Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Izmisuma sitiens pa realitāti

Sergejs Djomins kā apokalipses jātnieks zirga mugurā ar vāli rokās tūlīt izdarīs «pēdējo izmisuma sitienu pa realitāti». Gleznā ar strausiem viņš jau skrien. «Tas bija kāds sestais septītais gads, kad mēs sākām kustēties ārzemju virzienā,» par savu darbu saka mākslinieks Sergejs Djomins. Viņa pirmā personālizstāde Latvijā atklāta grāmatu un dizaina objektu veikalā Lukabuka. Šajā gleznu sērijā ir arī Djomins ar zilonīti, bet zilonītis nolupis, jo tikusi izmēģināta jauna krāsa.

Rīdzinieks Sergejs Djomins šogad guva lielu ievērību ar divkārtējo uzvaru Londonas Saatchi Gallery interneta konkursā. Viņš ir pirmais Latvijas mākslinieks, kura darbi izstādīti slavenajā Čārlza Sāči galerijā Londonā. Sācis zīmēt 23 gadu vecumā - Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes otrajā trešajā kursā, nositot laiku lekcijās. Cilvēks, kuram jāsaka paldies par to, ka Sergejs kļuvis par mākslinieku, esot sieva Kristīne Jansone. «Viņa man iemācīja zīmēt un gleznot,» apgalvo Sergejs. «Es zinu, kā viņam ir jāglezno,» piebilst Kristīne. «Es zinu, kā jāizskatās viņa gleznām.» Viņa pati labi zīmē: «Man nav nekāda koncepta. Es nevaru iesākt, bet es zinu, kas jādara tālāk.»

Lukabukā skatāmas gan uzgleznotas pārdomas par to, kas notiek pasaulē (mākslinieka jaunākā glezna Hegemon's Hygiene reflektē par globalizācijas tēmu), gan pavisam sadzīvisku notikumu izraisīti darbi. Iedvesma var rasties, pat mizojot kartupeļus, atklāj Kristīne.

«Mēs bijām Baku,» par gleznu Caviar from Baku stāsta Sergejs. Tur viņi esot nopirkuši melnos ikrus burciņās, ko atvest uz Rīgu. «Visiem nopirkām, bet sev ne, mēs tikai pagaršojām uz vietas,» turpina Kristīne. «Viņiem ikri sabojājās,» jo tos vajadzējis ātri apēst. «Melnie, dārgie! Mēs bijām nikni,» viņi smejoties atceras. «Pašiem netika, un arī draugi nepagaršoja.» Gleznas darbība norisinās Sergeja un Kristīnes bijušajā virtuvē - tur tā izskatījies, kad tikko ievākušies dzīvoklī. Savukārt pašportrets ar vistas kauliņiem ir «no bada laikiem». Slikti viņiem esot gājis «treknajos gados, labie laiki sākās, kad sākās krīze».

Savukārt pēc gleznas Christening/Kristības tapšanas (darbā attēlota galvas skūšana kā iniciācija) gūti panākumi Sāči galerijas konkursā - tajā gleznā iznācis neapzināti projicēt savu nākotni. Sergejam un Kristīnei esot izdevies sasniegt ļoti daudz no ieplānotā. «Mēs atradām piecus gadus vecu darbu plānu. Deviņdesmit procentu no tā ir izpildīti,» uzsver S. Djomins. Piemēram, nopirkts trijkājis fotoaparātam un citas nepieciešamas lietas. Esot vien palicis iegādāties villu Grieķijā un labu automašīnu!

Netālu no Lukabukas kases aparāta esošo sienu rotā glezna Cash desk/Kase no sērijas Arbeit macht frei. Tās ideja radusies, katru dienu ejot cauri veikalam uz mājām, skaidro Kristīne. Sadraudzējušies ar meitenēm no kases, kuras šad tad pastāsta, ka viņām viss ir «šitik tālu» - līdz kaklam. Stāsts par «verdzību mūsdienās», piebilst Sergejs. Viens no šīs sērijas darbiem - Singer [Zinger_Machine] - drīzumā kļūs par mākslinieka otro darbu, kas izstādīts Sāči galerijā. Savukārt tepat Rīgā galerijā Centrs līdz 1. jūlijam skatāmas Sergeja Djomina skices, kurās redzams mākslas darbu dzimšanas brīnums - no idejas līdz pat gatavai gleznai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Māksla

Sergeja Djomina personālizstāde
Veikalā Lukabuka (11. novembra krastmala 35) līdz 22.VI

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?