Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Svina garša - līdz sāpēm izcili

Literātu profesionālās melnbaltās krāsas noskaņās vakar, 21. aprīlī, Spīķeru koncertzālē (Ingas Žoludes scenārijs) notika Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tika paziņoti un apbalvoti laureāti, sveikts speciālbalvas ieguvējs dzejnieks un atdzejotājs Uldis Bērziņš par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanā, no senislandiešu valodas atdzejojot Eddas dziesmas, godināts mūža balvas ieguvējs Jānis Rokpelnis par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, radot augstvērtīgus literāros darbus dzejā, prozā un atdzejā.

Kategorijā Labākais dzejas darbs atzīts Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums Pieaugušie (Neputns). «(..) viens no nedaudzajiem laikmetīgajiem dzejniekiem Latvijā; viņš azartiski reflektē par šo laiku - cilvēku domāšanu un dzīves paradumiem, tradīcijām un institūtiem. Viņa intonācija vienmēr ir izteiksmīga un neizdibināma, tā ir reizē sirsnīga, zobgalīga un bezkaunīga, tā atsedz fundamentālu jautājumu klātbūtni triviālās sadzīves detaļās un laupa svētsvinību visgudrām frāzēm,» vērtē literatūras kritiķe Anda Baklāne.

Kategorijā Labākais prozas darbs laurus guva Māra Bērziņa darbs Svina garša (Dienas grāmatas vēsturisko romānu sērija). «Jūtīgais un domājošais, netipiskais strādniekpuisis, kas ir romāna varonis, liek domāt. Domāt arī par laikmetu, humānismu, piederību. (..) Liek apzināties, ka ne tikai miesa un asinis, bet arī sirds un dvēsele nepieciešama ikdienišķībā un mūžīgajā. Māra Bērziņa domas un valodas mānīgais vienkāršums atstāj laikmeta radīto patiesības pēcgaršu,» saka kultūras žurnāliste Līga Piešiņa. «Līdz sāpēm izcili,» - rakstnieks Arvis Kolmanis.

Kategorijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums triumfēja Dena Dimiņa veiktais Džonatana Litela romāna Labvēlīgās tulkojums no franču valodas (apgāds Jānis Roze). «Romāns, kas, vērtējot pat vairāku gadu šķērsgriezumā, atstājis visspēcīgāko literāro un arī emocionālo pēcgaršu, atmodinot iztēli un zemapziņu, ļaujot tām rosīties savā vaļā kā dienas laikā, tā arī nakts sapņos nedēļām ilgi,» - literatūrzinātniece Austra Gaigala. Kategorijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem balvu saņēma Luīzes Pastores darbs Svešinieka atnākšana - trešais darbs detektīvstāstu sērijā bērniem Mākslas detektīvi (Neputns). «Ja salīdzina ar pirmajiem diviem stāstiem, trešais ir mākslinieciski, sižetiski un stilistiski visnoapaļotākais un informatīvi visblīvākais, un papildus autore izvēlējusies paralēli N. Strunkes gleznas apspēlei mazos lasītājus iepazīstināt arī ar A. Čaka dzejoli, piedevām vēl mudinot lasītājiem pašiem kļūt par literatūras detektīviem,» uzskata literatūrzinātniece Santa Ratniece.

Spilgtākā debija - Elīnas Bākules-Veiras dzejas krājums Zilonis okeāns (Pētergailis).

Laureāti balvā saņēma dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABA lampas, kā arī naudas apbalvojumu 1500 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?