Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Tagad operbloks, pēc tam palātas

Ieguvēji būs ne tik daudz mediķi, cik pacienti - Dienai uzsver Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) personāls, izrādot tikko atklāto Operāciju bloku. Tas nu esot kļuvis par Baltijā lielāko operatīvās ķirurģijas centru. Ar atklāšanas lentes griešanu gan nekas nebeidzas, jo uz remonta laiku jau slēgta galvenā slimnīcas ieeja, kur izbūvē ambulatoro centru. Savukārt palātas un gaiteņi vēl savu kārtu tikai gaida. Par plāniem runāt ilgtermiņā visas Latvijas mērogā gan grūti, jo noteicošais ir finansējums.

Rekonstrukcijas darbi Operāciju blokā sākti 2011. gada beigās, šajā laikā tā zāles ar aprīkojumu pārvietojot uz citām pielāgotām telpām. Lai gan oficiālā rekonstruētā bloka atklāšana bija tikai piektdien, pirmās operācijas plānotas jau šodien. Slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga stāsta, ka ar šo soli iespējams pāriet jaunā kvalitātes līmenī un ievērojami palielināsies arī kapacitāte. Iepriekš 16 operāciju zālēs palīdzību varēja sniegt 13 000 pacientu gadā, tagad 22 zālēs - 20 000. Turklāt tagad beidzot ir mūsdienīga infrastruktūra, no kuras iegūst gan pacienti, gan mediķi.

Mersedess pret žiguli

Vecajā Gaiļezera Operāciju blokā nopietni remontdarbi nebija veikti kopš 1979. gada, tāpēc telpas un to infrastruktūra bija novecojušas un neatbilda vairs prasībām. Tagad divos stāvos izveidotas 22 daudzfunkcionālas operāciju zāles. Runa gan nav tikai par skaistām telpām, domāts ir par paaugstinātu pacientu drošību, modernu tehnoloģiju pieejamību, kā arī komfortabliem darba apstākļiem personālam. Daudzās zālēs notiekošo ir iespēja fiksēt arī ar video ierīcēm, kas domāts, lai uzlabotu studentu mācību procesu.

RAKUS Uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis Dienai gan atzīmē, ka lielākie ieguvēji būs pacienti. Viņš izmaiņas salīdzina ar padomju žiguli un mūsdienu mersedesu - proti, iepriekšējais aprīkojums bijis vēl pagājušā gadsimta, kaut mūsdienās tas noveco jau pāris gados. Šis ir solis attīstībā, un pacientiem tas nozīmē gan raitākas pašas operācijas un atveseļošanās laiku, gan mazāku kādu komplikāciju varbūtību. Savukārt mediķiem tās būs gaišas telpas un ērtāka darba vide.

Plānā arī palātas

Kamēr slimnīcas 2. stāvā tiek griezta atklāšanas lente, pirmā stāva galvenās ieejas durvis ir slēgtas. Tur kopš janvāra sākuma sākta Ambulatorās daļas rekonstrukcijas pirmā kārta. Arī te plānotas ievērojamas izmaiņas, piemēram, izveidot ambulatorās ķirurģijas centru ar dienas stacionāru, paplašinot 2. stāva tagadējās poliklīnikas telpas. Visātrāk gaidāma poliklīnikas telpu izbūve. Kā atzīmē A. Slokenberga, darbus plānots pabeigt pēc gada. Viņa arī neslēpj, ka slimnīcā kopumā atmosfēra gaiteņos un palātās nav tā labākā, tāpēc arī tur remontdarbi nav tālā nākotnē. Viss gan būs atkarīgs no finansējuma. No valsts galvotā kredīta pāri nekas daudz nav palicis, tāpēc cerības slimnīcas vadītāja liek uz Eiropas Savienības finansējumu.

Runājot par nākotnes iecerēm, Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders norāda, ka šogad ārstniecības iestādēs, kurās kapitāldaļu turētāja ir ministrija, nav plānots izsludināt konkursus par būvniecības darbu veikšanu, jo jaunā fondu plānošanas perioda līdzekļi vēl nav pieejami. Būtībā līdz ar 2015. gadu visi būvniecības darbi VM administrēto Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu ietvaros noslēgušies.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā korpusa būvniecība gan turpinās. Veselības ministrs Guntis Belēvičs, jautāts par darbu norisi Stradiņos, vien nosaka, ka viss ir labi, taču no sīkākiem komentāriem Dienai izvairās. PSKUS pārstāve Lāsma Sīle atzīst, ka patlaban no visiem darbiem, kas ietver ne tikai celtniecību, bet arī aprīkošanu ar medicīnas tehnoloģijām un mēbelēm, paveikts apmēram 41%. Gandrīz pilnībā pabeigti ēkas norobežojošo konstrukciju darbi, ārējo inženiertīklu izbūve. Vēl turpinās iekšējo inženiertīklu izbūve, iekšējie montāžas un apdares darbi, kā arī notiek teritorijas labiekārtošana. Pacientu rīcībā jaunais korpuss nonāks 2017. gada aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Operāciju bloks skaitļos

22 daudzfunkcionālas operāciju zāles, kas izvietotas divos stāvos;
plānotais operāciju skaits gadā - 20 000;
kopējā platība -
7017,6 m2;
41 ķirurgs, 32 anesteziologi, 36 anestēzistes, 44 māsas un 22 sanitāri slimnieku kopēji;
kopējās izmaksas ir
18 620 875,67 eiro, no tiem Eiropas fondu finansējums - 12 210 067,30 eiro, bet valsts - 6 410 808,37 eiro.
Avots: RAKUS

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Humpalu nodoklis

No 1. jūlija Latvijā plāno ieviest dabas resursu nodokli tekstilizstrādājumiem, kas tieši ietekmēs pircējus, kas iepērkas lietoto apģērbu veikalos.

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?