Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Labākie ārsti saņem balvas

«Esmu studente, un, ieraugot žurnālā akciju Meklējam labu ģimenes ārstu!, uzreiz sapratu, ka arī man jāuzraksta vēstule, lai visai Latvijai vēlreiz apliecinātu - mums ir nesavtīgi, pašaizliedzīgi, optimistiski un sirds gudri ārsti!» Tā vai līdzīgi sākas gandrīz 150 vēstules, kuras no pagājušā gada oktobra līdz 24.

decembrim tika sūtītas akcijas organizētājiem - izdevniecībai Dienas žurnāli un žurnālam Veselība, sadarbojoties ar laikrakstu Diena, Latvijas Ārstu biedrību un Veselības centru 4, Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju. Akcijas mērķis bija noskaidrot labākos ģimenes ārstus, kā arī apzināt problēmas, kas traucē mediķiem strādāt vēl labāk. Ģimenes ārsti, par kuriem lasītāji bija atrakstījuši vēstules, akcijas rīkotāji un atbalstītāji nedēļas nogalē tikās mediķu alma mater - Rīgas Stradiņa universitātes - Aulā noslēguma pasākumā, lai suminātu akcijas uzvarētājus un pateiktos visiem pārējiem ģimenes ārstiem.

Lai gan ģimenes ārsts ir mūsu veselības aprūpes pamats, dzīvē tomēr ne vienmēr viņš ir tik pieejams. Ja pajautātu, cik cilvēku kritiskās situācijās uzdrošinās tieši zvanīt savam ģimenes ārstam un cik daudzi vispār zina viņa mobilā telefona numuru, aina nebūtu iepriecinoša. Turklāt akcija sakrita ar laiku, kad notika saķeršanās starp Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju (LĢĀA) un Veselības ministriju par plānotajiem Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, kas regulē arī ģimenes ārstu darbu un tā kvalitātes kritērijus. Tomēr, par spīti hroniskajai mediķu pārslodzei un nepietiekamajam finansējumam, Latvijā ir daudz labu, pašaizliedzīgu un augsti profesionālu ģimenes ārstu, par ko liecināja cilvēku vēstules.

Akcijas noslēgumā katram mediķim, par kuru kāds pacients bija uzrakstījis, tika pasniegta nozīmīte Labs ģimenes ārsts. Tāds mazs nieciņš... Bet, kā sacīja izdevniecības Dienas žurnāli direktore un galvenā redaktore Inga Gorbunova, «tas ir apliecinājums tam, ka jūs no vairāk nekā 1300 Latvijā praktizējošiem ģimenes ārstiem esat atzīts par vislabāko un kādam cilvēkam jūs esat ļoti, ļoti svarīgs».

Gandrīz 150 lasītāju stāstus par saviem labajiem ģimenes ārstiem vērtēja žūrija un gan pēc profesionāliem, gan emocionāliem kritērijiem izvirzīja laureātus sešās nominācijās. Titulu Profesionāls ģimenes ārsts, kuru noteica LĢĀA, ieguva daktere Līga Zīvere-Pile no Rīgas. Kā teica LĢĀA prezidents Pauls Princis, ārsts nevar būt labs profesionālis, ja viņš nemitīgi neatjauno zināšanas, tāpēc balva - atbalsta maksājums kāda starptautiska ģimenes ārstu kongresa apmeklējumam.

Nominācijā Profesionāls lauku ģimenes ārsts, kuru izvirzīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, balvu saņēma daktere Anita Seļezņeva no Ikšķiles. Viņu kolēģi raksturoja kā skolotāju ar lielo burtu, jo daktere ne tikai gādā par pacientiem, bet nodod savas prasmes topošajiem kolēģiem rezidentiem. «Kad mācām jaunos ģimenes ārstus, ļoti būtiski ir viņus nenobiedēt, parādīt, ka mūsu profesijā ir daudz kā pozitīva, un to daktere Anita Seļezņova spējusi izdarīt,» teica Gunta Tīcmane, LĢĀA valdes locekle. Balvā - iespēja piedalīties Pasaules Ģimenes ārstu asociācijas konferencē, kas notiks jūnijā Prāgā.

