Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lāčplēsis citādā skatījumā

Divdesmit vienu gadu vecā vjetnamiešu mākslinieka Kao Vieta Ngujena zīmētais komikss Lāčplēša dzimšana no šīs nedēļas nopērkams Latvijas grāmatnīcās, un šis darbs ir mākslinieka dāvana Latvijai - zemei, kas nu kļuvusi par viņa otro dzimteni.

Latvijā Kao Viets dzīvo kopš 2003.gada, kad šeit ieradās kopā ar savu tēvu, divām pusmāsām un pusbrāļiem. Pa šo laiku puisis apbrīnojami labi iemācījies latviešu valodu un nemaz neslēpj, ka tas noticis arī Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis dēļ. «Valodu gan mācījos arī pats, lai gan sākumā man neklājās viegli, jo latviešu valoda ir ļoti grūta,» viņš smaidot atzīst. Par savām skolas gaitām puisis stāsta, ka vienu gadu mācījies Ogres ģimnāzijā, arī Ogres 1.vidusskolā, bet pēc tam iestājies Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, ko mīļi dēvē par Rozīšiem. Mācoties šīs skolas otrajā kursā, viņam radusies ideja uzzīmēt komiksu pēc Lāčplēša motīviem, un tas arī bijis viņa diplomdarbs, kas pavisam nesen novērtēts ar atzīmi «teicami».

Izlasītais eposs puisim licies interesants un neparasts, radusies ideja pamēģināt uzzīmēt komiksu. Starp citu, viņam mājās joprojām ir vēsturiskais eposa izdevums koka vākos, kas šad tad tiekot pārlasīts. Sākumā daudz kas no lasītā šķitis nesaprotams, taču pamazām Kao Viets iejuties eposa varoņa piedzīvotajā. Iedvesmu darbam viņš smēlies, arī apmeklējot Andreja Pumpura memoriālo muzeju, noskatoties Zigmara Liepiņa rokoperas Lāčplēsis ierakstu DVD un paviesojoties mākslinieka Agra Liepiņa uzceltajā Lielvārdes koka senlatviešu pilī. Starp citu, tieši Agris Liepiņš bijis viens no viņa konsultantiem un arī bargākajiem kritiķiem.

Kao Viets neslēpj, ka drusku pamainījis eposa sižetu - tā, lai būtu interesantāk skatīties grāmatu. Uz jautājumu, kas tieši mainīts, viņš atsmej - tas jāsaprot pašiem, jo sarunā grūti izstāstīt. «Taču pamats paliek!» puisis mierina un atklāj - sākumā viņa grāmatas oriģinālais nosaukums bijis Lāčplēša hronika, taču izdevējiem šķitis, ka tas bērniem būs par nopietnu, tādēļ nolemts palikt pie nosaukuma Lāčplēša dzimšana. Arī tas labi atbilstot grāmatā attēlotajiem notikumiem - stāstam par Lāčplēša piedzimšanu un bērnības gadiem. Taču pie paveiktā Kao Viets nedomā apstāties, jo pamazām top zīmējumi komiksam par Lāčplēša nākamajiem piedzīvojumiem. «Domāju, ka otrā grāmata būs nopietnāka, tādēļ arī darbs būs ilgāks. Taču ceru līdz nākamajai vasarai visu paveikt!» viņš sola.

Cik ilgi top viens zīmējums, Kao Viets īsti nevarot pateikt - tas atkarīgs no iedvesmas un tehnikas, kādā darbs tiek darināts. Līdz šim zīmējumi tapuši jauktajā tehnikā, izmantojot akvareļkrāsas, krāsainos zīmuļus, flomāsterus, tušu un parasto zīmuli; nu esot doma tehniku nedaudz mainīt. Mākslinieks šajā darbā likšot lietā arī zināšanas, kas iegūtas Beļģijā apmeklētajos komiksu zīmēšanas kursos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Grāmata/komikss

Kao Vieta Ngujens. Komikss Lāčplēša dzimšana.

Izdevis apgāds Zvaigzne ABC, nopērkams grāmatnīcās visā Latvijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?