēr niansēs kopējā noskaņa ir jūtama un iespējams notvert netveramo arī tad, ja maciņā negrozās miljons, ko atdot par jaunākajām dizaina tendencēm no toņa noteicēju kolekcijām.

Ar minimālismu nekļūdīsities

Kaut arī šķiet, ka vismaz Latvijā arvien vairāk tuvojamies ziemeļnieciskajai gaumei, Alan Deko mārketinga vadītāja Ilze Mortukāne saka - modē esot viss un nebūt ne tikai skandināvu dizains. Jāsaka gan, ar lakoniskām formām un nepretenciozām formām ir vieglāk nekļūdīties, iekārtojot mājokli. Un nav jābaidās, ka lampa ir metāliska, šķietami industriāli skarba, lakoniska, atklājas tehniskas detaļas, tā ir melnā vai pelēkā, vai vara krāsā! Ja interjers ir vienkāršs, dominē dabiski materiāli gan audumos, gan citos apdares materiālos, sienas ir gaišas un grīdas - koka, skandināviski atturīga un funkcionāla lampa ir izvēle, ar ko nenošausiet garām.

Aktuāls ir arī retro, taču ne lukturīši un cakaina vintāža, bet gan septiņdesmito gadu noskaņas - lieli gaismas objekti, kuros kombinējas metāls un stikls vai krāsains plastikāts. Minimālistiskā interjerā arī viena ļoti grezna lampa var būt telpas karaliene.

Ilze skaidro, ka dizaina jomā no modes pamazām aiziet romantiskais šiks un Rivjeras noskaņas, kaut arī vasaras mājas vai terases gaisotnē tās vēl kādu laiku būs pieprasītas. Runājot par krāsām, viņa uzsver - aktuāli esot kapara toņi, kā arī lampu abažūri, veidoti no drātīm, tāpat transformējami dažādu līmeņu LED gaismekļi kā griestu lampas.

Dzīvesstils un gaume

«Nav vienas receptes par to, kas ir moderna un stilīga lampa. Viss atkarīgs no mājokļa interjera, iemītnieku gaumes, dzīvesveida un maciņa biezuma - kam cilvēki ir gatavi atvēlēt līdzekļus, ko grib izcelt. Ja Rīgas klusā centra namā ar parketa grīdu un četrus metrus augstiem griestiem grezna kristāla lustra izskatīsies iederīgi un kalpos ilgi, nezaudējot aktualitāti, tad mikrorajona daudzstāvu mājas dzīvoklītī tā var izskatīties neiederīgi, kaut arī apzināta spēlēšanās ar kiču, attiecīgi kombinējot pārējos interjera objektus, var būt ļoti interesanta,» uzskata Ilze.

Dzīvojamajās telpās nepieciešamas dažādas lampas atsevišķām zonām. Ir cilvēki, kas vēlas tās kombinēt, izvēloties gaismekļus no vienas sērijas saskaņotās toņu gammās un formās, un ir citi, kas kombinē pilnīgi dažādas lampas.

Tikpat labi lampa pati var kalpot kā dizaina objekts gan ar savu specifisko, atturīgo vai - gluži otrādi - kliedzošo dizainu un krāsu. Taču jāraugās, lai par uzmanību necīnās visi priekšmeti - košs, raibs dīvāns, ekstravagantas gleznas un vēl lampas. No šādas «aktivitātes» telpas iemītnieki ātri vien psiholoģiski nogurs. Arī apģērbā un grimā taču izceļam atsevišķas detaļas un telpā, tāpat kā darbā, visi nevar būt priekšnieki. Taču līdztekus tendencei pievērsties skandināviskajai noturībai un atturībai telpas dizaina jomā vienmēr aktuāla būs arī humora klātbūtne.

Pērkot lampu, jāizvērtē arī, cik ilgi tā kalpos, un ne tikai no tehniskā un funkcionālā, bet arī dizaina viedokļa. Jāpadomā arī, kā to tīrīsiet, piemēram, ja jums sirdī iekritusi sarežģīti konstruēta papīra lampa, no kuras grūti iztīrīt putekļus, atcerieties, ka tā būs jākopj regulāri, nevis tikai tad, kad, pavasara caurvējam lampu sakustinot, pār jums nobirs putekļu mākonis.

Par funkcionalitāti jādomā arī, iekārtojot bērnistabu. Mazajiem patīk lampiņas rotaļlietu formā un ar zīmējumiem, bet bērni aug ātri, un ieteicams ieguldīt vai nu ilgtspējīgā dizaina lampā, vai izvēlēties kādu ekonomisku risinājumu, ko, mainoties bērna vecumam, var viegli un ērti nomainīt. Turklāt gaume jāaudzina jau no bērnības…

Ja gribas ietaupīt

Kad pērkam lampu, aktuāls ir ne tikai dizaina jautājums, bet arī elektrības izmaksas. Ekonomiskākas ir LED spuldzes, tās ir sākotnēji dārgākas, taču cena atmaksājas, jo tās kalpo ilgāk nekā kvēldiega spuldzes un patērē mazāk elektroenerģijas. Parasta kvēlspuldze kalpo vidēji 1000 stundu. Uzskata, ka tieši tik ilgi dzīvoklī vai mājā viena spuldze deg gada laikā. Garantētais LED spuldzes kalpošanas laiks ir 10 gadi ar piebildi, ka tā degs tās pašas 1000 stundas gadā. Turklāt der zināt - gaismas plūsmu mēra lūmenos. LED spuldze kā aizstājēja 40 vatu kvēlspuldzei jāizvēlas tāda, kas dos ne mazāk par 400 gaismas lūmeniem un attiecīgi pārējās skaitliskās proporcijas - jo lielāks lūmenu daudzums, jo spuldze spilgtāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Meklē idejas!

Labas idejas var atrast sociālajā vietnē Pinterest. Tur vienkopus apskatāmas gan dizaina guru interjeru bildes, gan telpu iekārtošanas entuziastu amatieru veikums, publiskie un privātie interjeri, hipiju stils, skandināvu omulība un pilis…
Arī vecā labā Google, ja vien zini, ko meklēt, izpildīs vēlēšanos! Ieraksti «design of lamp», «design of light», «interior design 2016» un tā tālāk.
Pasaules jaunākās tendences vienkopus satiekas Milānas dizaina izstādē, vērts aplūkot tās dalībnieku mājaslapas. Ja arī cenas nebūs pa kabatai, vietējos veikalos noteikti atradīsiet ko stila ziņā līdzīgu.
Apmeklējiet vietējās mēbeļu, interjera, dizaina izstādes! Tur gan redzēsiet, ko dara mūsējie, gan varēsiet, iespējams, sarunāt savai sapņu lampai izdevīgāku cenu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: LOK prezidenta amata kandidātu diskusija

Otrdien, 28. maijā, notika žurnāla Sporta Avīze rīkotā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatu kandidātu tiešraides diskusija, kuru vadīja sporta žurnālists Normunds Melderis.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?