Nominācijā Mans mīļais ģimenes ārsts balvas - Mākslas akadēmijas maģistrantes Baibas Apsītes gleznas - saņēma trīs dakteri: Inna Perna un Barba Tuzika no Rīgas un Aivars Freibergs no Lēdurgas. Viņiem visiem piemīt kas kopīgs - īstam ārstam jābūt ne vien labam profesionālim, bet arī labam cilvēkam. Jo diezin vai slikts cilvēks sēdētu pacientes mājās ar viņas bērnu, kuram ir augsta temperatūra, klēpī, lai mamma varētu aizskriet uz aptieku nopirkt medikamentus. Vai arī - apjukušo pacienti, kas tikko uzzinājusi savu diagnozi - vēzis, ģimenes ārsts pats ar savu mašīnu ved uz Onkoloģijas centru, abi sēž rindās, lai ātrāk veiktu izmeklējumus un uzsāktu ārstēšanu. Šādās reizēs cilvēkiem no aizkustinājuma acīs parādās asaras par to vien, ka ārsts dara vairāk, nekā viņam uzliek Veselības ministrijas noteikumi un regulējumi.

Bet sestā balva bija ārsta Rūdolfa Skaidrā vārdā nosauktā prēmija. To 1991. gadā nodibināja Raunā dzimušais ASV ārsts Ansis Muižnieks, lai veicinātu jaunu latviešu ārstu darbu Latvijas laukos. Tie toreiz bija 500 ASV dolāri, kurus pirmais saņēma Zaubes ārsts Māris Rēvalds, kas ne tikai bija daudz darījis savas ambulances, bet arī visas Zaubes attīstībā. Piemēram, uzlika baznīcai jumtu. Tagad, pēc 12 gadiem, Latvijas Ārstu biedrība un Veselības centrs 4 atjauno Rūdolfa Skaidrā prēmiju - 1000 latus, un tos ieguva 28 gadus vecā ģimenes ārste Olga Golube Dagdā. Cilvēks, kuram piemīt enerģija, labas organizatoriskas spējas un gaume. Daktere, strādājot tikai nepilnus divus gadus, iekārtojusi fantastisku praksi (moderns aprīkojums, uz sienām puķainas tapetes...), receptes un nosūtījumus pie speciālistiem izsniedz elektroniski, bet pacientu acīs plusiņus nopelnījusi ar to, ka labprāt dodas mājas vizītēs. Viss, kas paveikts, tiešām paveikts lieliski un parāda to, kādas iespējas ir tad, kad cilvēks grib.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko par saviem ģimenes ārstiem raksta pacienti

Ar vislielāko aizkustinājumu un pateicību atceros gadījumu, kad saņēmu ar dakteres roku rakstītu vēstuli ar uzaicinājumu turpināt ārstēšanos, ko biju pārtraukusi. Nokaunējusies devos pie ārstes... Par ārsti Guntu Kaugari
Lieliska dakterīte - kā darbīga bitīte, kas ies un palīdzēs gan ar savām siltajām, maigajām rokām, gan ar padomu.
Par ārsti Ilonu Radziņu
Man šķita, ka daktere Seržante obligāti jāpaaugstina par ģenerāli! Viņa taču izplāno uzbrukuma operācijas manām kaitēm un organizē cīņu pat vairākās frontēs vienlaikus!
Par ārsti Elzu Seržanti
Sievišķības, elegances un lietišķuma simbols. Doma, ka jāiet pie ģimenes ārstes, rosina celties, darboties un atkal tikt uz strīpas. Par ārsti Anitu Dunduri
Viņam ir fantastiska humora izjūta, kas, manuprāt, ārstam ir ļoti nepieciešama, sastopoties ar apbēdinātiem pacientiem.
Par ārstu Edgaru Tirānu
Es dakterīti pie sevis dēvēju par savu vārdotāju, palīdz pat viņas sacītais.
Par ārsti Ilzi Ozolu
Reiz daktere ieradās mājas vizītē ar ieģipsētu kāju un kruķiem - ejot pāri ielai uz poliklīniku, viņai esot uzbraukusi cita ārsta vadīta mašīna, kurš steidzās uz darbu Gaiļezerā. Likteņa ironija! Par ārsti Vitu Rubeni
Viņa ir ne tikai mana ģimenes ārste, bet arī viskolosālākā mamma pasaulē.
Par ārsti Initu Žunnu
Ja neko nesaprotu no muguras skriemeļiem, viņš izvelk lielu plakātu un man visu kā skolā paskaidro.
Par ārstu Konstantīnu Kreišmani
Cik patīkami, kad kāds cits atgādina, ka pienācis laiks kārtējai vakcinācijai! Sajūta, ka par tevi rūpējas, ir labākais, ko ģimenes ārsts var sniegt saviem pacientiem.
Par ārsti Āriju Bušmani

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?