Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

VID vadītājs algā saņems 4030 eiro

Koalīcija vienojusies, ka nākamā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatalga būs 4030 eiro līdzšinējā 2441 eiro vietā. Taču par kvalitatīvu darbu vadītājs varēs saņemt piemaksas 60% apmērā no mēneša atalgojuma. Lai gan summa augusi vairāk nekā par pusotru tūkstoti, tā joprojām ir mazāka, nekā sākotnēji vēlējās finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Lai aprēķinātu algas palielinājuma apmēru, Valsts kanceleja (VK) balstījusies uz neatkarīgas personālatlases kompānijas veikto pētījumu, kurā valsts pārvaldē nodarbināto atalgojums salīdzināts ar privāto sektoru. Rezultāti liecina, ka deviņdesmit procenti valsts pārvaldes darbinieku saņem atalgojumu, kas ir ievērojami zemāks par attiecīga līmeņa speciālista atalgojumu privātajā sektorā, reizēm starpība pat sasniedz septiņdesmit procentus. «VK, risinot VID jautājumu, piedāvāja vadītājam piemērot astoņdesmit procentus no summas, ko viņam būtu iespēja saņemt privātajā sektorā,» paskaidro VK vadītājs Mārtiņš Krieviņš.

Tas arī esot galvenais iemesls, kāpēc šī summa atšķiras no finanšu ministres rosinātajiem nedaudz vairāk kā pieciem tūkstošiem eiro, proti, VK salīdzinājumam ņēmusi privātos uzņēmumus, bet D. Reizniece-Ozola vēlējusies summu balansēt ar valsts kapitālsabiedrību vadītāju atalgojumu. M. Krieviņš kā būtisku atzīmē arī faktu, ka VK nav vēlējusies jaukt vienoto atalgojumu sistēmu valsts pārvaldē, vienu vadītāju nostādot pāri citiem.

Vajadzību pēc VID vadītāja algas palielinājuma atzīmējušas vairākas iesaistītās puses, tajā skaitā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera kopā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju. Abas lielākās uzņēmēju organizācijas arī uzsvērušas, ka nekavējoties jāievieš jauna motivācijas sistēma visā valsts pārvaldē. Ministru prezidents Māris Kučinskis ir pārliecināts, ka konkrētajām reformām vēl vajag laiku, tomēr atklāj, ka koalīcija vienojusies par citu pagaidu risinājumu - katram iestādes vadītājam būs iespēja līdz pieciem procentiem no sava štata definēt kā atslēgas cilvēkus un tiem piemaksāt.

Koalīcijas partneri pauž cerību, ka šie jauninājumi tiešām uzlabos darba kvalitāti, taču tā īsti skaidrs būšot vienīgi pēc kāda laika, jeb, M. Krieviņa vārdiem, «pirmie rezultāti varētu būt redzami ap nākamā gada vidu».

Jāatzīmē, ka gan VID ģenerāldirektora atalgojuma pieaugums, gan bonusi atslēgas cilvēkiem būs iespējami tikai tad, ja tiks atrasti iekšējie resursi. «Tikai no rezervēm. Mēs joprojām esam pārliecināti, ka valsts iestādēm ir iespēja būt krietni efektīvākām un atbrīvoties no liekā svara,» uzsver kancelejas vadītājs. Ar vārdiem «liekais svars» viņš saprotot darba vietu skaita samazināšanu un funkciju efektivizēšanu: «Ir jāpaskatās uz iekšējiem procesiem, vai tas, ko mēs darām kopš deviņdesmitajiem, joprojām ir adekvāti, vai iespējams kaut ko darīt savādāk.»

Jau iepriekš ziņots par to, ka Ināra Pētersone atstāja VID vadītājas posteni, bet konkurss, kurā meklēja jaunu kandidātu, izgāzās. Drīzumā plāno izsludināt atkārtotu konkursu, kas atalgojuma palielinājuma dēļ, visticamāk, sekmēsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?