Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Horoskopi

Ja par zemenēm dobēs viss skaidrs, tad pirmā gada nokareno zemeņu īpašniekiem var rasties šaubas par to, kā ieziemojamas šīs šķirnes, kas vasaru pavadījušas podiņos. Versijas ir dažādas tāpat kā ogu veidi un ēdāju gaumes, it sevišķi tik skaistas kā šķirne Rosana, ko lepni izrāda Aldermaņa dārzniecības vadītāja Vija Rožukalne.

Ja maz vietas

Nokarenās zemenes parasti ir remontanto šķirņu pārstāves - tās ražo pat vairākas reizes gadā līdz pat salnām. Pavasarī ogas ienākas aptuveni divu mēnešu laikā kopš iestādīšanas, un, iespējams, vēl nesen šoruden esat mielojušies ar pēdējām ogām, kas diemžēl nebija varbūt tik lielas un saldas kā pirmajai vai saulītes visvairāk sasildītajai ražai. Un, iespējams, jūsu stādiem vēl tikko bija ne tikai ēdamas ogas, bet arī glīti ziedi, kas izskatījās dekoratīvi un vasarīgi, vismaz vizuāli attālinot rudens nostalģiju.

Nokarenās zemenes stīgo tāpat kā parastās, un uz stīgas veidojas jauna stāda rozete, kas atkal var ziedēt un nest augļus, - tā šīs zemenes var atkal pavairot.

Remontantās zemenes bieži izmanto audzēšanai puķu kastēs vai podos - uz saulainiem balkoniem, pie māju sienām, piekar pie terasēm. Tādēļ tās iespējams audzēt arī cilvēkiem, kam sava mazdārziņa nav vai tas ir neliels.

Uz ziemu - dobītē

Tie, kam tomēr ir savs zemes pleķītis, dara tā - izņem stādus no podiņa un ierušina dobēs. Nestāda tik dziļi kā tad, ja vēlētos, lai tās tur aug ilgi un laimīgi, bet tik daudz, lai augsne apklāj sakņu sistēmu un dzinumus, arī stīgām mazliet uzber augsni. Vairums šķirņu nav visai ziemcietīgas, tāpēc tās jāpiesedz, vislabāk ar skujkoku zariem, lai augi neizsūt.

Kad to veikt? Tad, kad naktis kļūst izteikti aukstas, un tad, kad veicat dārza ieziemošanu. Ja ārā dienas gaisa temperatūra turas ap 10-15 grādiem, zemenes vēl segt nevajag, arī stādīt pārziemošanai ne, jo tās sāks dzīt saknes dziļumā un pat, iespējams, tieksies veidot jaunus dzinumus, kas nebūt nav nepieciešams, - lai salam nav tik daudz ko nokost!

Pavasarī, tiklīdz atsākas veģetācija, t. i., zeme ir gana atkususi, lai tajā augošie dēsti varētu būt gatavi augt un zaļot, jaunos apsakņojušos zemeņu stādiņus no dobes izņem un pa trīs, pieciem kopā stāda atkal podā. Ir viedokļi, ka mātesaugu vairs stādīt nevajagot, jo tam nebūs tik daudz stīgu un tas neizskatīsies tik skaists, bet vērojiet paši! Iespējams, augs ir gatavs saņemties vēl vienai sezonai, jo nokarenās zemenes, tāpat kā parastās, ir spējīgas dot labu ražu vairākas sezonas.

Jāpaguļ kaut vai pagrabā

Ja jums dārziņa nav, tad, kad kļūst vēss, nesiet savus puķpodiņus iekšā telpās. Varat tos novietot vēsā pieliekamajā, verandā, kāpņutelpā, kas netiek apkurināta, vēsā siltumnīcā vai pat pagrabā. Galvenais - augiem vajag vēsumu un miera periodu, varētu teikt, zemenes, tāpat kā eži un lāči, dodas ziemas guļā! Ja ir risks, ka telpā temperatūra nokritīsies zem nulles, dēstus varat piesegt. Jāatceras arī zemenes šad tad aplaistīt! Tikai tā, lai ūdens nesasalst.

Ja jums ir siltinātā puķu kaste, varat augus atstāt uz balkona vai ārā, tikai neaizmirstiet tos apsegt ar jau iepriekš pieminētajiem egļu zariem.

Gaidām pavasari

Pavasarī jebkurā gadījumā zemenes būs jāpārstāda jaunos podos! To apakšā jānodrošina drenāžas slānītis, bet augšanai - irdens substrāts, piemēram, kaut vai kūdra, bet lai pH līmenis ir ap septiņi. Zemenēm vajadzēs arī mēslojumu, lai tās sasparotos. Dodiet tad kompostu, mazliet ielabojiet ar organisko mēslojumu, bet, ja nu nekādi neatrodat neko «zaļu», varat zemenes mazliet pabarot arī ar Vito 3 šķidro mēslojumu. Tad nesiet ārā un gaidiet, kad saulīte darīs savu.

No remontantajām zemeņu šķirnēm vertikāli parasti audzē šķirnes Brighton, Ostara, Rapella, Calypso, Selva, Tribute, Tristar, Fragoo, Indijas zemenes. Īpaši dekoratīvas izskatās zemenes Rosana, kas zied ar lieliem, smaržīgiem, koši rozā ziediem! Savukārt saimniecības Neslinko speciālisti rekomendē nokarenās Mēnesszemenes ar lielām ogām, kas ražo līdz vēlam rudenim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: LOK prezidenta amata kandidātu diskusija

Otrdien, 28. maijā, notika žurnāla Sporta Avīze rīkotā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatu kandidātu tiešraides diskusija, kuru vadīja sporta žurnālists Normunds Melderis.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?