Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ziemas laiks jau degungalā

Lasītāj, paskaties pulkstenī. Un tagad atbildi uz vienkāršu jautājumu - cik tieši šai laikā pulkstenis rādīs svētdien. Pareizi, tas būs pagriezts stundu atpakaļ. Kārtējā pulksteņa griešanas procedūra atkal ir pavisam tuvu.

It kā nav iemesla diskusijai, jo pastāv taču gan Ministru kabineta noteikumi, gan Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par pāreju uz vasaras laiku, kas nosaka arī pāreju atpakaļ uz ziemas laiku. Tomēr mūsu lielā kaimiņvalsts Krievija šoruden uz ziemas laiku nepāries, un divu stundu starpības dēļ šajā Jaungadā pirmo salūtu Imantā, Ķengaragā un citviet dzirdēsim nevis vienpadsmitos, bet jau desmitos vakarā. Tādēļ ir iemesls jautāt - varbūt vasaras laikam nemaz nav tik lielas jēgas un bez tās pulksteņa griešanas var iztikt? Bet, ja tā: pie kura laika palikt - ziemas vai vasaras? Vispār dīvaini, ka šopavasar palaidām garām vasaras laika trīsdesmitgadi - Ekonomikas ministrija ziņo, ka Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Nebija nekādu krāšņu pasākumu, neviens netirgoja suvenīru pulkstenīšus vai kādus citus nieciņus. Regulāri uzvirmo un apklust diskusijas par ekonomisko izdevīgumu, kas ir galvenais arguments pulksteņu pagriešanai, un par ietekmi uz veselību. Manis aptaujātie garāmgājēji pie Laimas pulksteņa sprieda dažādi - vieni labprāt paliktu pie esošā laika, citi (īpaši bērni un jaunieši) priecājās par iespēju no rīta gulēt ilgāk. Rīgas domnieks Valdis Gavars saka - mazāk tiek tērēta elektrība, bet cilvēka dzīvē tas neko daudz nemaina.

Diskusija sākās jau padomju laikā, īpaši sākumā par to rakstīja laikrakstos un runāja televīzijā, atceras Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks Mārtiņš Šics. Viņš saka - nav pamata vainot pulksteņa griešanu daudzu cilvēku veselības traucējumos: «Varbūt kaut kādas problēmas var rasties Jānim un pilnīgi pretēji būt Pēterim.» Arguments, kāpēc vasaras laiks ieviests, bijusi darba produktivitātes palielināšana, lai pēc iespējas mazāk cilvēkiem būtu jāstrādā dienas tumšajā laikā. Savulaik bijis pat priekšlikums katru mēnesi griezt pulksteni par desmit minūtēm, taču tas atzīts par pārāk sarežģītu. Pirmos gadus pulksteņa griešana notika mēneša pirmajā datumā neatkarīgi no tā, kāda nedēļas diena tā ir, taču vēlāk speciālisti ieteica pāreju veikt sestdienā, lai svētdienas laikā organisms adaptētos.

Pie Laimas pulksteņa diezgan ilgi stāvēja kāds vīrietis ar sārtām gerberām. Ar mani viņš negribēja runāties un, kamēr tērzēju ar citiem, laikam taču savu dāmu bija sagaidījis. Vēl pēc vasaras laika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?