Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Cerības tikt vaļā no grausta kāpās

«No mūsu viedokļa tur kaut kas notiek,» par situāciju ar graustu Majoros, Ērgļu ielā 2, saka Jūrmalas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Vita Zvejniece. Bijušās sanatorijas korpusa atliekas jau gadiem ilgi bojā skatu no pludmales, un otra grausta tik sliktā stāvoklī kūrortpilsētas centrā nav. Zeme un ēka pieder SIA Jūrmalas priedes, kas šā gada jūnijā ir saņēmusi plānošanas un arhitektūras uzdevumu (PAU) ēkas rekonstrukcijai. Tas dod iemeslu cerībai, ka šī vieta beidzot varētu tikt sakopta.

Gribēja augstāk

Viedoklis, cik augstai ēkai būtu jāatrodas pašā kāpu virsotnē, zemes īpašniekiem un Jūrmalas domei ilgus gadus bija atšķirīgs. Viens no piedāvātajiem projekta risinājumiem bija pat 11 stāvu augsta ēka, kas gan netika akceptēta. Arhitekts Juris Poga atceras, ka piedāvājis vairākus risinājumus ar atšķirīgu stāvu skaitu, viens no piedāvājumiem bija ēka, kura nepārsniedz priežu augstumu. «Nekur tālu netikām, palikām pašā sākumā, un vairāk ziņu par šo projektu nav,» saka arhitekts. Tas nozīmē, ka īpašnieki patlaban varētu būt pasūtījuši jaunu projektu citam arhitektam, bet par to Dienai neizdevās gūt apstiprinājumu. Viens no SIA Jūrmalas priedes līdzīpašniekiem ir miljonāru sarakstā esošais viesnīcas Rīga īpašnieks Venjamins Gurevičs, kurš patlaban neatrodas Latvijā. Uzņēmumam nav sava atsevišķa biroja, taču viesnīcā Rīga neatradās neviens darbinieks, kurš varētu paskaidrot par SIA Jūrmalas priedes attīstības plāniem. Otrs līdzīpašnieks ir ar investīciju grupu New Century Holdings saistītais Vladimirs Levins. Taču ir zināms, ka PAU izsniegts pašreizējās ēkas pārbūvei par viesnīcu un viesu namu, strikti fiksējot tagadējās ēkas augstumu, ko nedrīkstēs pārsniegt. «Jaunais apjoms drīkst būt līdz 12 metru augsts, nepārsniedzot 3,5 stāvus. Šeit var izveidot ļoti pievilcīgu objektu,» uzskata V. Zvejniece. 2007. gadā teritorijai mainīts zonējums, tagad tā ir darījumu iestāžu teritorija, kas pieļauj lielāku apbūves blīvumu nekā iepriekšējais zonējums - jaukta dzīvojamā un atpūtas zona krasta kāpu aizsargjoslā. Šā gada sākumā teritorijai apstiprināja detaļplānojumu.

Viesnīca vai kūrorta iestāde šai vietai ir labākais risinājums, uzskata Jūrmalas Aizsardzības biedrības pārstāvis Guntis Grūba: «Attīstības plāna grozījumu izstrādes gaitā tiek piedāvātas dažādas idejas par promenādi jūras krastā vai kafejnīcām kāpu zonā, kas darbotos visu gadu. Šī būtu tā vieta, kur šādas idejas varētu īstenot. Katrā ziņā šeit jābūt sabiedriski pieejamai teritorijai, nevis daudzdzīvokļu namam, kā bija paredzēts iepriekš.» Viņš arī uzskata, ka būtu interesanti ēku atjaunot iepriekšējā izskatā. Iepriekšējie neīstenotie projekti gan visai atšķīrās no šobrīd izdemolētajiem padomju laika sanatorijas korpusiem.

Rosīsies arī kaimiņi

Plānošanas un arhitektūras uzdevumu ēkas rekonstrukcijai saņēmuši arī blakus esošā zemesgabala īpašnieki - pēc Jūrmalgeitas skandāla nezināmā prombūtnē esošā Germana Miluša sieva Ella Miluša un viņa biznesa partneris, arī Jūrmalgeitas sarunās figurējušais Valērijs Barjers. Viņiem pieder vairāki zemesgabali bijušās sanatorijas Marienbāde teritorijā, kur savulaik bija iecerēta aktīva būvniecība, taču Jūrmalas dome samazināja pieļauto apbūves blīvumu no 40% uz 15%, kas nozīmē, ka tur netiks būvēts tik vērienīgs dzīvojamais rajons ar viesnīcu, apartamentu namu un dzīvojamām ēkām, kā bija plānots sākotnēji. Detaļplānojums šai teritorijai tā arī nav apstiprināts, jo savulaik to nesaskaņoja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. «Kamēr rekonstrukcija notiek vēsturiskajā ēkā tās apjoma ietvaros, darbus var veikt bez detaļplānojuma,» skaidroja V. Zvejniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?