Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Pieminekļu horeogrāfija

Videomāksliniece Liane Langa strādā ar pagātnes monumentiem. Piemēram, Budapeštā viņa rosījās padomju pieminekļu «kapsētā». Rīgas galerijas Supernova kuratores Zane Onckule un Līva Kupča piedāvāja viņai ko līdzīgu darīt Rīgā. Šā piedāvājuma rezultātu var apskatīt izstādē Hipnotiskais monuments. «Viņas atsūtīja bildes un rakstus, un, kad sāku strādāt, man bija savs priekšstats par Rīgas īpatnējo politiku šai ziņā un par šo monumentu nozīmi,» stāsta vācu izcelsmes angļu māksliniece.

Vai viņu interesē vēsture? «Vēsture manos darbos ienāk automātiski, jo objektiem ir vēsturiska un politiska dzīve, pat ja tā mani ne vienmēr interesē. Esmu arī fotografējusi objektus, kas ir tik veci, ka to politiskā un sociālā jēga ir nolobījusies. Es mēģinu iztēloties, ko mēs ar tiem darītu, ja mēs tos izraktu tūkstošiem gadu vēlāk.» L. Langas darbi visbiežāk ir skulpturālas instalācijas, ko viņa animē ar fotogrāfiju un video palīdzību.

«Rīgā šie objekti ir daudz dzīvāki nekā Budapeštā, kur tie bija izņemti no konteksta,» saka māksliniece. «Rīgā es filmēju Brīvības pieminekli un Uzvaras pieminekli 9. maijā. Man bija jāpielāgojas neierastai darba situācijai, jo nebija īsti ļauts iejaukties pieminekļu apkārtnē. Mums neteica, ka mēs nedrīkstam to darīt, mums sacīja - mēs to nerekomendējam. Ir teritorijas ap pieminekli, kur tu drīksti staigāt - svētās vietas, un ir vietas, kur tu nedrīksti staigāt - lieguma zonas.» 9. maijs Liani iedvesmoja izstrādāt ideju par pieminekļa horeogrāfiju, un tādējādi Rīgā viņa pirmo reizi arī strādāja ar dejotājiem.

Liane bieži izmanto vietas, kuras ir mākslīgi saglabātas, lai pastāstītu kaut ko autentisku par vēsturi, piemēram, ievērojamu cilvēku dzīvokļus. «Tajos ir jābūt sajūtai, ka tēja vēl ir karsta, ka cilvēks tikko izgājis ārā. Trakākie ir tie, kur ieliek stūrī vaska figūru,» L. Langa smejot stāsta. «Pagātne, kas spējusi izdzīvot tagadnē, - tāda iespēja vienmēr ir niecīga. Es teiktu, ka gandrīz katrs priekšmets ir atgādinājums, ka mēs esam ļoti pārejoši.» Šā iemesla dēļ viņa negrib taisīt lietas, kas viņu pārdzīvo, tikai video un fotogrāfijas.

«Es necenšos būt konkrētās vietas, šajā gadījumā Rīgas eksperte, es vācu detaļas, apzinoties, ka esmu neinformēta svešiniece, un ceru panākt humoristisku perspektīvu,» norāda L. Langa. «Es nezinu visu un dažkārt riskēju salikt kopā pretrunīgas lietas, kas var radīt konceptuālas problēmas.» Vai viņa ieliek savos darbos konkrētu filozofisku jēgu? «Es, protams, universitātē lasīju dažādas teorijas, taču neko neatceros un nemēģinu būt filozofiska. Reizēm es lasu Hannu Ārendtu, man patīk fakts, ka viņa pastāvīgi kādu sadusmo,» uzsver māksliniece. «Viņa konfrontē katru jaunu situāciju un to pa jaunam izvērtē. Tāds piegājiens man ir tuvs. Es cenšos katru priekšmetu vērtēt no jauna.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Māksla

Liane Langa Hipnotiskais monuments
Galerijā Supernova (Krāmu iela 3) līdz 30.VI

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?