Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Jānis Mauliņš

Vidzemes ūdeņi šovasar prasījuši savu upuri. Mūžībā devies Jānis Mauliņš, interesants cilvēks un savdabīgs rakstnieks, kurš gandrīz pusgadsimtu intensīvi darbojies latviešu prozā un publicistikā. Viņa pirmais stāsts publicēts 1964.gadā, bet šogad žurnālā Karogs lasījām romāna Satricinājums fragmentus. Šis romāns ir daļa no autobiogrāfiskās tetraloģijas Individuālists, kurā Viļņa Avota gaitās ieveidoti paša autora dzīves meti.

Veclaicenes zemniekdēla Jāņa Mauliņa garīgā tapšana iekrīt Staļina un Hruščova gados. Pēc Alūksnes vidusskolas viņš iestājas Fizkultūras institūtā, taču jau drīzumā kolhoza talkā zaudē roku. Seko studijas Juridiskajā fakultātē, bet atkal neveiksme - viņu izslēdz no universitātes par dogmatiskās domāšanas kritiku. Jurisprudenci gan Mauliņš vēlāk apgūst, taču dzīves pamatlīniju ar to nesaista. Savā mūžā viņš pieredzējis tuvu pie 20 darbavietām, bijis arī VI Saeimas deputāts. Tomēr galvenais veikums un guvums ir rakstniecība.

Mauliņš sarakstījis vairākus stāstu krājumus, bet smagumcentru literārajā mantojumā veido viņa romāni. Mauliņš netiecas pēc gleznieciski spilgtām ainām vai asiem sižeta pavērsieniem, bet cieši turas pie ikdienišķās dzīves. (Liekas, nav nejaušība, ka divu grāmatu nosaukumā likta pelēkā krāsa.) Sadzīves norises, stabilas ģimenes attiecības, cilvēka stiprums šauros eksistences apstākļos, kur gaišās puses nav tik viegli ieraugāmas, - tā ir Mauliņa joma pirmajā romānā Kājāmgājējs (1974), kas piesaista lasītāju uzmanību, vienlaikus izraisot nepatiku toreizējos «vadošajos biedros». Jo Mauliņš ir nācis ar savu vērtību sistēmu, kurā liela loma ir cilvēku savstarpējām attiecībām, ne t.s. ražošanas problemātikai vai kādreiz populārajai cīņai par gaišo nākotni.

Mauliņa romānos biedrojas prozas rakstnieks ar publicistu, ar ieinteresēta zinātnieka tipu. Pats būdams kuplas saimes galva, viņš savulaik daudz rakstījis par ģimenes problēmām, bērnu audzināšanu, par demogrāfijas jautājumiem. Racionālās un pilsoniskās domāšanas sakņojums jūtams romānos Spriegums (1973-1974) un Ragana (1981).

Pētnieka zinātniskā urdoņa atklājas arī Mauliņa vēsturiskajos romānos Pēdas (1980) un Tālava (1990). Romāns Pēdas piedzīvojis ekranizējumu filmā Vilkatis Toms. Daži prozas darbi adresēti jaunatnei.

Jānis Mauliņš bija stipra rakstura un netrafaretas domāšanas cilvēks. Bet viņš nebaidījās atstāt naivuļa vai pat vientiesīša iespaidu, jo tas likās saistoši: varēja uzzināt ko jaunu, varēja arī polemizēt.

«Tā literatūra, kas nesakņojas dzīves īstenībā, izputina literatūru,» - tāda bija Jāņa Mauliņa atziņa. Šā vadmotīva ievērošana sagādājusi rakstniekam paliekošu vietu latviešu literatūrā.

Jānis Čākurs, Latvijas Rakstnieku savienība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


Izvadīšana otrdien, 7.jūlijā, plkst.13 no Dzērbenes baznīcas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?