Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Uzraudzīs ceļotājus

Arvien biežāk notiekošie terorakti valstīm visā pasaulē par prioritāti liek izvirzīt iekšējo drošību. Neskatoties uz to, ka terorisma draudu līmenis pie mums saglabājas zems, Latvijai tāpat kā citām Eiropas Savienības (ES) valstīm jāstrādā pie šī jautājuma - gan individuāli, gan veicinot starptautisko sadarbību. Viens no veidiem, kā sekmēt drošību, ir apkopot ziņas par ceļotājiem, un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) cer, ka Saeima jau šoruden operatīvi pieņems regulējumu aviopasažieru datu reģistra ieviešanai Latvijā.

Eiropas Parlaments pavasarī pēc gadiem ilgām diskusijām pieņēma direktīvu par pasažieru datu apmaiņu, kas nozīmē, ka katra ES dalībvalsts izveido aviopasažieru datu reģistru, kurā glabā informāciju par ceļotājiem. Tehniski datubāzes nākotnē būtu jāizvieto uz vienotas platformas, lai dati par pasažieriem, kas ceļo ārpus Šengenas zonas, automātiski tiktu nodoti pasažieru informācijas nodaļām katrā dalībvalstī. Pēc tiesībsargājošo iestāžu pieprasījuma varētu tikt izsniegti arī dati par iekšējiem lidojumiem. Šāda informācijas apmaiņa ļaušot sekot pasažieru plūsmai un, iespējams, izskaitļot potenciālos teroristus.

R. Kozlovskis apgalvo, ka tas gan nekādi neietekmēs pašus ceļotājus - viņiem nebūs jāveic nekādas papildu darbības. Informācija, kas nonāks reģistrā, ir tā pati, ko pasažieri jau šobrīd sniedz aviokompānijām. Latvijā atbilstošs likumprojekts patlaban apstiprināts valdībā, bet par to vēl jālemj Saeimai un tas varētu notikt rudenī.

Likumprojektā teikts, ka reģistrā iekļautās ziņas uzglabās piecus gadus, pēc šī termiņa beigām attiecīgos pasažieru datus no reģistra automātiski dzēsīs. Ar prokurora akceptu piekļūt informācijai varēs Valsts policija, Militārā policija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts ieņēmumu dienests, prokuratūras iestādes, kā arī tiesas. Taču saņemt un apstrādāt datus varēs vienīgi tad, ja būs pamats uzskatīt, ka tie var palīdzēt novērst, atklāt vai pierādīt konkrētu smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Ministrs norāda, ka jau tagad sadarbība starp ES drošības dienestiem ir laba, taču jāuzlabo arī citu jau esošo datubāžu efektivitāte. Piemēram, patlaban dažādas informācijas apmaiņa notiek pēc pieprasījuma, kas reizēm var aizņemt pat vairākas dienas. Ja datubāzes būtu uz vienotas platformas, piekļuve informācijai būtu krietni ērtāka.

Pēdējos gados veikti uzlabojumi arī pašu lidostu drošībā, gan piesaistot lielākus cilvēku resursus, gan ieviešot jaunas tehnoloģijas. Piemēram, Civilās aviācijas aģentūras pārstāve Dace Reichmane kā vienu no pēdējo gadu jaunievedumiem lidostā Rīga min aparatūru, kas ļauj precīzi noteikt sprāgstvielu daļiņu atrašanos uz pasažiera rokām un/vai bagāžas, ļaujot identificēt, vai viņš nav bijis saskarē ar bīstamām vielām. Savukārt R. Kozlovskis atgādina, ka, ja valstī paaugstinātos terorisma draudu līmenis, pārbaudes lidostā sāktos vēl pirms ieejas termināļos, kā tas bija arī Austrumu partnerības samita laikā. Kopumā drošība Rīgas lidostā pēdējos gados esot krietni uzlabojusies, taču šīs tēmas jautājumu loks ir pietiekami plašs, lai nākotnē sagaidītu arī citus jaunievedumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?