Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Valsts noslēpuma normas vēl konkretizēs

Valdošās koalīcijas pārstāvji ir apņēmušies novērst nepilnības konceptuāli atbalstītajos Krimināllikuma grozījumos, lai nerastos iespēja tos uztvert kā draudus vārda brīvībai un vēršanos pret žurnālistiem. Vairāki deputāti un arī Iekšlietu ministrija iesniegusi precizējošus priekšlikumus, kas varētu konkretizēt likuma redakciju. Taču politiķi joprojām par iespējamu uzskata to pieņemšanu steidzamības kārtībā, norādot, ka izmaiņas likumā ir svarīgas, lai hibrīdkara apstākļos varētu cīnīties pret iespējamiem draudiem Latvijas valstij un tās suverenitātei.

«Iespējami ir abi varianti,» Dienai sacīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaids Bērziņš (NA), atbildot, vai Krimināllikuma grozījumus varētu pieņemt kā steidzamus, vai steidzamību atcels. Tieši šī steiga izraisīja rezonansi. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība), kurš arī iesniedzis vairākus priekšlikumus, pirmdien pēc koalīcijas sēdes uzsvēris, ka ar likuma pieņemšanu tomēr nevajadzētu vilcināties, ziņo LETA. Juridiskā komisija uz otro lasījumu sagatavotos priekšlikumus kopā ar ekspertiem no drošības iestādēm paredzējusi skatīt 29. martā, bet jau šonedēļ, 23. martā, tos izvērtēs Tieslietu ministrijas darba grupa. Šīs diskusijas parādīs, vai ir iespējams likuma izmaiņas sagatavot un pieņemt divos lasījumos, sacīja G. Bērziņš.

Krimināllikuma grozījumus Saeima konceptuāli atbalstīja 3. martā, likuma izmaiņām piešķirot arī steidzamību, un par tiem nobalsoja vairāk nekā divas trešdaļas deputātu. Tādos gadījumos Valsts prezidentam nav iespēja likumu nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Jau Saeimas sēdē Saskaņas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins norādīja, ka nacionālās drošības interešu aizstāvībai nozīmīgie grozījumi satur arī pārāk plaši interpretējamas normas, «kas var nonākt pretrunā ar vārda brīvību un cilvēktiesībām».

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) tajā sēdē atgādināja, ka Krimināllikuma normas par noziegumu pret valsti ir pieņemtas 1999. gadā, kad nevarēja ienākt prātā tās hibrīdkara metodes, ar kādām jāsaskaras tagad. Tāpēc nepieciešams jauns regulējums, kura sagatavošanā piedalījies Satversmes aizsardzības birojs, Drošības policija, kā arī Militārās izlūkošanas un drošības dienests.

Likumprojekts paredz kriminālatbildību par jebkuru darbību, kas vērsta pret Latvijas Republiku un rada draudus valstij. Atbildību paredzēts piemērot arī par publisku aicinājumu vērsties pret Latvijas suverenitāti, palīdzību ārvalstij pret Latvijas drošības interesēm vērstā darbībā. Izmaiņas pantā par spiegošanu paredz aizsardzību arī valsts noslēpumam, nosakot atbildību par valsts noslēpuma nelikumīgu iegūšanu, par ko arī varētu sodīt ar brīvības atņemšanu.

Tieši šī norma tika uztverta kā apdraudējums žurnālistiem. Uz to pagājušajā nedēļā norādīja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, vēstulē Saeimai uzsverot: «Lai nepieļautu iespēju vērsties pret cilvēka pamattiesībām, aicinu skaidri noteikt, ka kriminālatbildība var iestāties par antikonstitucionālu darbību. No Krimināllikuma normu teksta ikvienam ir jāsaprot, kādas darbības turpmāk būs krimināli sodāmas.» Valsts prezidents uzsver, ka ir vairākas normas, kur nepieciešama skaidrāka un precīzāka redakcija, lai likums nenonāktu pretrunā ar Satversmi un starptautiskajām saistībām. R. Vējonis aicinājis izstrādāt nepārprotamu regulējumu, kas nepieļautu cilvēka pamattiesību aizskārumu. G. Bērziņš solīja, ka Juridiskā komisija ņems vērā prezidenta ieteikumus.

Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājas biedrs Kārlis Seržants (ZZS) arī rosina precizēt normu par valsts noslēpumu, nosakot, ka runa ir par apzinātu nelikumīgu tā iegūšanu, jo var būt gadījumi, «kad žurnālistam kāds iesmērē šādu informāciju, bet viņš nezina, ka tas ir valsts noslēpums». Deputāts piekrīt, ka par valsts noslēpumu saturošas informācijas izmantošanu ir jānosaka atbildība, ja kāda persona to nodod citai valstij. «Valsts noslēpumi uz ielas nemētājas,» piebilda K. Seržants, norādot uz varbūtējo interesi tos izplatīt ar konkrētu mērķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?