Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Brīvprātīgie pieredzes bagātinātāji

Mentori, kas kā pieredzējušāki cilvēki brīvprātīgi sniedz atbalstu, dalās savās zināšanās un iedrošina mazāk pieredzējušus, nav nekas svešs, piemēram, biznesa vidē. Ieskatoties dažās no mentoringa iniciatīvām, kas mērķētas uz jauniešiem, pedagogiem un skolām, var secināt, ka savs mentors ir vērtīga lieta visiem, tiesa, ar nosacījumu, ka ir vēlme un motivācija mentora atbalstu un padomu pieņemt.

Cilvēcisks atbalsts

Organizācija Mentor Latvia jau piekto gadu īsteno Mentorprogrammu, kuras mērķis ir emocionāli un praktiski palīdzēt jauniešiem, kuriem pietrūkst ģimenes atbalsta. Šogad programmā piedalās 60 jauniešu un viņu mentoru no Rīgas, Tukuma, Saldus un Jelgavas. Dana Ķuņķe, kura mācās Irlavas vidusskolas 9. klasē, par programmu uzzināja tās pārstāvju ciemošanās reizē bērnunamā un piekrita piedalīties tāpēc, ka tas licies kaut kas jauns un interesants. «Un nenožēloju!» Dana un viņas mentore Olga Flika kopīgi piedalījušās dažādos programmas pasākumos, braukušas uz veikalu Otrā elpa, pabijušas hokeja spēlē, boulingā u. c. Abas regulāri sazvanās, tiekas, sarakstās čatā vai ar īsziņām. Mentore Danai palīdzējusi mācībās, motivējusi, kad gadījušās sliktas atzīmes, palīdzējusi tikt galā ar dažu labu situāciju skolā, abas pārrunājušas arī emocionāli sarežģīto. «Man nav labs kontakts ar māti, bija ģimenes problēmas, nezināju, kā rīkoties. Olga palīdzēja saprast, ko darīt, kā reaģēt,» Dana stāsta un piebilst, ka tagad Olga viņai ir kā mamma un tā ir draudzība uz mūžu. Meitene ieguvusi lielāku pārliecību par sevi, arī jaunus paziņas. Viņa teic, ka mentors noderētu ikvienam jaunietim - ne vienmēr padomu dos draugi, dažkārt vajadzīgs arī pieaugušā skats. «Un arī jaunietis var savam mentoram likt par kaut ko padomāt.» Olga piekrīt: «Es pati mazliet izaugu līdz ar Danu. Viņai ar daudz ko ir bijis jātiek galā pašai. Rezultātā es aizdomājos par to, kas ir īstās dzīves vērtības. Palīdzēja tas, kā Dana visu uztver - viņā ir pateicība, ka bērnunams ir vieta, kur viņa var attīstīties, nevis attieksme «man te viss pienākas».»

Olga ikdienā strādā Probācijas dienestā, tieši ar jauniešiem, kuru likumpārkāpumi nereti ir ģimenes problēmu sekas, un Mentorprogrammā viņa pieteicās, lai labāk izprastu jaunās paaudzes domāšanu un to, kā ar viņiem strādāt. Bijusi arī vēlme kādam bērnam vienkārši palīdzēt. «Danai septembrī paliek 18 gadu un būs jāsāk patstāvīga dzīve, tāpēc viņā šobrīd ir liela trauksme, ko varu mazināt ar sarunām, padomu, daloties savā pieredzē.» Olga stāsta, ka cenšas sniegt atbalstu, caur kuru Dana var mācīties risināt problēmas, atpazīt un akceptēt savas emocijas, mainīt attieksmi. Tomēr, lai gan abu sadarbība nu izaugusi par draudzību, Olga atzīst, ka katram jaunietim mentors nebūtu vērtība - ja kāds nav gatavs un motivēts pieņemt otra padomu, uz to piespiest nevar.

