Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pie Grama pēc spaisa grama

Pagājušā gada pirmajā pusē slimnīcas cēla trauksmi, jo vienā nedēļas nogalē Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā tika ievests rekordliels pacientu skaits, kuri bija lietojuši nezināmas izcelsmes augu maisījumus. Sekoja šo vielu kriminalizēšana, tautas patruļas, maisījumu bodīšu slēgšana un pat nodedzināšana. Diena devās noskaidrot, kāda ir situācija patlaban. Vairāku dienu sarakste, pārdevēji ar kolorītiem segvārdiem, nauda un slēpņi Rīgas ielās - rūpals ir nonācis pagrīdē, taču aktīvi darbojas.

Subjektu piemāna

Pārbaudot vietas, kur kādreiz pavisam legāli un vēlāk nelegāli tika pārdoti šie maisījumi, šur tur varēja nomanīt vien pa kādam raibam runcim vai uzrakstam «Izīrē telpas». Ar dēļiem aizsisti logi, durvis bez rokturiem un pa kādai nodedzinātai būdelei. Taču pavisam cits skats pavērās interneta dzīlēs. Jau pēc pāris meklējumu stundām Diena atrada forumu, kurā augu maisījumu lietotāji dalās pieredzē un sajūtās, kas rodas pēc maisījumu smēķēšanas, arī apsveic cits citu svētkos.

Diena eksperimenta nolūkos piereģistrējās forumā ar segvārdu Subjekts un leģendu, ka vēlas uzdāvināt draugam dzimšanas dienā augu maisījumu, bet nezina, kur tādu nopirkt. Neilgi pēc problēmas izklāstīšanas tiek saņemta e-pasta adrese, uz kuru rakstīt, lai iegādātos, kā paši lietotāji to sauc, mix. Jau pēc piecām minūtēm uz jautājumu: «Vai var kaut ko nopirkt?» - pienāk apstiprinoša atbilde, taču šobrīd mix pieejams vien vairumtirdzniecībā - 20 gramu par 120 eiro. Manta esot augstas kvalitātes, visi klienti esot ļoti apmierināti. Uz jautājumu, kāds šādai mantai efekts, atbilde tiek sniegta kā jau pieredzējušam klientam: «Nu tāds pats efekts kā no pārējiem, nekas baigi ārkārtēji jauns nav.»

Nākamajā dienā foruma vēstuļu kastītē tiek saņemta ziņa no lietotāja ar vārdu Vlad4, kurš stāsta: «Ja ātri vajag dabūt, jāraksta Gramam, moš varēs dabūt jau šodien.» Gramam jāraksta skype, viņš strādājot tikai tur. Atbilde pienāk vien nākamās dienas rītā ar lūgumu rakstīt krieviski. Izstāstot leģendu par dzimšanas dienu, tiek lūgts, vai iespējams maisījumu saņemt jau šodien. Pārdevējs sniedz apstiprinošu atbildi un izskaidro sistēmu, kā darbojas, kā viņš pats to sauc, «viņa veikals»: «Tu man atsūti naudu uz webmoney maku, kad saņemu, nosaucu tev adresi, kur ir slēpnis ar mix.» Šobrīd gan piegādes izmaksu dēļ minimālais pirkums ir trīs grami, kas maksā 25 eiro. Tas prasīšot vien pusstundu un ir pavisam droši. Atsūtījis 12 ciparu numuru, kas jāievada webmoney automātā, lai pārskaitītu naudu, Grams atsūta arī adreses, kur Rīgā pieejami iepriekšminētie automāti, tostarp Zemkopības ministrijas ēka.

Lai apmaksātu pirkumu, Diena dodas uz nelielu veikalu, kurš atrodams webmoney automātu saraksta augšgalā. Viss, kā norunāts, - 25 eiro tiek ieskaitīti Grama webmoney maciņā. Lai ātrāk saņemtu adresi, kur atrodas slēpnis, pārdevējs lūdz atsūtīt viņam čeka fotogrāfiju, pēc kuras saņemšanas liek uzgaidīt 15 minūtes. Pēc stundas laukā jau iestājusies tumsa, taču no Grama atbildes nav. Atbilde netiek sniegta arī vēlāk, pārdevējs nozudis.

Subjekts, izliekoties par neapmierinātu pircēju, iepriekšminētajā forumā atsauksmēs pauž sašutumu, ka palicis bez dāvanas draugam un naudas. Pārējie lietotāji neizpratnē apgalvo, ka Grams nekad tā nav darījis, kas viņam noticis un vai tā maz varot būt taisnība. Taču gala spriedumā tiek secināts, ka tas, iespējams, bijis tāpēc, ka Subjekts forumā ir jauniņais, un piemetināts, ka paši tomēr no Grama vairs nepirkšot.

Katru dienu vismaz viens

Joprojām Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā katru dienu tiek ievests vismaz viens apreibinošo augu maisījumu smēķētājs. Kā pastāstīja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova, salīdzinot ar pagājušo gadu, pacientiem redzami citi simptomi: «Augustā pēkšņi bija jūtams, ka kaut kas šajā nelegālajā tirgū ir sašūpojies - slimnīcā nonāca jaunietis, kuram pēc spaisa lietošanas bija iestājusies klīniskā nāve, pārējiem, kas šeit tika ievesti pēc šo augu maisījumu lietošanas, tika novērotas jau atšķirīgas izpausmes - agresīvu uzvedību bija nomainījusi apātija. Ārsti ironiski teica - Latvijā jauns pievedums.»

Biedrības Stop Drugs valdes priekšsēdētājs Sandris Bergmanis ar pārliecību apgalvo, ka nelegālo augu maisījumu izplatība Rīgas ielās ir krasi sarukusi un nav atrodama pilnīgi neviena atklāta točka, kurā varētu iegādāties aizliegtās vielas. To apstiprina arī Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis: «Varu apgalvot, ka šī tirdzniecība ir pilnībā aizgājusi pagrīdē un ir salīdzināma ar klasisko narkotiku tirdzniecību - atklāti nopirkt šīs vielas vairs nevar.»

Situācija uzlabojusies pēc grozījumiem normatīvajos aktos un šo vielu kriminalizēšanas. T. Sadovskis atklāj, ka kopumā šobrīd aizliegto vielu sarakstā atrodas 28 vielas, no kurām 23 ir pilnībā kriminalizētas, piecas atrodas pagaidu aizliegumā un drīzumā tiks pilnīgi aizliegtas. Valsts policijas sniegtie dati liecina, ka pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā par nelegālo maisījumu tirgošanu kopumā aizturētas 65 personas un sākti 57 kriminālprocesi. Atsavināto vielu daudzums ir pieci kilogrami jeb 20 000 devu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?