Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nacionālais teātris beidzot «padevies»

Žigulīšu un moskviču jūra stāvvietā. Druvienas estrādē nav, kur adatai nokrist. Cilvēki sēž ne vien uz soliem, bet izkārtojušies arī uz deķīšiem. Jāņu vainagiem izpušķotas kolhoza govis ar numuriem uz sāniem. Daudzi to atceras kā vienu no sava laika kultūras svētceļojumiem, kas sagādāja daudz prieka un kopības gara.

Šogad aprit 30 gadu, kopš 1986. gadā vēsturiskajā Silmaču māju kompleksā Druvienā notika pirmais Nacionālā teātra brīvdabas uzvedums Rūdolfa Blaumaņa Skroderdienas Silmačos. Par godu tam 23. jūnijā Druvienas Silmaču estrādē atkal notiks Latvijas Nacionālā teātra izrāde Skroderdienas Silmačos. Pēc tam - līgošana pie milzīgiem ugunskuriem līdz rīta gaismai kopā ar grupām Auļi, Elektrofolk un vietējiem kolektīviem. Līdz ar to izrāžu sērija pašu mājās beigsies vienu dienu ātrāk, 21. jūnijā, jo izrādes tehniskais pārvešanas un uzstādīšanas process ir sarežģīts. «Uz Druvienu brauks pilnīgi viss ansamblis,» stāsta teātra direktors Ojārs Rubenis. «Gulbenes novads mūs trīs gadus no vietas tik uzstājīgi, mīļi un arī pašaizliedzīgi, kopjot un slavējot savu novadu, aicināja atgriezties Druvienā, ka mēs «padevāmies»,» Ojārs Rubenis atceras, ka, filmējot raidījumam Labvakar! Druvienā, cilvēku noskaņojumā un pacēlumā sajutis atmodas priekšnojautas. 1989. gadā pēc izrādes uzstājās Čikāgas piecīši.

«1985. gadā noorganizējām lēto komjauniešu talku ar Antru Liedskalniņu priekšgalā. Iztīrījām gravu un upīti pie mājām. Pēc tam bija vēl divas lielas talkas, kurās piedalījās vairāk nekā 1000 skolēnu no Rīgas, Auces un Jaunpils skolām. Pēc Gunāra Zemgala metiem tika radītas dekorācijas. Tika ierīkotas 7000 sēdvietas,» atceras aculiecinieki.

Atjaunotā Druvienas Silmaču tradīcija būs arī piemiņa tā laika teātra direktora vietniekam Zigfrīdam Kalniņam un režisoram Alfrēdam Jaunušanam. Viņa Druvienā izrādītajā iestudējumā spēlēja Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs, Rolands Zagorskis, Velta Līne, Lidija Freimane, Elza Radziņa, Uldis Dumpis, Lāsma Kugrēna, Valdis Lūriņš, Iveta Brauna, Maiga Sika, Dina Kvelde, Inta Tirole, Uldis Norenbergs, Voldemārs Šoriņš, Jānis Skanis u. c. Līdz 1991. gadam Druvienā teātris nospēlēja 10 izrādes, un tās noskatījās vairāk nekā 100 000 skatītāju.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis cer, ka līgotājiem atbraukt uz Druvienu nebūs par tālu kā dažam labam aicinātajam ministram. Viņš ir pārliecināts, ka Skroderdienas Silmačos jau tā spēcīgo Gulbenes novada latvisko garu nostiprinās vēl vairāk un radīs interesi par Druvienu. Bažīgu priekšsēdētāju dara tikai tas, vai govis un zirgi nebaidīsies no cilvēkiem un otrādi. Estrādi iecerēts paplašināt līdz 8000 vietām.

Tagadējo Skroderdienu režisore Indra Roga ir priecīga, ka būs daudz plašākas iespējas «laistīties, vārtīties pa grāvjiem, taisīt ēverģēlības, dedzināt uguni». Režisore sola, ka viņas Silmačos būs gan daži jauni tēli, gan ziedēs papardes, gan līs lietus. «Būs smeldzīgi, liriski, mistiski, sirdij, priekam. Būs ko izdzīvoties.»

Tagadējais Dūdars, gulbenietis Uldis Anže, atceras, ka ar vecākiem savu deķīti estrādē jau izklājuši priekšpusdienā, kad cilvēku vēl bijis maz. Viņš gan izrādes smeldzīgi romantisko stīgu diez kā neatceras, jo pamatā «dreifējis gar bufetes cukurūdeni» un gaidījis tikai trīs momentus - veceņu kautiņu, jauniešu deju un krāsns sprāgšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?