Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 10. jūnijs
Malva, Anatols, Anatolijs

Rudens puķe krizantēma

Daudzkrāsainas un daudzveidīgas, ar sīkiem ziediem, ziedkopām kā mazas zvaigznītes, kā skaraini pušķīši vai lielas, kuplas bumbas, koši sarkanas, bordo, dzeltenas, sniegbaltas, krēmkrāsas, rozā, violetas un pat iezaļganas - tādas ir vienas no pēdējām rudens dārzos ziedošajām puķēm - krizantēmas. Tās uz slaidiem kātiem vai kuplos, apaļos krūmos priecē vēl septembrī un oktobrī, un pat novembra sākumā, ja apstākļi labvēlīgi un vieta piemērota, dāsni zied gan dārzos, gan puķpodos un siltumnīcās.

Zelta ziedi

Pēc garuma izšķir zemās krizantēmas (20-50 cm), vidēji augstās (50-100 cm) un augstās (virs 100 cm). Krizantēmas (Chrysanthemum) ir kurvjziežu dzimtas ģints augi - daudzgadīgi lakstaugi, kas tiek audzēti kā krāšņumaugi. To dabiskais izplatības areāls ir Āzijas un Eiropas ziemeļaustrumu mērenā josla un subtropi. Krizantēmu ģintī ir apvienotas aptuveni 150 sugu. Nosaukums «krizantēma» ir cēlies no grieķu valodas, kas burtiskā tulkojumā nozīme «zelta zieds» (chrysos - zelts, anthemos - zieds).

Krizantēmas ir tipisks īsās dienas augs. Latvijā vasarā dienas garums ir 16-17 stundu, toties ziemā tikai 6-7 stundas. Krizantēmām optimālais dienas garums ir 10-12 stundu. Ja diena ir īsāka vai garāka, augi pārstāj raisīt ziedpumpurus un veido tikai zaļus dzinumus. Krizantēmām labvēlīgākā augšanas temperatūra ir 15-20 grādu, tām patīk bagātīgi mēslota augsne un intensīva gaisma. Krizantēmas var pavairot ar spraudeņiem, un tās izaug no stādīšanas brīža līdz ziedēšanai aptuveni pusotra līdz triju mēnešu laikā.

Labprāt pārziemo

Krizantēma ir daudzgadīgs augs un pārziemot spēj arī puķpodā - patlaban teju jebkurā tirdziņā un ziedu veikalā nopērkamās - ja vien tām ir atbilstoši apstākļi. Krūmu krizantēma pēc noziedēšanas jāapgriež, jātur vēsā, sausā pagrabā vai verandā +5-8 °C. Lai neiekalst, tā minimāli šad tad jālaista. Martā, kad dienas kļūst garākas un gaismas ir vairāk, augu sāk papildus mēslot. Atkal ārā to nes pēc salnām - maijā, jūnijā -, bet pirms salnām - atkal telpās. Siltumā, telpās krizantēmas sāks atkal dzīt jaunos dzinumus, tām jāveido forma - galotnītes jāapgriež.

Krizantēmas vēlas vienmērīgu un mērenu mitrumu. Barības vielas ieteicams pievienot ik laistīšanas reizē, jo podā šaurībā, nelielā substrāta daudzumā augi prasa vairāk un jutīgi reaģē uz nepietiekamām devām.

Augus nedrīkst aprasināt, jo krizantēmas tad cieš no miltrasas. Tā ir sēnīšu izraisīta slimība, kas inficē augus, izplatoties ar sporām pa gaisu. Uz lapām parādās plankumi, vēlāk tās sāk dzeltēt, no apakšas pārvelkas ar tādu kā baltu plēvīti, galu galā sačokurojas un nobirst, cieš arī ziedkopas - pumpuri neatveras, brūnē, kalst. Krizantēmas ir jāuzmana arī no tīklērcēm, siltumnīcu baltblusiņām, laputīm, kā arī tripšiem.

Prasa rūpes un uzmanību

Ja piemetusies baltā rūsa, augi jāiznīcina sadedzinot - diemžēl! Tādēļ, izvēloties dēstus, rūpīgi jāizpēta to veselības stāvoklis.

Jāatceras, ka podiņos krizantēmas var augt kā ārā, tā telpās. Taču ārā tās jāsargā no salnām, kas ir zem 0 grādu temperatūras, savukārt istabā puķēm nepatiks karsts un sauss gaiss. Tās ātri novīst - pirmās novīst un nokrīt lapas. Jāsargās arī no pārliešanas. Kaut arī ir krizantēmu šķirnes, kas labi aug mūsu dārzos, podiņos augošās nebūs piemērotas stādīšanai dobē, jo tām patīk citi apstākļi, taču pārziemot gan spēs.

Jāatceras, ka podiņš jāgroza, jo ziedi izteikti tiecas pret gaismu. Ilgi negrozīta, puķe kļūs šķība, ziedēs tikai vienā krūma pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dārzos un terasēs

Latvijā populārākās un visvienkāršāk audzējamās podu krizantēmu šķirnes ir Elfie (bagātīgi zied ar baltiem ziediem), Sofie, Angela.

No vidējām Multifloras grupas šķirnēm pazīstamākās ir Ursula un Gigi.

Vēlās šķirnes ir, piemēram, Inez, Annabelle, Cheryl.

Arī mums Latvijā tik labi pazīstamās un vēlos rudens dārzos ziedošās Mārtiņrozes, izrādās, nāk no krizantēmu plašās saimes (Chrysanthemum ģints).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?