Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vērtēs vecāku atbildību notikušajā

Vēsts par no smilšu kastes pazudušo divgadnieku Hugo aizskāra daudzus un lika sadoties rokās - ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē - pat svešiniekiem. Lai meklēšanas darbi sekmētos, iesaistītajiem bija jāsaglabā vēss prāts, taču neiztika bez brīžiem, kad emocijas ņēma virsroku. Tam par apliecinājumu kalpo arī vakardienas Valsts policijas (VP) paziņojumi, kuros neilgi pēc bērna atrašanas amatpersonas vēstīja, ka lietvedību, lai izvērtētu vecāku atbildību notikušajā, neuzsāks, bet pāris stundu vēlāk jau uzsvēra pretējo.

Bērniem pietiek ar minūti

VP Tukuma iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks Māris Trēde sākotnēji žurnālistiem teica, ka bērna vecāku administratīvā atbildība netiks vērtēta, jo notikušais ir uzskatāms par nelaimes gadījumu. Taču pāris stundu vēlāk, kad Diena ar viņu sazinājās vēlreiz, policists atklāja, ka emocijas ir mazliet norimušas un pēc konsultācijām ar kolēģiem tomēr pieņemts lēmums izvērtēt vecāku atbildību. Pirmie paskaidrojumi jau esot saņemti, nu jāļauj viņiem mazliet atgūties un tad jāaicina uz iecirkni vēlreiz skaidrot notikuma apstākļus. Parasti šādas lietas prasot vien mēnesi, tāpēc lietvedības rezultāti būšot zināmi jau augusta sākumā.

Grūti gan atrast kaut vienu, kas uzskatītu, ka notikušajā būtu vainojama Hugo mamma vai tētis. Pat tie, kas sākotnēji pauž viedokli, ka mazo nedrīkstēja atstāt vienu, pēc pārdomām tomēr noteic, ka bērnam, lai nodarītu sev pāri, pietiek vien ar minūti novērsta acu skatiena. Turklāt negatīvā pieredze noteikti kalpošot par labu mācību priekšdienām. Arī puikas atradējs Aleksandrs Aleksējevs saka, ka šoreiz vainīgos diez vai jāmeklē, viņaprāt, mazi bērni ir ļoti aktīvi, mēdz skriet prom un, visticamāk, arī šoreiz viss notika acumirklī.

Savukārt VP pārstāve Sigita Pildava, neskatoties uz to, vai kāds šoreiz vainojams vai ne, aicina vecākus būt uzmanīgiem un neatstāt atvases bez uzraudzības.

Iesaistās plaši spēki

Puika pazuda svētdienas vakarā no Engures pagasta Abragciemā esošā kempinga, kad māte, lai pagatavotu vakariņas, viņu uz brīdi atstāja spēlēties smilšu kastē kopā ar citiem bērniem. Kad sieviete atgriezās, Hugo jau bija devies nezināmā virzienā. Neilgi pēc fakta konstatēšanas izsaukta policija, kas sākotnēji centusies tikt galā pašas spēkiem, bet vēlāk, lūdzot pēc palīdzības, nodeva informāciju arī plašākai sabiedrībai.

Meklēšanā iesaistījās dažādi spēki - aptuveni 30 VP darbinieku, 40 zemessargu, pieci Engures novada pašvaldības policijas darbinieki, kinologs, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopters un ap 500 brīvprātīgo no dažādām Latvijas vietām. Mazuļa atrašanai netika žēloti resursi. Nav aprēķinu, kas ļautu noprast, cik tieši izmaksā šādas operācijas, taču fakts, ka sešas stundas gaisā atradās NBS helikopters, kurš stundā patērē 800 litru aviācijas degvielas, ļauj noprast, ka summa nav maza.

Brīvprātīgo spēks

Puikas mamma publiski pateicās visiem iesaistītajiem un apstiprināja, ka bērns jūtas labi. Tomēr jāatzīmē, ka vairāku km garā distance, ko viņš mēroja, divgadniekam ir gluži vai maratona cienīgi, turklāt, kā atklāja Hugo tēvs, mazais tikai pirms pāris nedēļām bija iemācījies skriet. Puika ir sveiks un vesels, vien odu sakosts un mazliet nobijies. Viņu guļam sūnās atrada brīvprātīgais A. Aleksējevs, kurš naktī, upurējot miegu, devās meža biezoknī. «Tas viss no malas tagad bildēs izskatās skaisti, bet patiesībā tas ir daudz grūtāk - līst lietus, ir tumšs,» stāsta organizācijas Bezvests.lv vadītājs Aleksandrs Faminskis. Viņš, pulcējot vēl 130 domubiedru, jau vairāk nekā septiņus gadus piedalās cilvēku glābšanā un meklēšanā. Šajā naktī, saņemot zvanu no policijas, kopā ar A. Faminski turp devušies aptuveni 15 cilvēku.

S. Pildava paskaidro, ka brīvprātīgo darbs ir nenovērtējams un bieži ļauj nonākt pie pozitīva iznākuma, taču vislabāk tas strādā tad, kad ir koordinēts: «Katrs lēmums šādā situācijā īpaši jāizvērtē, tāpēc pie sabiedrības vēršas vien tad, kad skaidrs, ka tā tiešām var palīdzēt un, piemēram, sajaucot pēdas, netraucēs kinologu darbam. Nevar arī vienkārši iet mežā, ir jāsaskaņo un jābūt kādam, kas to visu pareizi vada.»

Policijā ik pa laikam nonāk ziņas par to, ka pazudis kāds nepilngadīgais, piemēram, pērn tika fiksēts 351 šāds gadījums, taču reizes, kad iesaistīts mazs bērns, ir krietni retākas. Visbiežāk tie ir pusaudži ar noslieci uz klaiņošanu, kuri pēc pāris dienām sveiki un veseli atgriežas mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?