Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Laulāsies bez pašvaldības nodevas

Turpmāk Gulbenes novadā reizi gadā iespējams slēgt laulību, nemaksājot pašvaldības nodevu. Šāda iespēja tiek piedāvāta tiem pāriem, kuri jau dzīvo kopā un kopīgi audzina atvases. Gulbenes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Vita Elsiņa šādu lēmumu pamato ar vēlmi popularizēt laulību, taču uz lielu atsaucību gan necerot.

Lai izmantotu šo pakalpojumu, vismaz vienam no laulājamajiem un viņu atvasei jābūt deklarētiem Gulbenes pašvaldībā. Laulības reģistrēšana bez pašvaldības nodevas maksas būs pieejama reizi gadā - jūnija pirmajā sestdienā. V. Elsiņa konkrēto datumu saista ar Pasaules Bērnu aizsardzības dienu jūnija sākumā, uzsverot, ka katram bērnam ir tiesības uzaugt ģimenē. «Tas ir sajūtu līmeni, kad vecāki atnāk reģistrēt bērnu, es jūtu atšķirību starp vecākiem, kuri ir vai nav precēti. Tā ir kaut kāda drošības sajūta, citāds kontakts savā starpā, es pat teiktu - lielāks prieks,» pieredzē dalās V. Elsiņa.

Pēc Gulbenes domes sniegtajiem datiem, novadā daudzi jaundzimušie reģistrēti ar paternitātes atzīšanu - bērni dzimuši vecākiem, kuri nav laulāti. Piemēram, 2014. gadā reģistrēti 188 jaundzimušie, no tiem 98 bērni reģistrēti ar paternitātes atzīšanu.

Uz šādu ierosinājumu dzimtsarakstu nodaļas vadītāju mudinājuši arī gadījumi, kad pēc traģiskiem notikumiem cilvēki palikuši bezspēcīgi likuma priekšā: «Lai arī pasaulē šobrīd tā ir tik izplatīta prakse - pārim gadiem dzīvot kopā, veidot kopīgu saimniecību, radīt un audzināt bērnus bez laulības reģistrācijas -, valsts un tiesību akti pirmām kārtām aizstāv juridisku savienību starp sievieti un vīrieti, kas izveidota, noslēdzot laulību.» Par spīti šķietami labajai iecerei, V. Elsiņa pieļauj, ka iedzīvotāju atsaucība piedāvājumam nebūs liela, taču cer, ka liks aizdomāties vismaz kādam pārim.

Konkrētais ierosinājums attiecināms uz pāriem, kuri vēlas skaistu un svinīgu ceremoniju ar viesiem un nodaļas ceremoniju mākslinieku piedalīšanos. Atkarībā no izvēlētā pakalpojuma svinīgas reģistrācijas cena Gulbenes pašvaldībā ir sākot no 7,10 līdz 42,69 eiro. Vienkārša laulības reģistrācija, kurā piedalās tikai laulājamie un liecinieki, pašvaldībā jau iepriekš bijusi bez papildu maksas. Jau šī gada 6. jūnijā Gulbenes novadā iepriekš minētajiem kritērijiem atbilstošie pāri varēs oficiāli noformēt attiecības, nemaksājot pašvaldības nodevu. Tomēr tiem vienalga būs jāmaksā valsts nodeva par laulības reģistrāciju, kas kopš 1. janvāra ir 14 eiro.

Gulbenes pašvaldība nav idejas celmlauži, līdzīgu praksi piekopj arī Talsos, kur 15. maijā, Ģimenes dienā, vecākiem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Talsu novads un kuri dzīvo kopā nereģistrētā laulībā, svinīgā laulības reģistrācija ir bez maksas. Arī Jelgavas novada pašvaldības mājaslapā lasāms, ka katra gada 15. maijā bērnu vecāki, kuri dzīvo kopā, bet nav reģistrējuši laulību un ir atzinuši paternitāti bērnam/bērniem, un abi vai viens no viņiem deklarējuši savu dzīvesvietu Jelgavas novada pašvaldībā, var svinīgi noslēgt laulību, maksājot tikai valsts nodevu. Līdzīga pieredze jau no 2005. gada ir arī Saldū, kur nodevas atlaides praktizētas ne tikai maijā, bet arī 14. februārī - Valentīna dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?