Līderu audzināšana

«Daudzi skolēni to vienkārši nenovērtētu,» saka arī Diāna Heislere, Rīgas 64. vidusskolas skolniece, kas iesaistījusies citā mentoringa iniciatīvā - organizācijas Junior Achievement Latvija (JAL) Līderu programmā. Programmu JAL īsteno otro gadu, un tā paredzēta vidusskolēniem, lai viņos izkoptu līdera potenciālu. «Latvijā trūkst talantīgu līderu politikā, valsts pārvaldē, uzņēmējdarbībā un nevalstiskajā sektorā. Bet neviens nepiedzimst par līderi, par tādu kļūst. Uz to virza mērķtiecīga spēju izkopšana, personīgas attīstības ceļš, kas sākas ar sevis un savas kultūras apzināšanos un atšķirību saskatīšanu pasaulē. Skaidra vīzija par to, kas tu vēlies būt, arī var palīdzēt,» pamato JAL valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Jaunieši programmas ietvaros īsteno kādu sabiedrībai noderīgu projektu, un katram tajā palīdz kouči un mentors - veiksmīgs, harismātisks, sabiedrībā cienīts cilvēks, kurš ar skolēnu dalās savā laikā, zināšanās, pieredzē un uzskatos, iedvesmo viņu ar savu paraugu. Programmas izlaidumā jaunieši uzstāsies ar runu par iegūto un sasniegto, tomēr, kā uzsver J. Krievāns, patiesie programmas rezultāti būs vērtējami pēc gadiem - līdz ar šo jauniešu darbību sabiedrības labā. Viņš norāda, ka skolēniem Līderu programmā galvenais ieguvums ir darbošanās cita līmeņa vidē, noderīgi kontakti un jauns nākotnes redzējums, savukārt mentoriem - iespēja saprast šodienas jaunieša skatījumu uz lietām, sastapšanās ar citu, bieži atšķirīgu viedokli un gandarījums par savu pienesumu nākotnes sabiedrībai un valstij. Lielākais izaicinājums abām pusēm ir laika atrašana, lai regulāri satiktos un kopīgi darbotos, kā arī veiksmīgas komunikācijas iedibināšana. «Mentora un jaunieša sadarbība ir bijusi veiksmīga, ja tie turpina uzturēt kontaktu arī pēc šīs programmas,» formulē J. Krievāns.

Diānas mentors Līderu programmā ir Edgars Kots, SIA Dienas mediji valdes loceklis, jo Diānas iecerētais projekts bija TV raidījuma veidošana jauniešu auditorijai. Tiesa, nu jau abi šo ideju kopīgi transformējuši uz plānu veidot jauniešiem piecu iedvesmojošu pasākumu ciklu, Diānai paralēli attīstot sevī žurnālista prasmes. Lai gan viņa vēl nav pārliecināta, ka karjeru veidos tieši šajā jomā, Līderu programma viņai ir iespēja Dienas redakcijā redzēt mediju ikdienu. «Man tā ir kā pagarinātā Ēnu diena,» Diāna saka. Ar E. Kotu viņai izveidojies labs kontakts. «Vissvarīgākais, ko skolēniem vajag, ir ticība viņu spēkiem, tad tiem notic arī viņi paši. Edgars nesaka, kā kas jādara, bet ļauj man pašai nonākt līdz atbildēm, sniedz ieteikumus no savas pieredzes.» Diāna novērtē iespēju sastrādāties ar pieaugušajiem un to, ka viņi viņu uztver kā līdzīgu, lai gan tas uzliekot arī zināmu pienākuma sajūtu. Šad tad esot grūti arī savienot programmas aktivitātes ar mācībām skolā, turklāt pirmās mēdz būt interesantākas par otrajām…

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Es mīlu tevi, ērce

Teātra trupas Kvadrifrons brīvdabas opera balansē starp pasakas estētiku un pieaugušajiem domāto citātu un atsauču gūzmu.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?