Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Skaistuma pavedināšana

«Mēs ļoti maz zinām par laikmetīgo mākslu Izraēlā,» saka mākslas zinātniece Inese Baranovska, kura sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību uz Rīgu atvedusi Izraēlas fotogrāfa Dāvida Adikas izstādi As in Water Face Reflects Face/Cik ūdens atspoguļo cilvēka īsto seju. Darbi tapuši 2013. gadā un ar lieliem panākumiem tika izstādīti vienā no vadošajām Izraēlas galerijām - Braverman Gallery.

Izstādes nosaukums aizgūts no Senās Derības tekstiem (Zālamana Pamācību grāmatas 27. nodaļas 19. pants), un frāzes turpinājums ir So a Man's Heart Reveals the Man / (…) tik viena sirds atspoguļo otru. Bībeliskais citāts un pati izstāde uztverami kā alegorija par cilvēces esības pamatvērtībām, par kopīgo un atšķirīgo Rietumu un Austrumu kultūrās.

Klusie varoņi

Kuratore vērš uzmanību, ka Venēcijas mākslas biennālēs Dāvids Adika ir «viens no saistošākajiem un pārsteidzošākajiem māksliniekiem», par viņa izstādēm interesējas prestižas pasaules mākslas galerijas. Izstāde piedāvā nepieredzētas Izraēlas kultūras šķautnes, kur senatne atbalsojas tagadnē un Austrumu un Rietumu pieredze savijas vienotā mezglā. D. Adikas bildēs nav asiņu, kara un pasaules preses foto balvai nominējamu ciešanu.

Perfekcionists, izslīpēts dimants - šādiem vārdiem I. Baranovska raksturo fotogrāfu, kura miniatūrajā, līdz detaļai nostrādātajā izstādē, kur nozīme ir pat fotogrāfiju rāmju saspēlei, nevar iebrāzties īsi pirms slēgšanas vai ar skeptisku attieksmi - kāda jēga gan fotografēt vienus un tos pašus traukus dažādās variācijās? D. Adikas klusie varoņi - seni vara trauki - ģimenes relikvijas pieprasa apceri un iedziļināšanos. «Es vēlos atklāt skaistuma klātbūtni, lietojot tā dēvētās pavedināšanas un notveršanas stratēģijas. Kā pretstats ideālam, platoniskam skaistumam, manos darbos tas mēdz atspoguļoties īpašos, reizēm pat negaidītos momentos. To veido mirkļa attiecības starp mani kā fotogrāfu, objektu un gaismu,» stāsta fotogrāfs.

D. Adika izvēlējies bezkaislīgi dokumentēt senu vara trauku komplektu no savu vecāku mājām, tipisku ikvienas ebreju ģimenes relikviju. «Šo tradicionālo trauku neskaitāmo variāciju klusās dabas izceļas ne tikai ar spožu un matētu virsmu refleksijām un elegantu gaismēnu spēli, tās ir arī mēmi liecinieki, kas sevī glabā vienas tautas vēsturi, sarežģītu un neprognozējamu kā vissmalkāko šaha partiju,» saka I. Baranovska.

Sieviete kažokā un printeris

Savukārt nelielajā istabiņā, kur varējām ierakstīt savus sirdspukstus Kristiāna Boltaņska izstādē, skatāma 2014. gada sākumā izpētes brauciena laikā Rīgā tapusī darbu sērija - My Soul is Like a Black Lake / Mana dvēsele ir kā tumšs ezers. D. Adika ir lakonisks mākslinieks. Fotogrāfiju ir maz, bet to izvēlē nav nejaušību. Tikai pēc viņam vien zināmas asociatīvas loģikas nelielajā ekspozīcijā mijas skati no Rīgas un Telavivas. Tie nav pastkaršu skati. Vienīgi interesanta fotogrāfam šķitusi kāda sieviete sintētiskā «leopardādas» kažokā, gan printeris un līdakaste birojā, gan Strēlnieku piemineklis.

Izstāde

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: As in Water Face Reflects Face/Cik ūdens atspoguļo cilvēka īsto seju. Līdz 5. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1, 2. stāvā).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: LOK prezidenta amata kandidātu diskusija

Otrdien, 28. maijā, notika žurnāla Sporta Avīze rīkotā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatu kandidātu tiešraides diskusija, kuru vadīja sporta žurnālists Normunds Melderis.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?