Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Plaša profila palīgs deputātam

Tas laiks, kad Saeimas deputātu palīgi pārnēsāja mapītes, ir pagājis, jo daudzus dokumentus tagad var ātri atrast internetā. Iespējams, pagājis arī laiks, kad par deputātu palīgiem noformēja partiju reģionālo biroju vadītājus, kuri Rīgā ieradās tikvien kā uz biroju vadītāju sanāksmēm, bet daži politiķi agrāk nemaz lāgā nezināja, kas ir viņu palīgi, lai gan tieši pēc tautas kalpu ieteikuma Saeimas kanceleja šos cilvēkus pieņem darbā.

Tā kā parlamentāriešiem laukos patiešām ir vajadzīgs palīgs, viņiem ir dota iespēja vienu palīga algu - 536 latus - dalīt uz diviem cilvēkiem, un liela daļa šo iespēju arī izmanto.

«Vai jūs pazīstat šo cilvēku?» ar šādu jautājumu Diena vērsās pie vairākiem desmitiem Saeimas deputātu, nosaucot viņu palīgu vārdu un uzvārdu. Lielākā daļa pārbaudījumu izturēja, taču viens no Vienotības deputātiem, kurš nespēja atbildēt uz jautājumu, to tik ļoti pārdzīvoja, ka neskaitāmas reizes atvainojās un atzina, ka vispirms gribot saprast, kādi varētu būt palīga pienākumi, un tad izvēlēties cilvēku. Pagaidām viņa palīdze, kurai politiķis zināja tikai vārdu, ir viena no frakcijas darbiniecēm. Kad Diena nosauca Kārlim Seržantam (ZZS) viņa palīga vārdu, deputāts, brīdi padomājis, atbildēja: «Es zinu vienu arhitektu ar šādu uzvārdu.» Pēc tam politiķis, skaidrojot savu nezināšanu, teica: «Tā kā man nebija neviena radinieka, kam piedāvāt šo darbu, lūdzu frakcijai palīdzēt atrast cilvēku.»

Radinieki - kolēģiem

Jau iepriekšējā Saeimā bija cerība, ka aizmirstībā aizies arī laiks, kad par palīgiem deputāti pieņem savus radiniekus, kas ir liegts. Tos, kuri šo ierobežojumu neievēroja, KNAB rosināja sodīt. Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) par noteikto sodu ir vērsies administratīvajā tiesā. Visvaldis Lācis (VL-TB/LNNK) joprojām uzskata, ka viņa meita Dace Kriškāne varētu būt viņa labākā palīdze. Ņemot vērā deputāta cienījamo vecumu, meita arī sniedzot praktisku palīdzību, ko svešam cilvēkam nelūgtu. Deputāts ir apbruņojies ar informāciju par citu valstu praksi un uzsver, ka 19 valstīs radiniekus var aicināt par palīgiem.

Saeimas priekšsēde Solvita Āboltiņa (Vienotība) gan uzsver, ka katrā valstī ir savi likumi, kuri jāievēro. Taču Latvija ir tik maza, ka no radniecības saitēm izvairīties grūti. Saeimas priekšsēdes biroju vada deputāta Jāņa Reira sieva Gunda Reire, palīgs ir deputāta Andra Buiķa dēls Emīls Buiķis. S. Āboltiņa, kuras politiskais padomnieks ir partijā ietekmīgais Edgars Jaunups, gan norāda, ka vispirms Jaunajā laikā iestājās A. Buiķa bērni un tikai tad viņš pats; palīga statuss esot labākais veids, kā jaunos cilvēkus iesaistīt politiskajā procesā.

Vairāki tautas kalpi ir izvēlējušies iespēju, kas nav liegta, un sūtījuši radiniekus darbā pie kolēģiem. Elita Brigmane, kura ikdienā tāpat kā V. Lāča meita redzama Saeimā, ir Staņislava Šķestera (ZZS) palīdze; Dz. Rasnača sieva Antra Krastiņa palīdz Inesei Laizānei, bet viņas brālis Aigars Laizāns - Dz. Rasnačam. I. Laizāne atzina, ka labprātāk pati būtu strādājusi kopā ar brāli, kurš ir Lauksaimniecības Universitātes pasniedzējs, taču Antra arī esot laba palīdze kā žurnāliste, tomēr, lai prāts būtu mierīgs, viņa šo situāciju aicināšot izvērtēt Revīzijas komisijai. Palīgu sarakstā ir vēl pāris pazīstamu uzvārdu, piemēram, Edvardam Smiltēnam (Vienotība) palīdz Dita Pabrika.

Arī Jānim Ādamsonam (SC), kurš vēl nevarēja izvēlēties palīgu, šķiet, ka viņa dzīvesbiedre, kura strādājusi Saeimā, būtu vislabākā kandidatūra, taču liegumu politiķis ievērošot. Vairāku deputātu sadarbība ar palīgiem sākusies jau iepriekšējā Saeimā, kā Dzintaram Zaķim (Vienotība) ar Ditu Kļaviņu-Lauberti. Elīna Bīviņa, kuras sabiedrisko attiecību speciālistes padomus izmanto arī ekonomikas ministrs Artis Kampars, sadarbību ar Intu Dālderi sāka tad, kad viņš bija kultūras ministrs.

Palīgi - institūtam

Apvienības Par labu Latviju! deputāti gan neiekrita uz jautājumu, vai jūs šo cilvēku pazīstat. Ainārs Šlesers zināja, kas ir Guntis Gūtmanis, un Imants Jānis Bekešs pazina Ivetu Ciganovu, neslēpjot sajūsmu, cik liels atspaids viņam parlamentā esot palīdze, reģionā deputātam izlīdz Sabīne Šņepsta, kuras vecāki kādreiz bija politiķi. Edgars Zalāns uz jautājumu, vai pazīstat Pēteri Kalniņu, atbildēja nekonkrētāk: «Viņš mūsu frakcijā strādā.» Taču daļai PLL palīgu darbība šajā statusā uz pusslodzi ir cieši saistīta ar darbu gada sākumā dibinātajā Ilgtspējīgas sabiedrības institūtā, kurā tiek veikti pētījumi par lēmumu ietekmi uz valsts attīstību ilgtermiņā.

Deputāta palīga apliecība dod iespēju piedalīties Saeimas komisiju sēdēs - PLL palīgi to izmanto ļoti intensīvi, kā arī doties uz ministrijām un izprasīt deputātu vajadzībām nepieciešamo informāciju. Šīs iespējas varētu būt ļoti noderīgas, strādājot arī institūtā. Palīgi var novietot mašīnu pie Saeimas un brīvi tajā ienākt. «Kad es ap deviņiem ierodos, mašīnām vairs nav brīvu vietu,» oponē Sergejs Seņkāns, apstiprinot, ka vairāki viņa kolēģi, kā G. Gūtmanis, Dace Kārkliņa un, iespējams, vēl kāds, būs nodarbināti arī institūtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Deputāta palīgs

Katram deputātam var būt ne vairāk kā divi palīgi, kas tiek atalgoti no valsts budžeta; divu palīgu atalgojuma summa nedrīkst pārsniegt 536 latus, kas paredzēti viena palīga algošanai.

Deputāta palīga uzdevums ir kārtot visus ar deputāta darbību saistītos organizatoriskos, tehniskos, konsultatīvos un citus jautājumus.

Deputāta palīgam deputāta uzdevumā ir tiesības būt klāt Saeimas komisiju atklātajās sēdēs.

Saeimas kanceleja deputāta palīgam izsniedz vienota parauga apliecību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?