Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Izdevējiem jauns konkurents

Ar saukli, ka «šajā laikmetā iespējai izglītoties un izzināt pasauli ir jābūt par brīvu», jaunas interneta bibliotēkas rašanos manifestē tās veidotāji - biedrība Ideju forums, kuras vietnē vienkop savākti 5085 teksti, tajā skaitā 966 latviešu un ārzemju autoru daiļliteratūras darbi, 333 videomateriāli, 1189 audiofaili un 386 attēli. Ne visi autori ir informēti, ka viņu darbi ir brīvi pieejami internetā. Ja par darbu publicēšanu pilnā apjomā satraucas izdevniecības, Ideju foruma bibliotēka (IFB) atsaucas uz noslēgtajiem līgumiem ar darbu autoriem.

Izdevējiem zaudējumi

Satraukumu par sava darba publicēšanu internetā bez saskaņošanas ne vien lasāmā, bet arī klausāmā versijā Dienā pauda literāts Egīls Venters, šo rīcību salīdzinot ar interneta vietnes Pirate Bay darbību. Citi autori tik kategoriski nav. Noslēdzot līgumu, savus darbus pilnā apjomā publicēt ir atļāvusi Inga Ābele. Viņas romānu Paisums izdeva Dienas grāmata, bet vairākus iepriekšējos darbus - izdevniecība Atēna. Izdevēji par autores doto atļauju nav informēti. Izdevniecības Dienas grāmata direktori Daci Sparāni satrauc iespēja, ka grāmatas, kas vēl nopērkamas grāmatnīcās, brīvi ir izlasāmas interneta vidē. IFB piedāvājusi izdevniecībām slēgt līgumu par izdevumu pārpublicēšanu internetā, bet izdevniecība nevar nodot tiesības kādam publicēt pilnu teksta materiālu bez autora ziņas. Arī apgāda Atēna valdes priekšsēdētājs Pēteris Jankavs bija pārsteigts, uzzinot, ka vēl pirms līguma parakstīšanas ar apgādu IFB interneta vietnē jau publicēti darbi pilnā apjomā, jo vēlējies vienoties, ka pārdošanā esošās grāmatas internetā pilnībā publicētas netiks. Tiesā izdevējs varētu vērsties vienīgi par grāmatas maketa izmantošanu, pārpublicējot konkrētu izdevumu. Par teksta ievietošanu internetā bez saskaņošanas iebilst var tikai autors.

Rakstnieks Pauls Bankovskis uzskata, ka interneta bibliotēkai nav nekādas atšķirības no parastas bibliotēkas. «Es neredzu iemeslu ne autoriem, ne izdevējiem būt nelaimīgiem. Fiziskajā bibliotēkā esošās grāmatas var nokopēt, interneta bibliotēkā tas ir ievērojami grūtāk izdarāms, tur ir jābūt maniakālam faķīram, lai to darītu,» norādīja P. Bankovskis. Viņaprāt, nevajag jaukt e-bibliotēku ar e-veikalu, kas nozīmē, ka darbs nonāk lasītāja īpašumā.

Interpretē likumus

Autortiesību likums ir ievērots, skaidro biedrības Ideju forums valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags. «Mūs jauc ar portāliem, kas izvieto tekstus internetā. IFB ir specializēta bibliotēka, kam ir atļauja no Kultūras ministrijas, un mums ir tiesības savos krājumos likt grāmatas tāpat kā fiziskā bibliotēkā. Lietotājs tiek reģistrēts, nevar darbus lejuplādēt, kopēt, izdrukāt, turklāt auditorijas nepārklājas,» uzsvēra E.Vanags. IFB ir gatava aprēķināt un izmaksāt autoriem līgumiski noteiktu atlīdzību par viņu darbu patapinājumu. IFB segs arī zaudējumus, ja izdevniecībām tādi būs radušies. Kopējais autoru darbu patapinājuma atlīdzību budžets pirmajam gadam ir plānots 100 000 latu apmērā, un naudu šim mērķim piešķīruši divi līdzīpašnieki - E.Vanags un Arnis Nīcgalis, kā arī vēl kāds investors, kura vārds netika nosaukts.

«Ir jāievēro likumi, kas nosaka darbu ievietošanas kārtību internetā. Pasaules prakse ir internetā publicēt darbus, uz kuriem autortiesības neattiecas, lielākoties senus tekstus. Nav arī saprotams, kādā veidā IFB risinās autortiesību jautājumus ar ārzemju autoriem un tos pārstāvošajām izdevniecībām,» norādīja Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) izpilddirektores vietniece Anita Sosnovska. E-bibliotēkas darbībā tiešā veidā AKKA/LAA iejaukties nevar, taču autoriem ir tiesības celt pretenzijas. Kultūras ministrijas atbildē Dienai bija vienīgi uzsvērts, ka IFB ir reģistrēta Bibliotēku reģistrā, tās pienākums ir ievērot bibliotēku likumu, bet par IFB darbību sūdzības nav saņemtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK


Ideju foruma bibliotēkas mājas lapa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Humpalu nodoklis

No 1. jūlija Latvijā plāno ieviest dabas resursu nodokli tekstilizstrādājumiem, kas tieši ietekmēs pircējus, kas iepērkas lietoto apģērbu veikalos.

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?