Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Turpinot Raimonda Vējoņa domu...

Māris Zanders

Valsts prezidents Raimonds Vējonis vakar, atklājot NATO Izcilības centru stratēģiskās komunikācijas jautājumos, pauda, ka «katru dienu notiek cīņa par cilvēku prātiem un sirdīm». Domāju, nekļūdīšos, sakot, ka Vējonis domāja Krievijas propagandu. Grūti te ko iebilst, var vien piemetināt, ka propaganda dažkārt efektīvāk tiek īstenota nevis ar dažādiem informatīvajiem raidījumiem, bet gan propagandistiem nepieciešamās izjūtas, mītus un attieksmes lēnā garā «pilinot» ar izklaides industrijas starpniecību (filmām, šoviem utt.). Jebkurā gadījumā politiski motivēta smadzeņu skalošana ir notikusi, notiek un notiks, neapšaubāmi ietekmējot cilvēku priekšstatus.

Tomēr man šķiet, ka ikdienišķā cīņa par prātiem un sirdīm notiek ne tikai politiķu interešu vārdā, un, atklāti sakot, nezinu pat, kas piesārņo vairāk - tas, ka publikai kaut kas Kremļa interesēs tiek potēts par Ukrainu vai Rietumiem, vai tas, kam rezultātu mēs redzam ziņu portālu sadaļā «lasītākās ziņas». Citiem vārdiem sakot, man personīgi nav komfortabli, saskaroties ar politiskās propagandas intensīvu lietotāju, tomēr nav arī smieklīgi, redzot, ka populārākā informācija ziņu plūsmā ir «Pāris pēc pamošanās gultā atrod kaut ko neiedomājamu», kā arī «Britu karaļnamā atkal skandāls: karaliene neapmierināta ar Midltoni».

Pieļauju, ka ar politisko propagandu var cīnīties, bet esmu ļoti pesimistisks par to, vai «cīņa par cilvēku prātiem» nav zaudēta sadaļā, kas attiecas uz to, kā uztveram pasauli kopumā. Jo tā pseidozinātnes, klajas tumsonības, pliekanu sensāciju un paviršības šļura, kas katru dienu tiek gāzta pār mūsu galvām, ir kļuvusi tik pašsaprotama un pierasta, ka nerodas jautājumi, kādēļ ziņu portālos «izklaide» nereti ir zem viena jumta ar «kultūru», kāpēc jūs neatradīsiet zinātnei veltītas sadaļas (vai ar zinātni tiek saprasti lasītāja maka virzienā lūroši tehnoloģiskie jaunumi), toties uzzināsiet visu par horoskopiem, karmām un kārtējās muļķības par kārtējo pārtikas produktu, kuru daudz un regulāri ēdot dzīvosiet ilgi un laimīgi.

Kremļa rīcībā, protams, ir lieli resursi, bet to nav mazāk industrijai, kas pelna, padarot mūs par māņticīgiem radījumiem, kuri atkarīgi no kārtējās viegli sagremojamu trulību devas. Jā, sev un citiem bīstams ir cilvēks, kurš tic, ka ukraiņi sit krustā bērnus, bet bīstams sev un citiem ir arī cilvēks, kurš uzskata, ka pie ārsta nav jāiet, jo var taču pūšļot, kurš uzskata, ka pret apkārtējo pasauli - ekoloģiju, dabas resursiem utt. - var izturēties, kā ienāk prātā, jo viņa priekšstatu par pasauli veido labākajā gadījumā kārtējās blēņas no sērijas «britu zinātnieki ir atklājuši...».

Līdz ar to, atbalstot uzstādījumu, ka medijiem ir jāpalīdz (tostarp finansiāli) daudz piesauktā hibrīdkara kontekstā, manuprāt, ne mazāk būtiski ir saprast, kurā pusē mediji ir «cīņā par cilvēku prātiem», kad runa ir par domāšanas skaidrību vispār. Jo, manuprāt, politisko propagandu vieglāk ieskalot cilvēkam, kuram smadzenes jau ir atmiekšķētas ilgstošas «sensāciju» un «noslēpumu» patērēšanas rezultātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?