Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Sociāldemokrātu vecā gvarde notur varu

Vēl grūti pateikt, vai būtu labāk, bet noteikti būtu citādi. Taču LSDSP bijušajam līderim Jānim Dinevičam izdevās panākt, ka pat pēc graujošas sakāves Saeimas vēlēšanās vara partijā paliek vecās gvardes rokās. Priekšsēža vēlēšanās sestdien uzvarēja J. Dineviča atbalstītais Aivars Timofejevs, par kuru nobalsoja 93 delegāti, par otru kandidātu Ansi Dobeli - 55 delegāti.

Zaudētāji partiju nepametīs, bet apsver iespēju apvienot sociāldemokrātiski domājošus cilvēkus citos forumos, dibinot nevalstisko organizāciju vai izmantojot _Brīvības un solidaritātes fondu_, kurā viņi jau darbojas. Jaunais partijas līderis A. Timofejevs, kurš LSDSP ir nepilnu gadu, vēl nepateica, ko plāno darīt, lai apvienotu visas grupas un pārtrauktu to savstarpējos cīniņus.

Iespējams, sava taisnība bija Jānim Karavaičikam, kurš debatēs atzina, ka partija šim kongresam nav sagatavojusies, jo tai nav spilgta līdera, kurš varētu nomainīt J. Dineviču. Līdzīgs uzskats bija arī Uldim Vanagam, pēc kura domām, LSDSP vadītāja amatam bija jāatrod cilvēks, kuram uzticētos visi LSDSP biedri, lai neturpinātos cīņas partijas iekšienē. «Mēs esam kā slimas lapsas būrī, kas valstās no viena sāna uz otru un nevar atrast savu vietu, bet tiesības runāt ar tautu esam atdevuši labējām partijām,» sacīja U. Vanags. Kongresa debates bija spraigas, un tajās tiešām tika runāts par partijas likteni, kas citu politisko spēku kopsapulcēs notiek retāk.

Delegāti atklāti stāstīja arī par kļūdām vēlēšanu kampaņā. To, ka agresīvā un izaicinošā reklāmas kampaņa bija kļūda, atzina arī J. Dinevičs. Tā ir piesaistījusi mediju uzmanību, bet ne vēlētāju interesi balsot. Pirms vēlēšanām arī fiksēts, ka atsevišķi apvienības Atbildība biedri Kurzemē aģitējuši balsot par VL!-TB/LNNK, nevis sociāldemokrātiem. Par kļūdu tiek uzskatīta arī iekļaušanās apvienībā Atbildība, taču kongresā netika lemts par izstāšanos no tās, kā tika ierosināts. J. Dinevičs apgalvoja, ka tie, kas vēlas izstāties no Atbildības, par to aģitē, lai varētu iestāties Vienotībā. A. Dobelis norādīja, ka šis ir melīgs viedoklis, kas ticis izplatīts jau pirms kongresa - tādu nodomu nav.

Priekšsēža kandidātu iztaujāšanā A. Timofejevs izturējās pārliecinošāk, bet A. Dobeļa sacītajā bija vairāk konkrētības. Viņa oponenti norādīja uz nepabeigtajām politoloģijas studijām. A. Dobelis ar domubiedriem arī bija sagatavojis delegātiem savu avīzi. Viņi darbojas arī sociālajos tīklos, no kuriem žurnālisti uzzināja par šo kongresu, jo partija uz to nebija uzaicinājusi. Jaunieši savu viedokli pauž arī interneta mājaslapā kreisie.lv. No A. Timofejeva sacītā vēl nekļuva skaidrs, kā viņš spēs ieinteresēt medijus par LSDSP darbību, ja to interese bija ievērojami mazāka arī par šo kongresu.

Pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas A. Dobeļa sabiedrotie Ervins Labanovskis, Ilmārs Gromulis, Mārtiņš Kossovičs paziņoja, ka nekandidēs arī uz valdi. Viņi atzina, ka nebija gatavojušies zaudējumam, kam par iemeslu, iespējams, esot arī tas, ka viņiem nebija tādu resursu, lai apzinātu partijas biedrus nodaļās. Daudzi agrākie domubiedri LSDSP jau esot pametuši. Kongresā no tālajiem rajoniem esot bijuši delegāti, kurus M. Kossovičs neesot pazinis, lai gan LSDSP ir jau sen. Valdē darboties atteicās arī Dainis Īvāns, bet viņš šo amatu nevarot savienot ar darbu. Taču viens no jaunajiem sociāldemokrātiem Māris Grīnvalds ir ievēlēts par priekšsēža vietnieku, otrs vietnieks būs Māris Pļaviņš. LSDSP joprojām esot vairāk nekā 1000 biedru, no kuriem kongresā piedalījās 158 delegāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?