Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pašvaldībai ir jārunā latviski

Rīgas domei (RD) sociālajos portālos Facebook un Twitter atrodami gan konti, kuros saziņa notiek latviešu valodā, gan konti, kuros informācija tiek nodota krieviski. Valsts valodas centrs (VVC), atsaucoties uz kādu sūdzību, izvērtējis situāciju un saskatījis tajā darbības, kas neatbilst likuma prasībām, proti, pašvaldībai ir jākomunicē valsts valodā. RD priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa) uzskata, ka viņa vadītā institūcija neko nav pārkāpusi, tāpēc lēmumu pārsūdzēs tiesā.

«Mūsu pozīcija paliks nemainīga. RD neplāno mainīt esošo praksi. Turpināsim komunicēt dažādās valodās. Valodas likums nekādā veidā neregulē pašvaldības saziņu ar iedzīvotājiem sociālajos tīklos. Šis lēmums ir prettiesisks un tiks apstrīdēts tiesā,» savu neapmierinātību Dienai pauž pilsētas mērs. Viņam arī esot radušās šaubas par konkrētā lēmuma motīviem: «VVC ar mani nav sazinājies, par to, ka man piemērots sods, es uzzināju no medijiem, tas, manuprāt, liecina, ka tā ir politiski motivēta rīcība no šīs iestādes.»

Mazliet citādi gan situāciju redz VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis, kurš atklāj, ka N. Ušakovam iepriekš tika sastādīts un nosūtīts administratīvā pārkāpuma protokols. Pēc tā saņemšanas priekšsēdim bija jāierodas sniegt paskaidrojumus, taču viņš aicinājumu esot ignorējis. «Domes priekšsēdētājs neuzskatīja par vajadzīgu ierasties uz lietas izskatīšanu, un attiecīgi tika pieņemts lēmums bez viņa klātbūtnes,» paskaidro V. Razumovskis. Viņa rīcībā nav ziņu par to, kā tas nākas, ka mērs par sodu uzzināja no žurnālistiem, - dienests pats informāciju medijiem neizplatīja, vien atbildēja uz jautājumiem. VVC gan pieļauj, ka lēmums papīra formā vēl varētu nebūt sasniedzis adresātu.

N. Ušakovs atklāj, ka krieviski rakstošajos sociālo portālu kontos vienkārši tiek dublēta tā pati informācija, ko ievieto latviešu valodā, tāpēc nerodas papildu izmaksas vai vajadzība pēc vairākām darbarokām. «Ja mums jāsniedz informācija, ka tiek remontētas ielas un gaidāmi sastrēgumi, lai cilvēki laicīgāk varētu plānot savus maršrutus un tiktu minimizēti sastrēgumi, mēs visi esam ieinteresēti, lai par to uzzina pēc iespējas lielāks cilvēku skaits. Šajā situācijā latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda nekādā veidā netiek apdraudēta,» uzsver mērs. Attiecīgi arī uz iedzīvotāju ienākošajiem jautājumiem katrā lapā tiek atbildēts savā valodā.

V. Razumovskis atsakās komentēt konkrēto izteikumu, taču norāda, ka tā nav vēršanās pret N. Ušakovu personīgi: «Likums nosaka šādu kārtību. Tad ir jāmaina likums, nevis spītīgi jāsaka, ka VVC pieņem prettiesiskus lēmumus. VVC ir institūcija, kas seko, lai tiktu ievērots likums. Pamanot šādas neatbilstības, sākotnēji veidojam dialogu, kas šoreiz neizveidojās, un tad tiek rasti juridiski risinājumi saukt konkrētu personu pie atbildības.» Vainīga ir pašvaldība, taču pēc likuma jāsoda atbildīgā persona, kas šai gadījumā ir domes vadītājs.

VVC nevar izpaust soda apmēru, taču pēc normatīvajiem aktiem sods par šādu pārkāpumu ir no 35 līdz 140 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?